To παρασκήνιο από την διάσκεψη στο Βερολίνο! Κοντά σε συμφωνία – Η ακτινογραφία των συμφερόντων στη Λιβύη

Must Read

Σε εξέλιξη βρίσκεται στο Βερολίνο ένας διπλωματικός μαραθώνιος, η περίφημη σύνοδος για το Λιβυκό ζήτημα, με την Ελλάδα απούσα ύστερα από μια εβδομάδα έντονων παρασκηνιακών πιέσεων της Τουρκίας και την χώρα μας να επιδιώκει την ρελάνς φιλοξενώντας εδώ τον Λίβυο στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ.

Και μπορεί η Τουρκία να κατάφερε,με όπλο το μεταναστευτικό να εκβιάσει – επιβάλλει την μη κλήση της χώρας μας, σύμφωνα και με δημοσίευμα της Bild, ωστόσο θα μπορούσε να πει κανείς ότι κι εμείς προσερχόμαστε τελικά στην διάσκεψη μέσω του Λίβυου στρατάρχη που παλεύει για την ανατροπή της φιλοτουρκικής κυβέρνησης της Τρίπολης.

Το τι ακριβώς περιμένουμε εμείς από την σημερινή διάσκεψη το ξεκαθάρισε ο ίδιος ο υπουργός εξωτερικών στις δηλώσεις που έκανε μετά την συνάντηση του με τον Χαφτάρ. Ο υπουργός τόνισε πως περιμένουμε από την οικοδέσποινα Γερμανία να διαφυλάξει και να υπερασπιστεί την Ευρωπαϊκή θέση( εννοεί ασφαλώς το Τουρκολιβυκό σύμφωνο) ενώ ταυτόχρονα παροτρύναμε τον στρατάρχη να αποδεχτεί κατάπαυση του πυρός με ταυτόχρονη όμως ακύρωση του μνημονίου που υπέγραψε η κυβέρνηση Σαράτζ με την Τουρκία.

«Περιμένουμε σαν Ευρωπαίοι, από τη Γερμανία να επιβάλει την Ευρωπαϊκή θέση στη διαδικασία του Βερολίνου. Περιμένουμε από τη Γερμανία την οικοδέσποινα χώρα, να αποτελέσει τον θεματοφύλακα των θεμάτων. Ζητήσαμε από τον στρατάρχη Χαφτάρ να συμμετάσχει εποικοδομητικά στη διάσκεψη του Βερολίνου. Είχαμε μια μακρά και ενδιαφέρουσα συνομιλία, όπως καταλαβαίνεται αφορούσε την κατάσταση τη Λιβύη, την διάσκεψη του Βερολίνου και τη επόμενη ημέρα στη χώρα του. Τον ενθαρρύναμε να πετύχει και την κατάπαυση του πηρός, την αποκατάσταση της ασφάλειας, την απομάκρυνση των μισθοφόρων και την αναγνώριση της ακυρότητας των παράνομων μνημονίων που υπέγραψε ο Σάρατζ και ο Ερντογάν. Σας λέω ότι με χαρά συμφώνησε με τις παραπάνω παρατήρησες μας».

Αυτή ήταν η ακριβής δήλωση Δένδια που ορίζει και τις κόκκινες γραμμές μας τι οποίες ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε κάνει γνωστές μέσω της συνέντευξης στον Alpha λέγοντας πως δεν πρόκειται να δεχτούμε καμιά λύση που δεν θα περιλαμβάνει ακύρωση του παράνομου Τουρκολιβυκού μνημονίου. Σε οποιαδήποτε περίπτωση αγνόησης των Ελληνικών θέσεων θα προβάλουμε βέτο είχε πει ο πρωθυπουργός.

Κοντός ψαλμός…Το αν τελικά θα πετύχουμε μέσω του Χαλίφα Χαφτάρ, την ακύρωση του μνημονίου Τουρκίας Λιβύης, είναι κάτι που μένει να το δούμε. Όπως και το αν υπάρχει plan b σε περίπτωση που ο στρατάρχης φανεί «μπόσικος», είναι και αυτό κάτι που μένει να το δούμε.

