Αικατερίνη Σακελλαροπούλου: Τα «συν και τα πλήν» μίας… πολιτικά ορθής επιλογής!

Must Read

Τελικά η πολυαναμενόμενη ανακοίνωση του εκλεκτού του Κυριάκου Μητσοτάκη για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, έγινε χθες και πρόκειται για μια επιλογή έκπληξη, ένα όνομα που δεν είχε «παίξει» καθόλου στην δημοσιότητα (εκτός από άρθρο του Μανώλη Κοττάκη στην ΕΣΤΙΑ με ημερομηνία 6 Νοεμβρίου 2019) .

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, η πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, θα είναι κατά πάσα πιθανότητα η επόμενη Πρόεδρος της Δημοκρατίας και για πρώτη φορά στην ιστορία μια γυναίκα θα ανέλθει στο ύπατο αξίωμα.

Στο διάγγελμα του ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια Ελληνική κοινωνία η οποία δεν έχει ακόμα ξεπεράσει τις «διακρίσεις» σε βάρος των γυναικών χαρακτηρίζοντας την επιλογή της κυρίας Σακελλαροπούλου ως  ιστορική.

Αν μπορούσαμε να μπούμε στο μυαλό του Κυριάκου Μητσοτάκη θα λέγαμε ότι με αυτή την ολίγον άχρωμη, άοσμη επιλογή η οποία δεν πρέπει να ενθουσίασε ιδιαίτερα τους ψηφοφόρους του κόμματος του, επιχειρεί να δεσμεύσει τις ψήφους της κεντροαριστεράς αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε πει ότι η επιλογή θα είναι τέτοια που τα κόμματα της αντιπολίτευσης «θα πρέπει να απολογηθούν αν επιλέξουν να μην ψηφίσουν την πρόταση». Πράγματι το ΚΙΝΑΛ δεν θα έχει καμιά δικαιολογία να μην ψηφίσει την κυρία Σακελλαροπούλου αφού η πρώην πλέον πρόεδρος του ΣΤΕ προέρχεται από τον χώρο αυτό.

Ομοίως και ο ΣΥΡΙΖΑ. Πολύ δύσκολα θα μπορέσει να καταψηφίσει την επιλογή δεδομένου ότι η κ. Σακελλαροπούλου υπήρξε η επιλογή της ηγεσίας της Κουμουνδούρου για την θέση του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Στο πρόσωπο της κυρίας Σακελλαροπούλου λοιπόν φαίνεται να εξασφαλίζεται η απαραίτητη για το κύρος του θεσμού συναίνεση. Και ήδη οι πρώτες αντιδράσεις είναι θετικές. Μια γυναίκα, δικαστικός, από τον χώρο της κεντροαριστεράς, ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη σε θέματα οικολογίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν θα μπορούσε να υπάρξει πιο πολιτικά ορθή επιλογή, επιλογή με αυτό που θα λέγαμε «προοδευτικό πρόσημο».

Το μήνυμα που εκπέμπει η κυβέρνηση προς την κοινωνία είναι σαφές. Και η ίδια η επιλογή η ανακοίνωση του ονόματος να λάβει χώρα την ίδια ημέρα που ανακοινώθηκε η επανίδρυση του υπουργείου μεταναστευτικής πολιτικής, θεωρούμε δεν είναι τυχαία.

Δείτε επίσης: Η ημερομηνία και οι διαδικασίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

Αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι το τι μήνυμα εκπέμπουμε προς το εξωτερικό και ειδικά προς την Τουρκία. Για την ιστορία θα πούμε πως η κυρία Σακελλαροπούλου θεωρείται «μνημονιακή». Μετείχε ως αντιπρόεδρος του ΣΤΕ στην ιστορική εκείνη συνεδρίαση του Νοεμβρίου 2010 όταν η πλειοψηφία του ανωτάτου δικαστηρίου έκρινε συνταγματικό το μνημόνιο.

Επιπλέον ήταν μέλος του ειδικού δικαστηρίου που μετέτρεψε σε πλημμέλημα την κατηγορία του Γιώργου Παπακωνσταντίνου για την λίστα Λαγκάρντ. Παράλληλα χειρίστηκε την υπόθεση της προσφυγής των κατοίκων των Σκουριών δεχόμενη ωστόσο την επιχειρηματολογία της Eldorado gold ενώ τον περασμένο Ιούλιο απέρριψε την προσφυγή των συνταξιούχων για την 13η και 14η σύνταξη με το σκεπτικό ότι το μέτρο «ήταν αναγκαίο, δεδομένου ότι με αυτό το μέτρο, το οποίο εφαρμόζεται γενικά σε όλους τους μισθωτούς του δημόσιου τομέα, γίνεται προσπάθεια εξοικονόμησης και περιορισμού των διογκωμένων δαπανών της Γενικής Κυβέρνησης, η οποία υπαγορεύεται από επιταγές της Ε.Ε. για μείωση του υπερβολικού δημοσίου ελλείμματος».

Τελευταία υπόθεση που χειρίστηκε ως πρόεδρος του ΣΤΕ ήταν η δίκη του μίστερ bitcoin, Αλεξάντερ Βίννικ,  που έχει καταφύγει στην χώρα μας ζητώντας πολιτικό άσυλο με την Γαλλία, τις ΗΠΑ και την Ρωσία να ζητούν την έκδοση του. Κατά την Ζωή Κωνσταντοπούλου, συνήγορο του Βίννικ, η κ. Σακελλαροπούλου, εξυπηρέτησε πολιτικές σκοπιμότητες της κυβέρνησης απορρίπτοντας, λίγες μάλιστα μέρες πριν παραιτηθεί, την αίτηση εξαίρεσης καθώς και αναβολής της δίκης που κατέθεσε η υπεράσπιση.

Αυτή ήταν και η τελευταία μεγάλη υπόθεση που χειρίστηκε η κ. Σακελλαροπούλου. Η απελθούσα πρόεδρος του ΣΤΕ μεταβαίνοντας στο προεδρικό μέγαρο γλυτώνει την «καυτή πατάτα» της πιλοτικής δίκης για τα αναδρομικά των συνταξιούχων…. 

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This