Εκλογικός νόμος: Η πριμοδότηση του μπόνους δημιούργησε κόντρες στη Βουλή

Must Read

Ένσταση αντισυνταγματικότητας για ρύθμιση στον εκλογικό νόμο, με την οποία ουσιαστικά αποκλείονται συνασπισμοί κομμάτων από την πρόσβαση στην πριμοδότηση του μπόνους, κατέθεσαν ΣΥΡΙΖΑ και Κίνημα Αλλαγής.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση, που περιλαμβάνεται στο άρθρο 1 του νομοσχεδίου, προκειμένου συνασπισμός κομμάτων, ο οποίος εξελέγη ως πρώτη δύναμη σε εκλογές, να έχει πρόσβαση στο μπόνους θα πρέπει ο μέσος όρος της δύναμης των κομμάτων που τον απαρτίζουν να είναι μεγαλύτερος από τη δύναμη του αυτοτελούς κόμματος, που συγκέντρωσε τον μεγαλύτερο αριθμό έγκυρων ψηφοδελτίων.

Στην πράξη αν συνασπισμός ο οποίος αποτελείται από δύο κόμματα συγκεντρώσει 40% και το δεύτερο αυτοτελές κόμμα συγκεντρώσει 25% τότε το μπόνους θα χορηγηθεί στο δεύτερο κόμμα, καθώς το 25% είναι μεγαλύτερο από το 20% το οποίο είναι ο μέσος όρος των κομμάτων του συνασπισμού.

Η ρύθμιση προϋπήρχε αυτούσια στον εκλογικό νόμο Παυλόπουλου ν. 3636/2008, ωστόσο καταργήθηκε από τον εκλογικό νόμο ΣΥΡΙΖΑ για να επανέλθει και πάλι με το νομοσχέδιο Θεοδωρικάκου.

ΣΥΡΙΖΑ και Κίνημα Αλλαγής αντέδρασαν έντονα, μιλώντας για αντισυνταγματική ρύθμιση, για να λάβει την απάντηση από την κυβερνητική πλειοψηφία ότι η προϊσχύσασα ρύθμιση δεν κρίθηκε ποτέ αντισυνταγματική.

Τι λέει η επιστημονική υπηρεσία της Βουλής

Σύμφωνα με τους συντάκτες-κορυφαίους νομικούς της επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλής, η ρύθμιση υπήρχε αυτούσια και σε προηγούμενο νόμο και ότι κατ’ουσίαν αποκλείει τους συνασπισμούς κομμάτων από την πρόσβαση στην πριμοδότηση. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι δεν έχει κριθεί αντισυνταγματική, έχει ήδη καταστεί ανενεργή από τον Άρειο Πάγο.

Δείτε επίσης: Θεοδωρικάκος: «Ο εκλογικός νόμος δεν δημιουργεί πρόβλημα στο πρώτο κόμμα»

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This