Δείτε επίσης: Ευρωπαϊκός «διπλωματικός μαραθώνιος» του πρωθυπουργού εν όψει Βερολίνου

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να ξέρουμε πως το παιχνίδι είναι δύσκολο. Η Τουρκία επικαλείται την διεθνή νομιμότητα και εμμέσως απειλεί την Ευρώπη με μεταναστευτικό τσουνάμι και αναβίωση της Ισλαμικής τρομοκρατίας. Επιπλέον απειλεί και την χώρα μας με άμεσες σεισιμικές έρευνες σε ελληνικά χωρικά ύδατα.

Η  Ευρώπη συνέβαλλε στην ανατροπή του Καντάφι. Αυτό οδήγησε την Λιβύη στο χάος και άνοιξε τις πύλες της μετανάστευσης προς την Ευρώπη. Ήταν η εποχή που έπαιζε το παραμύθι της Αραβικής άνοιξης, όταν Ομπάμα και Ευρωπαίοι ηγέτες συνέβαλλαν στην ανατροπή των Μπααθικών καθεστώτων της Μέσης Ανατολής χρηματοδοτώντας και εξοπλίζοντας ισλαμικά κινήματα.

Τώρα, η Ευρώπη, αφού πρώτα έβγαλε τα μάτια της μόνη της, επιθυμεί να θέσει τάξη στο χάος που η ίδια δημιούργησε. Θεωρητικά η διάσκεψη θα έχει στόχο την κατάπαυση του πυρός και την επιβολή εμπάργκο στην πώληση όπλων. Αλλά το πράγμα δεν είναι καθόλου εύκολο καθώς η κάθε χώρα προσέρχεται με την δική της Ατζέντα στις συνομιλίες.

Η Γερμανία φοβάται να δυσαρεστήσει τον Ερντογάν, η Ιταλία επιθυμεί σταθερότητα αφού πρόσφατα ανανέωσε με την κυβέρνηση Σάρατζ την συμφωνία της για επιστροφή μεταναστών, ενώ η Γαλλία από την άλλη παρασκηνιακά υποστηρίζει τον Χαφτάρ.

Υπομονή λοιπόν, σε λίγο θα ξέρουμε που θα κάτσει η μπίλια…

Το μεγάλο παζάρι των συμφερόντων

Την ακτινογραφία των συμφερόντων που διαδραματίζονται στη Λιβύη, επιχειρεί να καταγράψει το Bloomberg.

Το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο παρουσιάζει τις αιτίες, αλλά και το μεγάλο παζάρι που είναι σε εξέλιξη, ανάμεσα σε Ρωσία, Τουρκία, Αίγυπτο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιταλία και Γαλλία!

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ

Τουρκία

Το ενδιαφέρον της Άγκυρας για τη Λιβύη χρονολογείται από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Τούρκοι αξιωματικοί, όπως ο Κεμάλ Ατατούρκ, οργάνωσαν τη Λιβυκή αντίσταση εναντίον της εισβολής ιταλικών στρατευμάτων πριν από έναν αιώνα.

Σήμερα, ο Ταγίπ Ερντογάν θεωρεί ότι, μια συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα με την κυβέρνηση της Τρίπολης που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ, προβάλλει ως βασική προϋπόθεση για μεγαλύτερη τουρκική επιρροή στα πλούσια σε πόρους νερά της Μεσογείου. Οι Τούρκοι εργολάβοι έχουν, επίσης, απαιτήσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων από προηγούμενα έργα που έχουν γίνει στη Λιβύη, όπου δραστηριοποιούνταν μέχρι την ανατροπή του Καντάφι

Ρωσία

Η Ρωσία και η Τουρκία υποστηρίζουν αντίθετες πλευρές στη Λιβύη.

Μεγάλη επιδίωξη της Ρωσίας είναι να εξασφαλίσει πρόσβαση σε πετρελαϊκές συμφωνίες της Λιβύης.

Γερμανία

Η Γερμανία, επειδή δεν συμμετείχε ενεργά στην ανατροπή του Καντάφι, μπορεί να εμφανίζεται ως ουδέτερος διαμεσολαβητής.

