Κυριακή 13/6/2021

Xαρτοπόλεμος ανακοινώσεων μεταξύ ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ για τα πτυχία κολεγίων

Με έναν απίστευτο «χαρτοπόλεμο» ανακοινώσεων ανάμεσα στην υπουργό Παιδείας και στον ΣΥΡΙΖΑ, που είχε οξύτατο περιεχόμενο, κορυφώθηκε χθες, πριν από την ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή, η πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση με «μήλο της Έριδος» το επίμαχο άρθρο 50 του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για τη συμμετοχή πτυχιούχων πανεπιστημίων της αλλοδαπής σε διαγωνισμούς για την πρόσληψη εκπαιδευτικών.

Η κόντρα άρχισε με ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα στο facebook. Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «το άρθρο 50 του νομοσχεδίου της κυβέρνησης που δίνει πρόσβαση στο Δημόσιο σε αποφοίτους κολεγίων ισότιμα με τους πτυχιούχους ΑΕΙ παραβιάζει κατάφωρα το άρθρο 16 του Συντάγματος». Στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης απάντησε η υπουργός Παιδείας.

Η Νίκη Κεραμέως υποστήριξε ότι «για τέσσερα χρόνια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αναγνώριζε κανονικά την επαγγελματική ισοδυναμία των αποφοίτων των λεγόμενων κολεγίων, ως όφειλε με βάση το Ενωσιακό Δίκαιο». Στην υπουργό απάντησε ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένοντας στη «γραμμή» ότι η Νίκη Κεραμέως «συνεχίζει τον θλιβερό ρόλο του ντελίβερι των κολεγίων» και ότι «με τη ρύθμισή της υποβαθμίζει τα δημόσια πανεπιστήμια και υπονομεύει το ευαίσθητο λειτούργημα του εκπαιδευτικού» και «συνεχίζει να ψευδολογεί».

Επικοινωνιακό, αλλά περισσότερο βαθιά πολιτικό «φάουλ» για το υπουργείο Παιδείας ήταν τελικά η άρνηση της Νίκης Κεραμέως να δημοσιοποιήσει στη Βουλή την επίμαχη επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το έγγραφο ήρθε τελικά στο φως από τις ιστοσελίδες esos.gr και την «Καθημερινή». Το αδιαβάθμητο έγγραφο «βγάζει λάδι» την κυβέρνηση για τις κινήσεις που έκανε σχετικά με τους αποφοίτους πανεπιστημίων της αλλοδαπής και εξέθεσε την τακτική της αντιπολίτευσης, κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ.

Ίσα επαγγελματικά δικαιώματα

Η 21 σελίδων επιστολή της Ε.Ε., που χρονολογείται από τον Ιούλιο του 2019, απειλούσε την Ελλάδα με κυρώσεις αν δεν εναρμόνιζε την εσωτερική νομοθεσία με βάση το δίκαιο της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά την πιστοποίηση των επαγγελματικών και όχι ακαδημαϊκών προσόντων όσων έχουν φοιτήσει σε παραρτήματα (κολέγια) που λειτουργούν με πανεπιστήμια της αλλοδαπής μέσω δικαιόχρησης (franchise).

Τον Ιανουάριο του 2019 ο τότε υπουργός Κώστας Γαβρόγλου έφερε ρύθμιση που κατάργησε αυτή τη δυνατότητα, με το πρόσχημα ότι πρέπει να αναγνωριστούν πρώτα ακαδημαϊκά από τον ΔΟΑΤΑΠ, που όμως έχει ως ευθύνη την πιστοποίηση ακαδημαϊκών αλλά όχι επαγγελματικών προσόντων. Αυτό πρακτικά σήμαινε ότι ενώ οι κάτοχοι τίτλων είχαν πιστοποιημένα επαγγελματικά προσόντα, εντούτοις δεν μπορούσαν να συμμετάσχουν σε διαγωνισμό πρόσληψης εκπαιδευτικών.

Δείτε επίσης: Εκλογικός νόμος: Η πριμοδότηση του μπόνους δημιούργησε κόντρες στη Βουλή

Γι’ αυτό παρενέβη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητώντας από την Ελλάδα να εναρμονίσει το δίκαιο και πρακτικά να ακυρώσει τον νόμο Γαβρόγλου, που ο ΣΥΡΙΖΑ εφάρμοζε απαρέγκλιτα για τέσσερα χρόνια. Ο ΣΥΡΙΖΑ, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, ακόμα και το ΚΙΝ.ΑΛ., που ως ΠΑΣΟΚ είχε δρομολογήσει την εφαρμογή των επαγγελματικών προσόντων πτυχιούχων ιδιωτικών πανεπιστημίων του εξωτερικού, προκάλεσαν σύγχυση μπερδεύοντας τα επαγγελματικά προσόντα με τα ακαδημαϊκά.

Η Ε.Ε. θέλει, εφόσον υπάρχουν ίσα επαγγελματικά προσόντα ενός πτυχιούχου δημόσιου πανεπιστημίου με έναν πτυχιούχο ιδιωτικού, αυτοί να έχουν ίσες ευκαιρίες για πρόσληψη, διορισμό και εργασία σε όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