Aποδοκιμάστηκε και στην Σάμο ο Μηταράκης! Aναβρασμός στα νησιά με το μεταναστευτικό (video)

Must Read

Δεν ξεκίνησε καλά την σταδιοδρομία του στο νέο υπουργείο (το είχε καταργήσει και το επανίδρυσε η κυβέρνηση), ο Νότης Μηταράκης.  Ο υπουργός αποδοκιμάστηκε και στην Σάμο στα πλαίσια της περιοδείας του στα νησιά που πλήττονται από το μεταναστευτικό, χωρίς ωστόσο την ίδια σφοδρότητα με την οποία οι πολίτες τον είχαν υποδεχτεί στην Χίο.

Ο υπουργός  Μετανάστευσης και Ασύλου, συνοδευόμενος από τον ειδικό γραμματέα Πρώτης Υποδοχής, Μάνο Λογοθέτη, επισκέφθηκε το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο Βαθύ, όπου είχαν συνάντηση με στελέχη της Διοίκησης του Κέντρου και τη Υπηρεσίας Ασύλου. Συμμετείχαν επίσης στη συνάντηση στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου με τη συμμετοχή του βουλευτή Σάμου Χριστόδουλου Στεφανάδη με τον αντιπεριφερειάρχη Σάμου Βασίλη Πανουράκη, τον δήμαρχο Δυτικής Σάμου Αλεξάνδρο Λυμπέρη και στελέχη Σωμάτων Ασφαλείας. Ακολούθησε χωριστή συνάντηση με τον δήμαρχο ανατολικής Σάμου Γιώργος Στάντζο.

Λίγο πριν αναχωρήσει για τη Λέσβο, ο υπουργός δήλωσε ότι επισκέπτεται τα νησιά αυτά «για να συνομιλήσω με τους κατοίκους, με τον αντιπεριφερειάρχη, τον δήμαρχο για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης. Κύρια προτεραιότητα μας είναι η μείωση των ροών» και τόνισε ότι για τη μείωση των ροών «πρέπει αφενός να συνεχίσουμε τις προσπάθειες ενίσχυσης προστασίας των συνόρων και αφετέρου να λειτουργήσουν οι επιστροφές προς την Τουρκία και προς τις χώρες προέλευσης όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Απαραίτητο γι’ αυτό είναι τα νέα κέντρα τα οποία θα αποσυμφορήσουν τον αστικό ιστό των νησιών». 

Στην συνέχεια ο κύριος Μηταράκης επισκέφτηκε την Λέσβο όπου συμμετείχε σε κλειστή σύσκεψη στην έδρα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη, των δημάρχων Μυτιλήνης Στρατή Κύτελη και δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρου, του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Χαράλαμπου Αθανασίου. Μαζί τους και ο γενικός γραμματέας πρώτης υποδοχής Μάνος Λογοθέτης.

Ο κ. Μηταράκης ωστόσο δεν επισκέφθηκε το ΚΥΤ της Μόριας, αν και είχε προγραμματιστεί. Όπως είπε «δεν χρειάζεται να πάμε στο ΚΥΤ, ξέρουμε ότι η κατάσταση δεν είναι καλή και εργαζόμαστε για να έχουμε αποτελέσματα» πρσθέτοντας ότι  «οι πολίτες είναι δύσπιστοι καθώς βλέπουν τις ροές να είναι ιδιαίτερα υψηλές. Πρωταρχικός μας στόχος αυτή τη στιγμή είναι ο περιορισμός των ροών. Αυτό χρειάζεται αφενός την ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων αλλά κυρίως με την επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου και των επιστροφών προς την Τουρκία».

Δείτε επίσης: To παρασκήνιο από την διάσκεψη στο Βερολίνο! Κοντά σε συμφωνία – Η ακτινογραφία των συμφερόντων στη Λιβύη

Ο υπουργός μετανάστευσης υπερασπίστηκε την απόφαση της κυβέρνησης για κλειστά κέντρα καθώς όπως είπε είναι «απαραίτητα για τη σωστή εφαρμογή της νέας διαδικασίας ασύλου που η κυβέρνηση Μητσοτάκη θεσμοθέτησε και ήδη ισχύει από την 1η Ιανουαρίου του 2020». Ερωτώμενος δε, για τις αντιδράσεις των πολιτών απάντησε:«Σέβομαι το δικαίωμα των πολιτών να αντιδρούν. Πράγματι είναι δύσκολη η κατάσταση, είμαι νησιώτης βουλευτής ο ίδιος.

Γνωρίζω και στη Χίο την αγωνία του κόσμου για το γεγονός ότι τα νησιά του Βορείου Αιγαίου αυτή τη στιγμή δέχονται το μεγαλύτερο μέρος των μεταναστευτικών ροών. Χρειάζεται φυσικά να γίνει αποσυμφόρηση και θα γίνει οργανωμένα, αλλά το κρίσιμο είναι να περιοριστούν οι ροές. Γιατί αν δεν περιορίσουμε τις ροές και δεν κάνουμε συστηματικά επιστροφές και στην Τουρκία και προς τις χώρες προέλευσης η αποσυμφόρηση θα λύσει το πρόβλημα μόνο προσωρινά».

Την ίδια ώρα πάντως που λάμβαναν χώρα αυτές οι συναντήσεις ο περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης καλούσε στις αποφασισμένες για αυτή την εβδομάδα κινητοποιήσεις, ακόμα και μαθητές! Παράλληλα στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε μικρή μεν αλλά σημαντική κινητοποίηση πολιτών. 

Παντού στην Ελλάδα οι πολίτες αντιδρούν έχοντας αντιληφθεί ότι το μεταναστευτικό τείνει να εξελιχθεί σε ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της Ελληνικής κοινωνίας. Η κυβέρνηση αν δεν αντιληφθεί την κρισιμότητα της κατάστασης θα βρεθεί μπροστά σε κοινωνική έκρηξη…

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This