Η φιλοδοξία του Επιτρόπου και ο ρεβανσισμός του Αντώνη Σαμαρά

Must Read

Μπορεί για τα δημόσια αξιώματα και την κυβέρνηση της ΝΔ, λίγο πριν τις εκλογές, να ερίζουν πολλοί και τα ονόματα να γράφονται και να σβήνουν στα ψηλά πατώματα και στα υπόγεια της Πειραιώς, αλλά όπως όλα δείχνουν μία θέση έχει κλείσει: αυτή του Επιτρόπου της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Του Σπύρου Γκουτζάνη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε χθες ότι ενώ για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα περιμένουμε μέχρι το τέλος του χρόνου, όπως και για τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, το όνομα του Επιτρόπου που θα διαδεχθεί τον Δημήτρη Αβραμόπουλο θα ανακοινωθεί σύντομα. Μέχρι τις 15 Ιουλίου είναι η προθεσμία από την ΕΕ. Οι πληροφορίες από την Πειραιώς και από τις Βρυξέλλες συμφωνούν ότι η θέση γράφει το όνομα του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά.

Όπως το περιέγραψε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης: “Θα είναι σίγουρα ένα πρόσωπο που θα μπορέσει να εκπροσωπήσει επάξια τη χώρα στην Ευρώπη και να κάνει τη δουλειά του βέβαια και ως ένας πολύ καλός Επίτροπος. Διότι στέλνουμε Έλληνα Επίτροπο, αλλά ο Επίτροπος φορά δυο καπέλα και το ελληνικό και το ευρωπαϊκό”. Ως πρώην πρωθυπουργός ο Αντώνης Σαμαράς θα έχει και θέση αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως προβλέπεται από τους κανονισμούς της ΕΕ. Φυσικά θα επιδιώξει και κορυφαίο χαρτοφυλάκιο.

Για τους φιλικούς στον πρώην πρωθυπουργό βουλευτές δεν υπάρχει αμφιβολία: ο κ. Σαμαράς λένε, έβγαλε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην προεδρία της ΝΔ, τον στήριξε εσωκομματικά αλλά και πολιτικά τα τελευταία τρία χρόνια, του υπέδειξε την γραμμή στο Σκοπιανό που τον κατέστησε κυρίαρχο στο πολιτικό σκηνικό. Εν ολίγοις ο κ. Μητσοτάκης “του χρωστάει” και το λιγότερο που μπορεί να κάνει για ανταπόδωση είναι η θέση του Επιτρόπου της χώρας μας στην ΕΕ.

Δείχνει αυτό και την παραίτησή του από τη φιλοδοξία για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Εκεί, ακόμη και με την βέβαιη νίκη της ΝΔ, εκτιμάται ότι οι ψήφοι δεν βγαίνουν. Μέχρι πρότινος εθεωρείτο ότι ο μόνος που θα μπορούσε να διεκδικήσει την Προεδρία σε περίπτωση αποχώρησης του Προκόπη Παυλόπουλου είναι ο Κώστας Καραμανλής. Την τελευταία εβδομάδα όμως η σχέση του με τον ΣΥΡΙΖΑ διαταράχθηκε.

Για τους φίλους πάλι του Κυριάκου Μητσοτάκη υπάρχει ένας επιπλέον λόγος να δώσει την θέση του Επιτρόπου στον πρώην πρωθυπουργό: εφόσον ο κ. Σαμαράς θα είναι στις Βρυξέλλες και θα ασχολείται με το χαρτοφυλάκιό του σε διεθνές επίπεδο θα έχει μειωμένο χρόνο και διάθεση για παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας. Εν ολίγοις δεν θα τον έχει συνεχώς μέσα στα πόδια του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς είναι γνωστή η επιμονή του Μεσσήνιου πολιτικού ο οποίος άλλωστε όπως λένε και οι φιλικοί του βουλευτές “είναι ενεργός πολιτικός”.

Πονοκέφαλος για Μητσοτάκη

Ήδη ο κ. Σαμαράς προκαλεί πονοκέφαλο στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Στην τελική ευθεία προς τις εκλογές ο πρόεδρος της ΝΔ προβάλλει ένα πρωθυπουργικό, ενωτικό και συναινετικό προφίλ. Ο ρεβανσισμός του κ. Σαμαρά έναντι του Αλέξη Τσίπρα και συνολικά προς την αριστερή κυβέρνηση, θολώνει το μήνυμα που θέλει να περάσει ο κ. Μητσοτάκης. “Έχω πει, και το επαναλαμβάνω, ότι θα τους πάω “μέχρι τέλους”…Σε λίγες εβδομάδες, οι πολίτες θα κληθούν, να κρίνουν το πολιτικό μέλλον των εμπνευστών της σκευωρίας αυτής”, είχε δηλώσει μετά τις ευρωεκλογές.

“Το όνομα του Αντώνη Σαμαρά που επιχείρησαν να το διασύρουν θα καθαρίσει πλήρως”, λένε οι βουλευτές που απηχούν τις απόψεις του. Ακόμη κι αν ο κ. Σαμαράς αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, υπάρχουν κι άλλοι που θα επιμείνουν στο ζήτημα με πρώτο τον Άδωνη Γεωργιάδη που στο παρελθόν είχε πει ότι “θα τους γδάρω”.

Πάντως στο περιβάλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη υπάρχουν πρόσωπα, ένια εκ των οποίων προορίζονται για κρίσιμα υπουργεία, που συστήνουν με δημόσια αρθρογραφία τους μετριοπάθεια και στροφή στο κέντρο, αν και μένει να αποδειχθεί εάν το λένε για προεκλογικούς λόγους ή το εισηγούνται και για κεντρική γραμμή μετά τις εκλογές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάλι μέχρι στιγμής είναι προσεκτικός να μην επιβεβαιώσει την “κινδυνολογία” από την πλευρά της κυβέρνητικής παράταξης. Ενώ στο θέμα της εξεταστικής για το τι συνέβη το πρώτο εξάμηνο εξάμηνο του 2015 (το θέμα είναι σχετικά εύκολο αφού ακόμη και αν προέκυπταν “εγκλήματα” έχουν παραγραφεί και δεν υπάρχει προοπτική Ειδικού Δικαστηρίου), είναι κατηγορηματικός για το θέμα της Novartis λέει ότι σαφώς πρόκειται περί σκευωρίας στο σκέλος που αφορά την παραπομπή των πολιτικών προσώπων, ωστόσο προσθέτει η διερεύνηση είναι υπόθεση της Βουλής και της Δικαιοσύνης.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This