Ένταση στη Βουλή για την τροπολογία για τις ΜΚΟ – Μηταράκης: «Στόχος μας οι 200 επιστροφές την εβδομάδα»

Must Read

Την τροπολογία για τις ΜΚΟ για το μεταναστευτικό υπερασπίστηκε για ακόμα μια φορά ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, επιμένοντας στη φύλαξη των συνόρων και στην αύξηση των επιστροφών ως μέτρα διαχείρισης των ροών προς την Ελλάδα λέγοντας ότι μόνο τον Ιανουάριο υπήρξαν 84 επιστροφές στην Τουρκία με τον στόχο να είναι οι 200 επιστροφές ανά εβδομάδα.

«Το πρόβλημα τη συμφόρησης νησιών ξεκίνησε από τη δήλωση ΕΕ-Τουρκίας. Είχε πολλά θετικά αλλά ήρθε όταν είχατε χάσει τον έλεγχο. Το 2015 στη Χίο μπήκαν 120.000 το 2019 μπήκαν 8000. Η δήλωση όπως την ερμηνεύσατε εσείς εγκλωβίζει στα νησιά όσους περιμένουν άσυλο. Έγιναν αποσυμφορήσεις επί των ημερών σας αλλά έγιναν με στρατηγική δική σας επιλογή όλοι, ανεξαρτήτως αν δικαιούνται ή όχι άσυλο να μείνουν στην Ελλάδα», είπε αρχικά ο κ. Μηταράκης.

Στη συνέχεια συμπλήρωσε: «Κάνουμε αποσυμφορήσεις ενώ παράλληλα κάνουμε επιστροφές. Και αυτό είναι μια μεγάλη κατάκτηση. Αν μου λέτε ότι δεν έχουμε κάνει αρκετές, το δέχομαι, αλλά θα κάνουμε περισσότερες. Να στηρίξετε την υπηρεσία ασύλου όταν δεν δίνει άσυλο σε όσους δεν το δικαιούνται. Να μας στηρίξετε όταν αποβάλλουμε ΜΚΟ που δεν επιτελούν το έργο τους. Απαράδεκτη η κατάσταση στη Μόρια. Θέλουμε να γίνουν τα νέα κέντρα στα νησιά».

Λίγη ώρα νωρίτερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης κατηγόρησε τη ΝΔ για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με το μεταναστευτικό.

«Είναι απάνθρωπη στρατηγική αποτροπής νέων ροών οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης. Αυτό το μήνυμα στέλνετε. Υπήρχε υποκίνηση χθες στη Μόρια αλλά δεν ήταν άλλη από την εξαθλίωση», είπε ο κ. Βούτσης.

Δείτε επίσης: Ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα η επένδυση της Amazon Web Services

Τέλος, αίσθηση προκάλεσαν οι δηλώσεις βουλευτών της Ελληνικής Λύσης οι οποίοι χαρακτήρισαν την οικονομική ενίσχυση των δήμων με 50 εκατομμύρια ευρώ ως «εκμαυλισμό συνείδησης των δημάρχων».

«Μη λέτε τέτοια πράγματα. Είναι άδικο για τους νησιώτες. Δίνουμε 25 εκατομμύρια ευρώ ως ανταποδοτικά τέλη για δαπάνες που είχαν οι δήμοι από το 2019 και επιπλέον 25 εκατ. ευρώ στο ταμείο αλληλεγγύης για έργα που απαιτούνται. Σε καμία περίπτωση δεν είναι μέρος συνδιαλλαγής. Είναι υποχρέωση της Πολιτείας . Κανείς δεν δέχεται την έννοια της πληρωμής ως αντάλλαγμα για να δεχθεί δομές», απάντησε ο κ. Μηταράκης.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This