Το ενδιαφέρον της Μέρκελ είναι να υπάρξει μια σταθερή κυβέρνηση που θα μπορεί να σταματά τις προσφυγικές ροές από την Κεντρική Αφρική. Παράλληλα, όμως, η Λιβύη αποτελεί κι έναν σημαντικό παράγοντα στην αντιμετώπιση των τζιχαντιστών.

Ιταλία

Η Λιβύη ήταν ιταλική αποικία από τις αρχές του 20ού αιώνα μέχρι και μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο ιταλικός ενεργειακός κολοσσός Eni SpA είναι ο μεγαλύτερος παίκτης στη λιβυκή πετρελαϊκή βιομηχανία, ενώ ο πρώην πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι ήταν πολύ κοντά στον Καντάφι και εξαιρετικά επιφυλακτικός με την απομάκρυνσή του.

Επικρίνουν την γαλλική παρέμβαση στη χώρα, ενώ η Ιταλία βρίσκεται, επίσης, στην πρώτη γραμμή της προσφυγικής κρίσης, καθώς οι μετανάστες διασχίζουν τη Μεσόγειο και καταλήγουν σε αυτήν.

Γαλλία

Η Γαλλία ήταν η κύρια δύναμη κρούσης του ΝΑΤΟ στην ανατροπή του Καντάφι. Από το 2015, μετά τη διάσπαση της χώρας, το Παρίσι υποστήριξε την ειρηνευτική διαδικασία με τη διαμεσολάβηση των Η.Π.Α., αλλά βοήθησε, επίσης, και τον Χαφτάρ.

Ο Χαφτάρ θεωρείται ότι μπορεί να σταματήσει την προμήθεια όπλων και χρημάτων σε τζιχαντιστικές ομάδες.

Υπενθυμίζεται ότι, το 2017, ο Μακρόν είχε προσκαλέσει τον Σάρατζ και τον Χαφτάρ στο Παρίσι, με στόχο μια συμφωνία κατανομής της εξουσίας.

Αίγυπτος

Η Αιγυπτιακή κυβέρνηση θεωρεί τον Χαφτάρ ως τον άνθρωπο που μπορεί να βάλει φρένο στον ισλαμικό εξτρεμισμό. Ο Χαφτάρ, πάντως, όπως και ο ίδιος έχει πει, είναι σε στενή συνεργασία με το Κάιρο, για ανταλλαγή πληροφοριών και στρατιωτική βοήθεια.

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Όπως και η Αίγυπτος, τα ΗΑΕ θεωρούν τον Χαφτάρ ικανό να συντρίψει την απειλή που συνιστούν οι ισλαμιστές μαχητές. Το κράτος του Κόλπου παρείχε στον στρατάρχη της Λιβύης στρατιωτική και υλικοτεχνική υποστήριξη και διεξάγει επιθέσεις με drones για λογαριασμό του.

Μεγάλη Βρετανία

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει αποσυρθεί σε μεγάλο βαθμό από τον ενεργό ρόλο του στη Μέση Ανατολή, ειδικά σε ό,τι αφορά την αλλαγή του καθεστώτος, μετά την απόφαση του πρώην πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ, να ταχθεί στο πλευρό του τότε προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, σχετικά με την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν στο Ιράκ.

ΗΠΑ

Από τότε που δολοφονήθηκε ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ, Κρις Στίβενς στη Βεγγάζη το 2012, η Ουάσινγκτον έχει περιορίσει τον ρόλο της σε περιστασιακές αεροπορικές επιθέσεις κατά μελών του Ισλαμικού Κράτους.

Επίσης, στέλνει αντιφατικά μηνύματα στα αντίπαλα στρατόπεδα της Λιβύης, μέχρι να δει τι θα κάνει ο Πούτιν. Αξιωματούχοι είπαν στο Bloomberg ότι η Ρωσία έστειλε εκατοντάδες μισθοφόρους το Σεπτέμβριο για να υποστηρίξει τον Χαφτάρ, κάτι που ο Πούτιν αρνείται.

Λίγες εβδομάδες αργότερα, καταρρίφθηκε αμερικανικό drone και οι Αμερικανοί άρχισαν να πιέζουν τον Χαφτάρ για εκεχειρία, ελπίζοντας σε μια ειρηνευτική συμφωνία που θα έβγαζε από το κάδρο τη Ρωσία.

