Σύνοδος Κορυφής: Διαφώνησαν σε 20 λεπτά (!) για τον προϋπολογισμό – Τι δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης (video)

Must Read

Ολοκληρώθηκε έπειτα από 20 λεπτά η έκτακτη σύνοδος κορυφής της ΕΕ για τον επταετή προϋπολογισμό.

Οι 27 κλήθηκαν να καταλήξουν σε συμβιβασμό, εν μέσω διπλωματικών «τζαρτζαρισμάτων», επί του συνολικού ύψους του προϋπολογισμού 2021-2027 και την κατανομή των πόρων μεταξύ των πολιτικών της ΕΕ: Κοινή Αγροτική Πολιτική, βοήθεια προς τις πλέον μειονεκτικές περιοχές, άμυνα, αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ψηφιακή πολιτική κ.α.

Ο διεθνής Τύπος σημείωνε πως η δυστοκία είναι μέρος του «σόου», για να καθησυχάσουν οι ηγέτες τους ψηφοφόρους στις πατρίδες τους ότι έδωσαν τιτάνιο αγώνα πριν τις αναπόφευκτες παραχωρήσεις. Η στάση των ηγετών ήταν λίγο ως πολύ αναμενόμενη. Οι πλούσιες χώρες της ΕΕ (η Γερμανία και οι δορυφόροι της) ήθελαν να διατηρηθεί το σημερινό καθεστώς χρηματοδότησης με 1% του ΑΕΠ ως συνεισφορά στον κοινοτικό προϋπολογισμό.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αντιπρότεινε 1,3% με το επιχείρημα ότι έχουν αυξηθεί οι ευρωπαϊκές αρμοδιότητες -άρα χρειάζονται περισσότερα χρήματα, ελλείψει και της βρετανικής συνεισφοράς- και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ πρότεινε 1,074% ως συμβιβαστική λύση, αλλά ούτε αυτή βρήκε γόνιμο έδαφος.

Δείτε επίσης: Στη ΓΑΔΑ ο «Μάξιμος Σαράφης» – Θα καταθέσει τη Δευτέρα

«Δυστυχώς σήμερα διαπιστώσαμε ότι δεν ήταν δυνατό να επιτευχθεί συμφωνία και πως χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο», δήλωσε ο  Σαρλ Μισέλ αμέσως μετά το τέλος της συνόδου κορυφής της ΕΕ όσον αφορά τον επταετές προϋπολογισμό της ΕΕ, προσθέτοντας «Η διαπραγμάτευση για τον προϋπολογισμό της ΕΕ είναι πολύ δύσκολη, και ιδίως μετά την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ».

Οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This