«Προ των πυλών» διάγγελμα Μητσοτάκη: Ανακοινώνει ελαφρύνσεις για εστίαση, τουρισμό, μισθωτούς και ιδιοκτήτες ακινήτων από 1η Ιουνίου

Must Read

Με νέο του διάγγελμα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται τις επόμενες ημέρες (πέρα από τα μέχρι τώρα πεπραγμένα στο θέμα της πανδημίας), να ανακοινώσει ελαφρύνσεις προς τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί αλλά και τους εργαζόμενους σε αυτές.

Τα μέτρα θα ισχύσουν από την 1η Ιουνίου και θα εξειδικευτούν από τους Υπουργούς Σταικούρα, Βρούτση και Γεωργιάδη. Σε πρώτο πλάνο θα βρεθεί η προστασία των θέσεων εργασίας, ο τουρισμός και η εστίαση με περισσότερες δόσεις για τον φόρο εισοδήματος, μειώσεις φόρων σε επιχειρήσεις, μείωση ΦΠΑ σε προϊόντα και ξεκαθάρισμα του… θολού τοπίου που ισχύει για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν το 60% του μισθώματος για ιδιοκτήτες ακινήτων.

Ιδιαίτερα ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στις μειώσεις ΦΠΑ από το 24% στο 13% και οι μειώσεις στα αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Στόχος είναι οι μειώσεις αυτές να ισχύσουν τουλάχιστον έως το τέλος Σεπτεμβρίου.

Στο τραπέζι βρίσκονται τα παρακάτω μέτρα:

  1. Μειώσεις ΦΠΑ στην εστίαση και σε συγκεκριμένα προιόντα, όπως  ο καφές, τα αναψυκτικά, οι χυμοί και το τσάι. Απαραίτητη προυπόθεση είναι η μείωση αυτή να περάσει στους καταναλωτές.
  2. Μείωση του ΦΠΑ στο 13% για τα αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια και επιδότηση ειδικά των άγονων γραμμών.
  3. Ελκυστικά πακέτα και επέκταση του κοινωνικού τουρισμού, ώστε να μετριασθεί η απώλεια των ταξιδιωτών από το εξωτερικό (είναι πιθανή και η χορήγηση ενός επιδόματος αδείας)
  4. Νέο πρόγραμμα τμηματικής εξόφλησης των χρεών με ευνοϊκούς όρους για τους οφειλέτες.
  5. Μείωση της προκαταβολής φόρου από 100% που ισχύει σήμερα στο 70% ή 50%.
  6. Σχέδιο για επιμήκυνση των υφιστάμενων δόσεων πληρωμής για τον φετινό φόρο εισοδήματος από 3 διμηνιαίες σε 6 με 8 μηνιαίες δόσεις.
  7. Φοροελαφρύνσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι αυτή την περίοδο εισπράττουν το 60% των μισθωμάτων, τόσο σε επαγγελματικά όσο και οικιακά ακίνητα
  8. Για τον τουρισμό στόχος είναι η προσωρινή μετάταξη της διαμονής στα ξενοδοχεία στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6% από 13% και αναστολή του τέλους διαμονής που κυμαίνεται από 0,50 ευρώ έως 4 ευρώ.

Παράταση της καταβολής μειωμένου ενοικίου

Την ίδια ώρα ο Άδωνις Γεωργιάδης προανήγγειλε την επέκταση της ευνοϊκής ρύθμισης καταβολής μειωμένων ενοικίων.

«Θα υπάρχει ρύθμιση για τα ενοίκια μέχρι το τέλος του χρόνου. Αυτό θα αποφασιστεί και θα ανακοινωθεί θεσμικά από το υπουργείο Οικονομικών, έτσι ώστε να υπάρχει ταυτόχρονα και το κομμάτι το φορολογικό που πρέπει να αφορά στους ιδιοκτήτες των ακινήτων, για να μπορεί να είναι δίκαιο. Θα υπάρχει, δηλαδή, ένας επιμερισμός της ζημιάς μεταξύ όλων μας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Α. Γεωργιάδης

Ο Εμπορικός Σύλλογος της Αθήνας εξέφρασε το ίδιο αίτημα επιδιώκοντας μια δίκαιη κατανομή του κόστους, μεταξύ ενοικιαστών, ιδιοκτητών και κράτους, τεκμηριώνοντας το αίτημα με παρόμοιες πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Επιμερισμός της «ζημιάς»

Να πούμε ότι σήμερα οι ιδιοκτήτες που εισπράττουν μειωμένο ενοίκιο είναι περίπου 150.000! Αυτό που άφησε να εννοηθεί και ο Α. Γεωργιάδης, κάνοντας λόγο για «επιμερισμό της ζημιάς» είναι ότι το όποιο σχήμα ελαφρύνσεων, δεν θα απορροφήσει πλήρως αυτές τις εισοδηματικές απώλειες.

Το βασικό σενάριο προβλέπει μείωση του φετινού φόρου εισοδήματος, όχι όμως οριζόντια αλλά με συντελεστές- πιθανώς τρεις- που θα διαφοροποιούνται ανάλογα με το εύρος των εισοδηματικών απωλειών αυτών των ιδιοκτητών.

 

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This