Ο πρόεδρος, η «πασαρέλα», η (μη) απόφαση και τα… χτυπήματα κάτω από τη ζώνη!

Must Read

Προβληματισμένος από τα παιχνίδια στα οποία επιδίδονται κάποιοι με τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και αποφασισμένος να σταθεί, όπως πάντα, στο ύψος των περιστάσεων εμφανίζεται ο Προκόπης Παυλόπουλος. Η θητεία του επιτυχημένου πρώτου πολίτη της χώρας ολοκληρώνεται στις 13 Μαρτίου και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επιλέξει να μην ανακοινώνει ακόμα τις αποφάσεις του για τον επόμενο «ένοικο» της Ηρώδου Αττικού, ενώ κόμματα αλλά και διάφοροι τυχάρπαστοι… πολιτικάντηδες, με δημόσιες παρεμβάσεις τους, έχουν καταφέρει να ευτελίσουν τον κορυφαίο πολιτειακό θεσμό.

Ο κ. Παυλόπουλος τα παρακολουθεί όλα με προσοχή, παρατηρεί τις περίεργες πρωτοβουλίες και κινήσεις ορισμένων με φόντο τα προσωπικά τους συμφέροντα, ωστόσο έχει επιλέξει να συνεχίσει να εκφράζει σε απόλυτο βαθμό τον θεσμικό του ρόλο και πιστά ό,τι ακριβώς του υπαγορεύει το Σύνταγμα. Σε όλη τη διάρκεια της θητείας του, άλλωστε, αυτό έκανε, με αποτέλεσμα να θεωρείται ένας από τους καλύτερους Προέδρους της Δημοκρατίας κατά τις τελευταίες δεκαετίες.

Και αυτό, όπως διαμηνύει, θα συνεχίσει να το πράττει έως και την τελευταία ημέρα της θητείας του, ανεξαρτήτως αν θα συνεχίσει αυτήν ή όχι. Προφανές είναι ότι ο Προκόπης Παυλόπουλος θα επιθυμούσε να προταθεί και από άλλα κόμματα εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ και ιδιαίτερα από τη Ν.Δ., το κόμμα από το οποίο προέρχεται, ενώ ήδη κυκλοφορεί το σενάριο πως ο κ. Παυλόπουλος θα σκεφτεί να αποσυρθεί από την κούρσα για την Προεδρία της Δημοκρατίας, εφόσον δεν έχει και τη «γαλάζια» στήριξη.

Δείτε επίσης: Η «δημοκρατία» βαθμολογεί την Κυβέρνηση – Κάτω από τη βάση οι μισοί υπουργοί

Πολιτική ιδιοτέλεια (;) από τον ΣΥΡΙΖΑ

Η εμμονή του ΣΥΡΙΖΑ στην επανεκλογή Παυλόπουλου μπορεί επισήμως να προβάλλεται από την Κουμουνδούρου ως στάση αρχών, αλλά στην πραγματικότητα δύσκολα κρύβει τα χαρακτηριστικά της πολιτικής ιδιοτέλειας.

Είναι αλήθεια ότι στην αξιωματική αντιπολίτευση ο σημερινός υψηλός ένοικος της Ηρώδου Αττικού έχει πολλές συμπάθειες. Η εθνικά υπεύθυνη στάση του το μακρόσυρτο καλοκαίρι του 2015, όταν η χώρα, εξαιτίας των ερασιτεχνικών κυβερνητικών χειρισμών, φλέρταρε επικίνδυνα με τον γκρεμό, η σχέση αμοιβαίου σεβασμού που αναπτύχθηκε έκτοτε με τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και ο ανεπίληπτος και υποδειγματικός τρόπος με τον οποίο άσκησε τα καθήκοντά του αποτελούν, χωρίς αμφιβολία, επαρκείς λόγους στήριξης, έστω κι αν προέρχεται από τη συντηρητική παράταξη.

Βεβαίως, στον κομματικό ανταγωνισμό τα πράγματα δεν είναι ευθύγραμμα ούτε τόσο αθώα όσο φαίνονται. 

Στον ΣΥΡΙΖΑ εξετάζουν προσεκτικά και εκτιμούν με τη δέουσα σοβαρότητα το γεγονός ότι η υποψηφιότητα του κ. Παυλόπουλου συνιστά ιδανικό όχημα για την πλαγιοκόπηση της Ν.Δ., η οποία με άμεση ευθύνη του Μαξίμου άνοιξε άκομψα μια παρατεταμένη παρτίδα ονοματολογίας που υποσκάπτει το κύρος του θεσμού. 

