Περιοδείες Μητσοτάκη για να μείνει κοντά στην κοινωνία – Η θέση του στα σενάρια για πρόωρες κάλπες

Must Read

Με στοχευμένες επισκέψεις σε περιοχές της Αθήνας και της χώρας, αλλά και με έμφαση στους τομείς της ασφάλειας, της υγείας και της παιδείας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να διατηρήσει με κάθε τρόπο την επαφή με την κοινωνία. Η καθημερινότητα του πολίτη, όπως λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, εξακολουθεί να είναι βασική προτεραιότητα, γνωρίζοντας τους κινδύνους που ενέχει για τον εκάστοτε «ένοικο» του νεοκλασικού της Ηρώδου Αττικού η παρατεταμένη παραμονή εντός αυτού.

«Αυτό που έμαθα τους πρώτους μήνες της θητείας μου είναι -και το οποίο νομίζω ότι διατηρώ- να μη χάσω την επαφή με την κοινωνία, με το τι λέει ο κόσμος. Κάθε Γραφείο Πρωθυπουργού είναι ένα “χρυσό κλουβί”, μην κοροϊδευόμαστε. Και το πώς βγαίνεις από αυτό το “χρυσό κλουβί” έχει σημασία. Ολοι το λένε, λίγοι το κάνουν τελικά, αλλά θέλω να θυμάμαι πάντα ότι δεν είμαι εδώ μόνιμος» τόνισε ο πρωθυπουργός σε πρόσφατη συνέντευξή του και, όπως τονίζει σε συνομιλητές του, η αλαζονεία και η έπαρση δεν πρέπει να έχουν καμία θέση στο περιβάλλον του.

Σε κάθε ευκαιρία, άλλωστε, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρεται στην πολυσυζητημένη καθημερινότητα του πολίτη, όπως έκανε τελευταία στην επίσκεψή του στους Αγίους Αναργύρους και στις συναντήσεις του στο Μέγαρο Μαξίμου με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών.

Κάποιοι συνδέουν τη συγκεκριμένη στρατηγική με την έντονη σεναριολογία του τελευταίου διαστήματος περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, προκειμένου η κυβέρνηση να «κάψει» το σύστημα της απλής αναλογικής και να επαναληφθούν οι εκλογές αμέσως μετά με το νέο σύστημα που ψηφίστηκε την Παρασκευή από τη Βουλή. Και μπορεί οι εν λόγω φήμες να διαψεύδονται επισήμως, ωστόσο δεν σταματούν να απασχολούν τα στελέχη όλων των κομμάτων στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους.

Δεν είναι τυχαίο ότι εντός της Βουλής μέσα στην εβδομάδα αυτό ήταν ένα από τα κυρίαρχα ζητήματα που απασχόλησε κυβερνητικούς και βουλευτές της αντιπολίτευσης. Τα σενάρια φούντωσαν αφενός με την ψήφιση του εκλογικού νόμου και αφετέρου με τη γενικότερη τακτική του πρωθυπουργού να εφαρμόσει ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα, με τάχιστη παραγωγή νομοθετικού έργου και υλοποίηση πολλών προεκλογικών εξαγγελιών τώρα, στους πρώτους μήνες της κυβερνητικής θητείας. 

Διαφωνεί με τις εκλογές

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αυτή τη στιγμή δεν φέρεται σύμφωνος με εισηγήσεις που δέχεται για να στήσει κάλπες είτε το προσεχές φθινόπωρο είτε το 2021. Σύμφωνα με τους θιασώτες αυτής της γνώμης, σε έναν χρόνο από τώρα εκτιμάται ότι θα έχουν αρχίσει να φαίνονται τα πρώτα δείγματα της οικονομικής πολιτικής υπέρ των μικρομεσαίων, οι δάφνες από την εκλογική νίκη της Ν.Δ. θα είναι ακόμα νωπές και η επικράτησή της στις νέες εκλογές πολύ πιθανή.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, πάντως, και οι στενοί συνεργάτες του επιμένουν στο γεγονός ότι η επαναφορά της ενισχυμένης αναλογικής αποτελούσε κεντρική δέσμευση της κυβερνώσας παράταξης και η κατάθεσή του στην παρούσα συγκυρία αποτελεί ακόμα ένα δείγμα της συνέπειας λόγων και πράξεων του πρωθυπουργού. «Εμείς με τους θεσμούς δεν θα παίξουμε. Στους έξι μήνες εκλογές για να έχουμε εσωκομματική αυτοκάθαρση δεν θα κάνουμε. Θα είναι μια ακόμα από τις άχαστες προβλέψεις του κ. Τσίπρα» ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, αν και -όπως υπενθυμίζει έμπειρος κοινοβουλευτικός- οι πρόωρες κάλπες, όπως και οι κυβερνητικοί ανασχηματισμοί, δεν προαναγγέλλονται ποτέ.

«Αστυνομικοί στις γειτονιές και όπου υπάρχει ανάγκη»

Η διαχείριση των θεμάτων της καθημερινότητας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από το κυβερνητικό επιτελείο. Τις επόμενες μέρες θα ψηφιστεί το επίδομα γέννησης (2.000 ευρώ για κάθε νέο παιδί που γεννιέται), την προηγούμενη εβδομάδα ψηφίστηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τα πανεπιστήμια, ενώ το Ασφαλιστικό βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση και σύντομα κατατίθεται στη Βουλή. Κάτι που αναμένεται να συμβεί και με το νομοσχέδιο για την ανασυγκρότηση της δημόσιας Υγείας, την ίδια στιγμή που στους δρόμους περιπολούν ήδη 1.500 νέοι αστυνομικοί, βάσει των τελευταίων στοχευμένων προσλήψεων του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την αποκατάσταση του αισθήματος της ασφάλειας των πολιτών. «Η κατεύθυνση την οποία έδωσα στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη ήταν πάρα πολύ ξεκάθαρη: Οι αστυνομικοί θα πάνε κατά προτεραιότητα στις γειτονιές και στις περιοχές όπου υπάρχει περισσότερη ανάγκη» ανέφερε χαρακτηριστικά κατά την τελευταία περιοδεία του ο κ. Μητσοτάκης, αν και -όπως αποδεικνύεται π.χ. από την ακατάπαυστη δράση των αναρχικών και τους πολλαπλούς εμπρησμούς αυτοκινήτων- το θετικό αποτέλεσμα σε αυτόν τον τομέα δεν είναι καθόλου εύκολο. 

Το μεγάλο ζητούμενο για το Μέγαρο Μαξίμου είναι η επαναπροσέγγιση της μεσαίας τάξης και των μισθωτών, οι οποίοι -όπως αναγνώρισε και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης- «μέχρις στιγμής δεν έχουν ωφεληθεί από τις πολιτικές της κυβέρνησης στον βαθμό που θα περίμεναν». Οπως δεσμεύτηκε, «αυτό αλλάζει» καθώς, «μήνα τον μήνα θα δημιουργείται με ασφάλεια και πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος». Στο πλαίσιο αυτό, προσδοκά τη βελτίωση του κλίματος με μια σειρά μέτρων, όπως οι μειώσεις στη φορολογική κλίμακα καθώς και στις εισφορές από 1ης Ιουλίου, η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Δείτε επίσης: Πέσαμε μόνοι μας στην παγίδα των Τούρκων – Χωρίς όρια οι διεκδικήσεις της Άγκυρας

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This