Πώς η τηλεόραση μας έμαθε να βλέπουμε Μουντιάλ

Must Read

Το ποδόσφαιρο μοιάζει με το ταγκό. Χρειάζεται δύο. Το ίδιο ισχύει και για το Μουντιάλ. Μόνο που παρτενέρ στην περίπτωση αυτή είναι η τηλεόραση!

Μουντιάλ χωρίς τηλεόραση δεν γίνεται. Η ίδια η διοργάνωση, όπως και οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι κατ’ εξοχήν τηλεοπτικά προϊόντα. Ο κόσμος στις εξέδρες είναι απλά το… ντεκόρ. Στο γήπεδο άντε να βρεθούν 90.000 άνθρωποι. Στη «μικρή» και λιγότερη μικρή, πλέον, οθόνη βρίσκονται τηλ-καρφωμένοι μερικά δισεκατομμύρια!

Δεν είναι τυχαίο ότι στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης κυριάρχησε ως θέμα η σκέψη του ΑΝΤΕΝΝΑ που έχει τα δικαιώματα της διοργάνωσης του 2022 να μεταδόσει με συνδρομή κάποια ματς.

Η… τηλεοπτική καριέρα του Μουντιάλ άρχισε το 1954 στην Ελβετία. Λίγο νωρίτερα είχε δημιουργηθεί η Eurovision, η ευρωπαϊκή ένωση των δημόσιων τηλεοπτικών οργανισμών. Είχε μεταδώσει τη στέψη της Βασίλισσας Ελισάβετ (2 Ιουνίου 1953) κι ένα χρόνο αργότερα αποφάσισε να μοιράσει στα μέλη της 9 από τους 26 αγώνες που έγιναν.

Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες δεν είχαν εγχώρια τηλεοπτικά δίκτυα. Ποιοι είδαν για πρώτη φορά τηλεοπτικό Μουντιάλ, εκτός φυσικά των Ελβετών; Άγγλοι, Βέλγοι, Νορβηγοί, Ιταλοί Δυτικογερμανοί και Γάλλοι.

Τότε, στη Γαλλία βρισκόταν ο Γιάννης Διακογιάνης. Γείτονα είχε έναν ποδοσφαιριστή που διέθετε τηλεόραση και τον κάλεσε να δουν μαζί τους αγώνες. Ο άνθρωπος που συνέδεσε το όνομά του με τις τηλεοπτικές μεταδόσεις έγινε ο πρώτος Έλληνας που είδε Μουντιάλ κι έστειλε και σχετικές ανταποκρίσεις στην εφημερίδα που εργαζόταν, την «Αθλητική Ηχώ».

Το 1966 η ΕΡΤ λειτουργούσε πειραματικά από το κτίριο του ΟΤΕ στην οδό 3ης Σεπτεμβρίου. Είχε μόλις έξι μήνες ζωής. Ο Κώστας Σισμάνης που είχε εργαστεί στο BBC εξασφάλισε σε φιλμ 15 από τα 32 ματς που έγιναν στην Αγγλία. Τα φιλμ ερχόντουσαν αεροπορικώς και αμέσως μετά τα έδειχνε η τηλεόραση. Ο Γιάννης Διακογιάννης περιέγραφε από το στούντιο βλέποντας την εικόνα για πρώτη φορά! Η συμφωνία ήταν για 16 ματς, αλλά μια μπομπίνα χάθηκε στην πορεία…

Δείτε πως άρχιζαν, τότε, οι αγώνες, στις χώρες που τους μετέδιδαν απευθείας

https://www.youtube.com/watch?v=d5fCuWaVglE&list=PLkeFPLkG3JEIQBkwQdlcRPFJ4ef_H-wNT&ab_channel=Schnipp08

Το 1970 τα πράγματα έγιναν πιο… σοβαρά. Υπήρχε πλέον η τεχνική δυνατότητα της απ’ ευθείας μετάδοσης, αλλά οι αγώνες γινόντουσαν στο Μεξικό σε ώρες, συνήθως… άγριες για την Ελλάδα. Ευτυχώς που η ΕΡΤ δεν είχε βίντεο και υποχρεώθηκε να δείξει τα ματς σε απ’ ευθείας μετάδοση. Ο κόσμος εντυπωσιάστηκε κι από τότε ττο Μουντιάλ κάθε τέσσερα χρόνια έδινε το παρόν στους τηλεοπτικούς μας δέκτες.

Το 1982 η ελληνική τηλεόραση για πρώτη φορά έβαλε… χρώμα στη διοργάνωση. Οι αγώνες που έγιναν στην Ισπανία ήταν έγχρωμοι, αλλά οι αντίστοιχοι δέκτες λίγοι. Οι καφετέριες γέμισαν κόσμο που αναζητούσε λίγο χρώμα στην ποδοσφαιρική του διασκέδαση.

Οι υπεύθυνοι της ΕΡΤ για τις μεταδόσεις από το Μεξικό το 1986. Διακρίνονται οι Δημήτρης Κωνσταντάρας., Σταύρος Τσώχος (πάνω) και Νίκος Κατσαρός, Μανώλης Μαυρομμάτης, Τέρενς Κουίκ (κάτω)
Ο Γιάννης Διακογιάννης το 1986

Για τους περισσότερους το Μουντιάλ… μυρίζει καλοκαίρι, έχει τη γεύση της αλμύρας της θάλασσας, είναι ο… ουζομεζές της τετραετίας.

Μόνο που η ΦΙΦΑ αποφάσισε να το… χαλάσει. Πλήρωσαν καλά οι Καταριανοί για να πάρουν τη διοργάνωση και τα λεφτά ήταν τόσα που οι… πατέρες του ποδοσφαίρου, όσοι δεν μπήκαν φυλακή για τα οικονομικά σκάνδαλα που βγήκαν στην επιφάνεια, αλλά και οι επίγονοί τους επέλεξαν η φετινή διοργάνωση να γίνει χειμώνα. Έτσι από τις 21 Νοεμβρίου έως τις 18 Δεκεμβρίου θα δούμε Μουντιάλ με πουλόβερ και καλοριφέρ, εφόσον οι τιμές του πετρελαίου μας επιτρέψουν να το ανάψουμε.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This