Τα «γύρισε» (και) για την παράταση στα μειωμένα μισθώματα ο Αδωνις Γεωργιάδης

Must Read

Αναστάτωση προκάλεσε με τις τοποθετήσεις του ο Άδωνις Γεωργιάδης, αυτή τη φορά για το ζήτημα των ενοικίων. Ενώ το βράδυ της Τετάρτης ανέφερε σε τηλεδιάσκεψη του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας ότι ετοιμάζεται από το υπουργείο Οικονομικών ρύθμιση για μειωμένα ενοίκια έως το τέλος του χρόνου, το βράδυ της Πέμπτης «τα γύρισε», λέγοντας ότι δεν είναι τόσο απλό.

Μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του Σκάι, ο υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε πως ένα τέτοιο σενάριο θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις ακόμα και στις τιμές των ακινήτων αλλά και των δανείων. Συμπλήρωσε πως «αναζητούμε τη βέλτιστη δυνατή λύση», καταγράφοντας τα σχετικά αιτήματα του εμπορικού κόσμου αλλά και τις αγωνίες των ιδιοκτητών ακινήτων.
Η τελική απόφαση, φυσικά, θα ληφθεί από το υπουργείο Οικονομικών, όπου εδώ και καιρό εξετάζονται διάφορα σενάρια για το πώς θα ελαφρυνθούν οι περίπου 150.000 ιδιοκτήτες που υποχρεώνονται σε «κούρεμα» 40% στα εισοδήματά τους.

Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες, στο ΥΠΟΙΚ δεν βλέπουν με καλό μάτι την επέκταση του μέτρου των μειωμένων ενοικίων. «Το να πας και να κάνεις -40% μέχρι το τέλος του χρόνου οδηγεί σε μεγάλη βλάβη στους ιδιοκτήτες ακινήτων. Μπορεί να επηρεάσει πολύ τις αξίες των ακινήτων και τα δάνεια που είναι συνδεδεμένα πάνω στα ακίνητα. Άρα, δεν είναι τόσο απλό για την οικονομία κάτι τέτοιο» δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης, αλλάζοντας ρότα μέσα σε μία μέρα.

Αντιδράσεις

Η προοπτική επέκτασης του μέτρου του μειωμένου ενοικίου προκάλεσε την έντονη αντίδραση των ιδιοκτητών ακινήτων. Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, η παράταση της υποχρεωτικής μείωσης των ενοικίων επαγγελματικής στέγης έως το τέλος του 2020 πρέπει να υλοποιηθεί όχι επ’ άπειρον και με δαπάνες των ιδιοκτητών, αλλά είτε με ελεύθερες διαπραγματεύσεις μεταξύ ιδιοκτητών και ενοικιαστών, όπως έγινε με απόλυτη επιτυχία το 2010, είτε αποκλειστικά μέσω της διαδικασίας επιδότησης ενοικίου, και όχι της συλλήβδην υποχρεωτικής του μείωσης.

Όπως σημειώνει η ΠΟΜΙΔΑ, με το ισχύον καθεστώς οι ιδιοκτήτες συμμετέχουν διπλά στο πρόγραμμα στήριξης των ενοικιαστών – επιχειρήσεων και επαγγελματιών: άμεσα με τη μείωση του ενοικίου που τους επιβλήθηκε από το κράτος και έμμεσα ως (βαρύτατα) φορολογούμενοι πολίτες, που χρηματοδοτούν τις κρατικές δράσεις ενίσχυσης της οικονομικής δραστηριότητας. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση δεν έχει υλοποιήσει ούτε μία δράση υπέρ των πληττόμενων ιδιοκτητών και δεν τους έχει διαθέσει ούτε ένα ευρώ από τα 24 δισεκατομμύρια των διάφορων πακέτων στήριξης.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This