Ο Κυριάκος Μητσοτάκης «αντιμέτωπος» με τη Μέρκελ και στο… βάθος τα ελληνοτουρκικά

Must Read

Στα… νύχια της Άνγκελα Μέρκελ θα βρεθεί σήμερα Δευτέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μεταβαίνει στο Βερολίνο προκειμένου να συμμετάσχει σε ελληνογερμανικό οικονομικό φόρουμ, παρουσία και της καγκελαρίου. Οι δυο τους θα είναι οι βασικοί ομιλητές του φόρουμ, η κύρια ατζέντα του οποίου θα είναι η πράσινη ενέργεια, οι ανανεώσιμες πηγές, η κλιματική αλλαγή και οι επενδύσεις, ωστόσο δεδομένο θεωρείται ότι στο τραπέζι θα βρεθούν το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Θέματα στα οποία η Γερμανία μάς έχει γυρίσει προκλητικά την πλάτη, επιμένοντας να «χαϊδεύει» τον Ταγίπ Ερντογάν και να σπεκουλάρει παρασκηνιακά σε βάρος της Ελλάδας, κάνοντας τα στραβά μάτια απέναντι στην εφιαλτική πραγματικότητα που διαμορφώνεται στα ανατολικά σύνορά μας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, παρά την πασιφανή φιλοτουρκική στάση του Βερολίνου και προσωπικά της κυρίας Μέρκελ και παρά την κρισιμότητα των στιγμών, αποφάσισε να προσέλθει στη συζήτηση για… μπίζνες, με πρώτο ωφελημένο φυσικά -και σε αυτήν την περίπτωση- τη γερμανική πλευρά.

Άγνωστο είναι αν η καγκελάριος θα έχει μαζί της στο φόρουμ και τον καθρέφτη που της έκανε δώρο ο Ταγίπ Ερντογάν κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Τουρκία (αδυνατώντας μάλιστα να κρύψει τη χαρά της), ωστόσο βέβαιο θεωρείται ότι οι καλές σχέσεις της με την Άγκυρα (μαζί και τα συμφέροντα των δύο χωρών) σίγουρα θα βρίσκονται σε περίοπτη θέση της ατζέντας της και στη συζήτηση με τον κ. Μητσοτάκη.

Δεν είναι πολλές μέρες, άλλωστε, που το κόμμα της στο ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο (Bundestag) καταψήφισε μαζί με τους σοδιαλδημοκράτες την πρόταση των Πρασίνων να δεχτεί η Γερμανία 5.000 πρόσφυγες από τους ελληνικούς καταυλισμούς. Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του κόμματος της καγκελαρίου Ραλφ Μπρίνκχαους υποστηρίζει ότι αρκούν οι υπάρχοντες μηχανισμοί και οι ισχύοντες κανονισμοί για την υποδοχή ευάλωτων ομάδων προσφύγων στη Γερμανία. «Δεν υπάρχει καμία αναγκαιότητα για επιπλέον ποσοστώσεις» δήλωσε, ρίχνοντας την μπάλα στην εξέδρα όσον αφορά τη διαχείριση της νέας κρίσης στο πρόβλημα.

Ούτε τυχαίο ήταν επίσης το γεγονός ότι η Γερμανία θέτει εκτός συζητήσεων για το Μεταναστευτικό την Ελλάδα, την ίδια ώρα που επιδιώκει να ανταλλάξει απόψεις για το ζήτημα με τον Ερντογάν. Για του λόγου το αληθές, υψηλόβαθμο στέλεχος των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών (CDU) άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο επικείμενης συνάντησης της καγκελαρίου με τους ηγέτες της Γαλλίας, της Ρωσίας και της Τουρκίας.

Ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας

Αυτό που ενδιαφέρει τους Γερμανούς είναι να μην «εισάγουν» αυτοί πρόσφυγες, χωρίς να τους ενδιαφέρουν οι υπόλοιπες χώρες και η ευρωπαϊκή συνοχή. Ενδεικτική είναι και η άποψη του υπουργού Εσωτερικών της χώρας Χορστ Ζέεχοφερ ότι «πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι τα σύνορά μας δεν είναι ανοιχτά», ενώ ζήτησε και από τους βουλευτές να αποφεύγουν να μιλάνε για ενδεχόμενη υποδοχή προσφύγων από τη Γερμανία.

Δείτε επίσης: Συνέντευξη Μητσοτάκη στο CNN: Η Τουρκία χρησιμοποιεί τους μετανάστες ως «πιόνια» (video)

Tο Ελληνογερμανικό Οικονομικό Φόρουμ «Όραμα και ευκαιρίες επενδύσεων» στο Βερολίνο, σύμφωνα με τις δύο πλευρές, έχει στόχο την ενίσχυση των ελληνογερμανικών επενδυτικών σχέσεων, ιδιαιτέρως στους τομείς της ενέργειας και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Οι εργασίες του φόρουμ, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα επικεντρωθούν στην ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, στην ανάδειξη νέων πεδίων για επενδύσεις στην Ελλάδα, στο όραμα της ευρωπαϊκής πράσινης συμφωνίας, καθώς και στους φορείς χρηματοδότησης.

Την Τρίτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στη Βιέννη, όπου θα γίνει δεκτός από τον ομοσπονδιακό καγκελάριο της Αυστρίας και αρχηγό του Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος το τελευταίο διάστημα έχει επανειλημμένα στηρίξει την Ελλάδα στο μεταναστευτικό ζήτημα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This