Κίνα

Το Πεκίνο ζήτησε την επιστροφή στις συνομιλίες και τον τερματισμό της βίας στη Λιβύη, προκειμένου να βοηθήσει τις κρατικές επιχειρήσεις να πραγματοποιήσουν συμφωνίες και να εξασφαλίσουν πόρους και για αυτό έχει στείλει στο Βερολίνο έναν κορυφαίο μέλος της κινεζικής διπλωματίας.

Αξίζει δε, να αναφερθεί ότι, το Μάιο του 2018, η PetroChina συμφώνησε να αγοράσει αργίλιο από τη Λιβύη.

Προσβλέπει, επίσης, και σε πιθανές ευκαιρίες που μπορεί να υπάρξουν από την ανασυγκρότηση της χώρας και που μπορεί να συνδεθούν με άλλα κινεζικά έργα στη Μεσόγειο, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Belt and Road Infrastructure.

Tι έχει γίνει μέχρι τώρα

Στις 15.23 και λίγο πριν συναντηθεί με τον Ερντογάν ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε:«Δεν χάνουμε την ελπίδα ότι ο διάλογος θα συνεχισθεί και η σύγκρουση θα επιλυθεί» τονίζοντας ότι Ρωσία και Τουρκία έκαναν ένα πολύ καλό βήμα καλώντας τις Λυβικές παρατάξεις να σταματήσουν τις μάχες. Όπως αναφέρει το Anadolu, ο Τούρκος πρόεδρος  πριν την συνάντηση του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε πως περιμένει «να τερματιστεί η επιθετική στάση του Χαφτάρ για να εφαρμοστεί μια πολιτική διαδικασία για την επίλυση της κρίσης στη Λιβύη».  Ο Ερντογάν εξάλλου είχε συνάντηση και με τον Αλ Σάρατζ. Ταυτόχρονα ο Μάικ Πομπέο συνομίλησε με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Και ο διπλωματικός μαραθώνιος συνεχίζεται. Από την πλευρά της η οικοδέσποινα της διάσκεψης  Άνγκελα Μέρκελ και ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, Χάικο Μας, είχαν επαφές πριν τη σύνοδο με τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ και τον επικεφαλής της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης, Φαγέζ αλ Σάρατζ.

Έκκληση επίσης απηύθυνε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Γιασάν Σαλαμέ λίγο πριν από  την έναρξη της Διάσκεψης ζητώντας  την αποχώρηση όλων των ξένων μαχητών από τη βορειοαφρικανική χώρα. «Παρουσιάσαμε ένα σχέδιο ασφαλείας, που προβλέπει την αποχώρηση όλων των ξένων μαχητών ανεξαρτήτου εθνικότητας», είπε ο Σαλαμέ.

Πριν από λίγη ώρα το πρακτορείο Reuters, μετέδωσε ότι οι ηγέτες βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για τη Λιβύη. Μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει την προστασία των πετρελαίων και θα επιβάλλει το εμπάργκο πώλησης όπλων προς όλες τις αντιμαχόμενες παρατάξεις. Πλέον το μπαλάκι είναι στην μεριά των δυο Λίβυων ηγετών που πρέπει να αποφασίσουν. Ωστόσο,όπως όλα δείχνουν πολύ δύσκολα θα μπορέσει κάποιος από τους δυο(και ειδικά ο Χάφταρ που μας ενδιαφέρει άμεσα) να αρνηθεί…

Επιπλέον όπως έγινε γνωστό από πηγές που επικαλείται το Reuters o  Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε, από την πλευρά του, «να σταματήσει» η αποστολή φιλοτούρκων σύρων μαχητών στην Τρίπολη για να υποστηρίξουν την τοπική κυβέρνηση που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ.
Eνω ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε πως η Βρετανία θα μπορούσε να στείλει «ανθρώπους και ειδικούς» για να επιτηρούν τον σεβασμό μιας ενδεχόμενης κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη. 

Το newsbreaak.gr θα σας ενημερώνει για όλες τις τελευταίες εξελίξεις…

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This