Τρίτη 22/6/2021

Μητσοτάκης: «Δεν είμαστε μέρος του προβλήματος στη Λιβύη, αλλά μέρος της λύσης»

Το δεύτερο μέρος της συνέντευξης του Κυριάκου Μητσοτάκη δημοσίευσε σήμερα ο ιστότοπος Politico, στον οποίο ο πρωθυπουργός εξηγεί πως η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή, υποστηρίζοντας για μια ακόμη φορά πως το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης είναι άκυρο και μπλέκει την κατάσταση στην Αφρικανική χώρα.

«Η Ελλάδα δεν είναι μέρος του προβλήματος στη Λιβύη αλλά μέρος της λύσης», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας πως η Ελλάδα πρέπει να βρίσκεται στην αίθουσα που  η Ευρωπαϊκή Ένωση και η διεθνής κοινότητα συζητητούν θέματα που την αφορούν, εφόσον βρίσκονται στην… αυλή της.

 «Είναι ώρα η Ευρώπη να δείξει περισσότερη προσοχή στο τι συμβαίνει στη δική μας γωνιά του κόσμου», τόνισε αναφερόμενος στις ενέργειες της Τουρκίας σχετικά με τη Λιβύη που δεν αποτελούν μεμονωμένο περιστατικό, καθώς ήδη παραβιάζει τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως η μη πρόσκληση της Ελλάδας στη διάσκεψη του Βερολίνου ήταν «ένα λάθος, δεν θα επηρεάσει όμως σημαντικά τις ελληνογερμανικές σχέσεις».

Δείτε επίσης: Έχει ξεφύγει τελείως η Άγκυρα: «Αμφισβητεί υφαλοκρηπίδα, εναέριο χώρο, νησιά και Ίμια»

Για το μεταναστευτικό, υπογράμμισε πως πρέπει να σταλεί ξεκάθαρο μήνυμα στην ‘Αγκυρα πως η τήρηση της Κοινής Δήλωσης με την ΕΕ αποτελεί προϋπόθεση για την παροχή επιπρόσθετης κοινοτικής βοήθειας.

«Πρέπει να καταστήσουμε σαφές στην Τουρκία πως εάν θέλει περισσότερη στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να τηρήσει την δική της πλευρά της συμφωνίας, που σημαίνει να περιορίσει στο ελάχιστο τις ροές, να εξαρθρώσει τα δίκτυα διακινητών, να μην χρησιμοποιήσει αυτό το πρόβλημα ως γεωπολιτικό μοχλό ώστε να ασκήσει περισσότερη πίεση στην Ευρώπη. Αυτό είναι μία απαράδεκτη προσέγγιση» είπε.

Ακόμα δήλωσε πως περιμένει τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αναμόρφωση του συστήματος ασύλου. Η ελληνική πλευρά θα ζητήσει περισσότερα κονδύλια καθώς εντατικοποιεί την εξέταση αιτήσεων για άσυλο. «Πρέπει να σημειώσω πως κληρονομήσαμε μία κατάσταση όπου είχαμε 80.000 ανοιχτές αιτήσεις», είπε, προσθέτοντας πως το πρόβλημα δεν είναι μόνον οι νέες ροές αλλά και οι εκκρεμείς υποθέσεις.

«Θέλω να φτάσουμε σε ένα σημείο όπου οι αποφάσεις για το άσυλο λαμβάνονται πολύ γρήγορα», συμπλήρωσε.

Τέλος ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως η Ελλάδα θα ζητήσει ευρωπαϊκή βοήθεια για την κατασκευή των νέων, δομών στα νησιά. «Χρειαζόμαστε χρηματοδότηση και υποστήριξη στις υποδομές σε ό,τι αφορά την κατασκευή των νέων εγκαταστάσεων που θα αντικαταστήσουν τις υπάρχουσες, οι οποίες είναι ξεκάθαρα πολύ προβληματικές», δήλωσε.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