Σήμερα στις 10.30 η ιστορική ψηφοφορία για την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Must Read

Με 265 ψήφους αναμένεται να εκλεγεί σήμερα η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Η ιστορική αυτή ψηφοφορία έχει οριστεί για σήμερα στις 10.30 και θα είναι ονομαστική. Σύμφωνα με το αναθεωρημένο άρθρο 32 του Συντάγματος απαιτούνται 200 ψήφοι για την εκλογή προέδρου από την πρώτη ψηφοφορία. Έπειτα από την συμφωνία των τριών κομμάτων στο πρόσωπό της (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ) η υποψηφιότητα της κυρίας Σακελλαροπούλου αναμένεται να συγκεντρώνει 263 ψήφους και όχι 266, καθώς από την ψηφοφορία θα απουσιάσουν ο Αντώνης Σαμαράς, και πιθανότατα οι Νίκος Συρμαλένιος λόγω εγχείρησης προστάτη και Τρύφων Αλεξιάδης λόγω του χθεσινού λιποθυμικού επεισοδίου. Επιπλέον οι Γιώργος Κατρούγκαλος και Γιάννης Αμανατίδης, οι οποίοι απουσιάζουν σε αποστολή της Βουλής αλλά θα υπερψηφίσουν την πρόταση της κυβέρνησης με επιστολική ψήφο.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Βουλής θα μεταβεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας προκειμένου να ανακοινώσει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη νέα Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Την κυρία Σακελλαροπούλου δεν αναμένεται να ψηφίσουν τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Το ΚΚΕ που έτσι κι αλλιώς είναι μόνιμα διαφωνεί, το ΜΕΡΑ25 που κατέθεσε την δική της πρόταση (Μάγδα Φύσα) και η Ελληνική Λύση θα καταψηφίσει δηλώνοντας «παρών».

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι η σημερινή εκλογή προέδρου αναμένεται να συγκεντρώσει τις περισσότερες  ψήφους μετά  από το 2005 όταν ο Κάρολος Παπούλιας είχε αναδειχθεί στο  ύπατο αξίωμα με πλειοψηφία 275 βουλευτών.

Οι προηγούμενοι κατά σειρά Πρόεδροι ήταν οι: Μιχάλης Στασινόπουλος, εξελέγη το 1974 με 206 ψήφους. Κωνσταντίνος Τσάτσος, εξελέγη το 1975 με 210. Κωνσταντίνος Καραμανλής, το 1980 με 183 και το 1990 με 153.  Χρήστος Σαρτζετάκης, με 180 το 1985. Κωστής Στεφανόπουλος, 1995 ΜΕ 181 και με 269 το 200. Κάρολος Παπούλιας με 279 το 2005 και 266 το 2010 και  κ. Προκόπης Παυλόπουλος με 233 το 2015.

Ο απερχόμενος πρόεδρος  Προκόπης Παυλόπουλος, ο μοναδικός που δεν ανανέωσε την θητεία του τα τα τελευταία 25 χρόνια θα παραμείνει στα καθήκοντα του μέχρι τις 13 Μαρτίου και έπειτα θα παραδώσει στην κυρία Σακελλαροπούλου.

Δείτε επίσης: Επιστολή στήριξης στον πρωθυπουργό από τον Μάικ Πομπέο

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This