Είναι πρόδηλο, σημειώνουν στελέχη της Κουμουνδούρου, ότι και μόνο η προοπτική επανεκλογής Παυλόπουλου προκαλεί τα ευερέθιστα αντανακλαστικά των «σωματοφυλάκων» του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, που δεν χάνουν ευκαιρία να τονίζουν την (ακήρυκτη…) υποψηφιότητά του. Και από την άλλη, προσθέτουν, πλειάδα κορυφαίων στελεχών της Ν.Δ., που δεν περιορίζονται στα όρια του «καραμανλικού» στρατοπέδου, «θεωρούν ότι ο μετριοπαθής Προκόπης είναι ο ιδανικός Πρόεδρος». 

Η επίμονη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως εξηγούν τα στελέχη του, «συντηρεί υπαρκτά ρήγματα στο εσωτερικό της Ν.Δ.» και ταυτόχρονα αποσκοπεί να ματαιώσει την τακτική του Μαξίμου, το οποίο, κατά τις αναλύσεις τους, «προσφέρει πρόσωπο κοινής αποδοχής στη Φώφη και στο Κίνημα Αλλαγής, προκειμένου να αποσπάσει ως αντάλλαγμα την εύνοιά της στο θέμα της αλλαγής του εκλογικού συστήματος». 

Φήμες και ονοματολογία

Την ίδια ώρα οι φήμες και τα σενάρια δίνουν και παίρνουν, με τη σχετική ονοματολογία να εμπλουτίζεται διαρκώς. Τις τελευταίες μέρες πληθαίνουν οι φήμες για προτεινόμενο Πρόεδρο προερχόμενο από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, με δύο από τα ονόματα αυτά να είναι της Μαρίας Δαμανάκη και της Αννας Διαμαντοπούλου. Ονόματα που αποτελούν «κόκκινο πανί» σε αρκετούς βουλευτές της ΝΔ και ακόμα περισσότερο στη βάση της παράταξης. Κάποια, μάλιστα, μέλη της «γαλάζιας» Κοινοβουλευτικής Ομάδας απειλούν να μην υπερψηφίσουν όποια από τις δύο ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, εφόσον αυτό συμβεί: «Ηδη έχουμε κάνει αρκετές μεταγραφές από το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ, τόσο σε επίπεδο πολιτευτών όσο και σε επίπεδο εξωκοινοβουλευτικών υπουργών. Πάει πολύ να έχουμε και Πρόεδρο της Δημοκρατίας από εκεί» έλεγε έμπειρος βουλευτής, προερχόμενος από τον χώρο της λαϊκής Δεξιάς.

Τις προηγούμενες ημέρες ο υπουργός Επικρατείας και εκ των στενότερων συνεργατών του πρωθυπουργού Γιώργος Γεραπετρίτης προσδιόρισε τον εκλεκτό του κ. Μητσοτάκη ως ένα ευρύτερο πολιτικό πρόσωπο με γνώσεις του Διεθνούς Δικαίου. Ορισμένοι έσπευσαν να αποκρυπτογραφήσουν τη συγκεκριμένη δήλωση, επαναφέροντας τα ονόματα του Βασίλη Σκουρή, πρώην προέδρου με δύο θητείες στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, της πρώην προέδρου του ΣτΕ Αικατερίνης Σακελλαροπούλου και του συνταγματολόγου Νίκου Αλιβιζάτου, πρότασης του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού το 2015. 

Κατά καιρούς έχουν ακουστεί και τα ονόματα των πρώην υπουργών Αλέκου Παπαδόπουλου και Νίκου Χριστοδουλάκη, ενώ ως σενάριο κυκλοφορεί επίσης και το όνομα του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμμένου.   

Ξανά στο τραπέζι, εξάλλου, έχει τεθεί και το όνομα του Σταύρου Δήμα, ο οποίος ήταν η επίσημη πρόταση της Ν.Δ. στις προηγούμενες εκλογές, χωρίς όμως να συγκεντρώσει τις αναγκαίες 180 ψήφους, με αποτέλεσμα η χώρα να οδηγηθεί σε πρόωρες κάλπες. 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This