Β. Κικίλιας: Συνέβησαν πράγματα που δεν περιγράφονται με λόγια! Όμως τώρα έρχονται νέες προσλήψεις στο ΕΣΥ

Must Read

Με ένα μεγάλο ευχαριστώ σε γιατρούς και νοσηλευτές ξεκίνησε τον απολογισμό του, ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας για την διαχείριση της πανδημίας στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής

«Τους τελευταίους μήνες, στα νοσοκομεία μας, συνέβησαν πράγματα για τα οποία είναι δύσκολο να μιλήσουμε με λόγια και ταυτόχρονα αδύνατον να σιωπήσουμε. Είναι σχεδόν αδύνατο να περιγράψω με λέξεις το μεγαλείο της προσπάθειας, του ηρωισμού και του ανθρωπισμού, αλλά παράλληλα θα διέπραττα τεράστια αδικία αν δεν επιχειρούσα να το περιγράψω στο λόγο μου», ανέφερε ο Υπουργός στην εισαγωγή του.

Ο κύριος Κικίλιας αναφέρθηκε στα πρώτα 5 βήματα που έγιναν πολύ πριν ο ΠΟΥ σημάνει το «καμπανάκι» της πανδημίας:

  1. Από τη πρώτη στιγμή είμαστε σε άμεση επαφή με τον ΠΟΥ και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Λοιμώξεων
  2. Ορίστηκαν 13 νοσοκομεία αναφοράς σε όλη τη χώρα
  3. Πραγματοποιήθηκαν υπό τον συντονισμό του ΕΚΑΒ, πάνω από 30 ασκήσεις ετοιμότητας
  4. Ορίστηκε Επιστημονική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και ο Καθηγητής Σ. Τσιόδρας, ως εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας για το νέο κορονοϊό
  5. Οργανώθηκε δίκτυο πληροφοριών για τον SARS-COV-2, με έμφαση στην επιστημονική ανάλυση των δεδομένων και την παροχή οδηγιών προς όλους τους φορείς της χώρας, δημόσιους και ιδιωτικούς, αλλά και προς τους πολίτες

Ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι οι ΜΕΘ αυξήθηκαν από 565 σε 1.017. Ειδικότερα, 840 κλίνες είναι στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, 145 στις ιδιωτικές κλινικές και 32 στα στρατιωτικά νοσοκομεία.

«Από αυτές οι 352 ήταν κλίνες COVID, εκ των οποίων οι 349 στα νοσοκομεία του ΕΣΥ και 67 Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας τις οποίες αναβαθμίσαμε σε ΜΕΘ», σημείωσε.

Επίσης μίλησε για τους στόχους που είχε το Υπουργείο από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε η απειλή του κορωνοϊού:

Στόχος μας ήταν να χρησιμοποιηθούν κλίνες ΜΕΘ που ήταν ήδη λειτουργικές και μπορούσαν να εκκενωθούν από άλλα περιστατικά, ώστε να διατεθούν στο σύνολό τους για τη νοσηλεία περιστατικών  COVID-19. Να λειτουργήσουν νέα κρεβάτια ΜΕΘ, που ήταν κλειστά λόγω ελλείψεων σε εξοπλισμό ή προσωπικό. Να αναβαθμιστούν για να λειτουργήσουν ως κλίνες ΜΕΘ κάποιες κλίνες ειδικών μονάδων (όπως μονάδων αυξημένης φροντίδας [ΜΑΦ], μονάδων ειδικών λοιμώξεων [ΜΕΛ],  θαλάμων αρνητικής πίεσης). Να χρησιμοποιηθούν κλίνες στρατιωτικών νοσοκομείων στα οποία μπορούν να νοσηλεύονται πολίτες και κλίνες ιδιωτικών θεραπευτηρίων χωρίς οικονομική επιβάρυνση του πολίτη».

Τέλος τόνισε ότι «επιλέχθηκαν κλίνες που ήταν απομονωμένες, οι οποίες εξοπλίστηκαν (με αναπνευστήρες & monitors όπου έλειπαν) και στελεχώθηκαν κατάλληλα, ώστε να μπορούν να λειτουργούν ως κλίνες ΜΕΘ για την αντιμετώπιση της νόσου COVID-19».

«Και θα κάνουμε ό,τι ακόμα χρειαστεί για να αξιοποιήσουμε όσα κρεβάτια μπορούμε», ανέφερε ο Υπουργός Υγείας και πρόσθεσε ότι στόχος είναι να φτάσουμε τις 1.200 ΜΕΘ, «δηλαδή για πρώτη φορά στην ιστορία του νεότερου ελληνικού Κράτους να είμαστε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, που είναι 12 κρεβάτια ΜΕΘ για 100.000 πολίτες».

Προσλήψεις στο ΕΣΥ

Ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε σε ενίσχυση του ΕΣΥ με  νέο προσωπικό, το οποίο έχει ήδη ξεπεράσει τις 4.000, σύμφωνα με τον Υπουργό. Συγκεκριμένα, βάσει των στοιχείων έως χθες οι προσλήψεις ήταν 4.150, που αφορούν συγκεκριμένα σε 495 ιατρούς, 2.085 νοσηλευτές και 1.570 λοιπό προσωπικό.

«Όταν ο αρχικός προγραμματισμός μιλούσε για 2.000, οι εγκρίσεις ξεπερνούν πια τις 5.000», ανέφερε και υποστήριξε πως έχουν καλυφθεί πάγιες ελλείψεις του παρελθόντος.

 

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This