Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου 2020

Μέσα σε ένα μήνα θα φεύγουν απ’ τις δομές όσοι παίρνουν άσυλο

Ανάγνωση: 2 λεπτά

Έκτακτες προσλήψεις και μίνι αποσυμφόρηση των νησιών προβλέπει η έκτακτη τροπολογία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, η οποία συμπεριλήφθηκε χθες στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών.

Συγκεκριμένα, στην τροπολογία με τίτλο «Ρύθμιση θεμάτων αρμοδιότητας του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου» προβλέπονται η υποχρέωση αποχώρησης όσων λαμβάνουν άσυλο από τις δομές φιλοξενίας μέσα σε 30 μέρες από την ημερομηνία επίδοσης της απόφασης αναγνώρισης, καθώς και η διακοπή της παροχής υλικών συνθηκών υποδοχής σε μορφή χρηματικού ποσού και σε είδος αμέσως μετά την έκδοση της απόφασης αναγνώρισης.

Ειδική πρόβλεψη υπάρχει για τους ασυνόδευτους ανηλίκους, για τους οποίους οι παραπάνω προθεσμίες εκκινούν από την ενηλικίωσή τους.

Επίσης, με απόφαση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου καθορίζονται ειδικές κατηγορίες δικαιούχων, για τις οποίες παρατείνεται η παροχή υλικών συνθηκών υποδοχής ή η προθεσμία αποχώρησης, όπως για όσους πάσχουν από σοβαρή ασθένεια.

Στην τροπολογία ορίζεται επίσης ότι η Υπηρεσία Ασύλου και η Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης λειτουργούν σε επίπεδο Γενικής Διεύθυνσης, οι προϊστάμενοι των δύο υπηρεσιών φέρουν τον τίτλο του διοικητή, ενώ συστήνεται και από μία θέση υποδιοικητή σε κάθε υπηρεσία.

Σύμφωνα με τον υπουργό, από τον Ιούλιο έχουν φύγει από τα νησιά 18.300 μετανάστες. Οι 6.200 εξ αυτών είναι πρόσφυγες, που έχουν φύγει από τις αρχές Ιανουαρίου και, έτσι, στα τέλη Φεβρουαρίου ήταν οριακά λιγότεροι από ό,τι στα τέλη Ιανουαρίου.

«Στόχος είναι κάθε μήνα να υπάρχει λιγότερος κόσμος στις δομές των νησιών και στο τέλος να κλείσουν αυτές οι δομές», ανέφερε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Δείτε επίσης: Αιγαίο: Το υπ. Ναυτιλίας… φρενάρει Τουρκία και μετανάστες με απαγόρευση ναυσιπλοΐας από Λέσβο έως Σάμο 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Η δύναμή μας είστε εσείς! Γίνετε ενεργά δημοσιογράφοι του newsbreak.gr! Στείλτε μας ειδήσεις, βίντεο και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