Ο σεισμός των 10 ρίχτερ που δεν κατάλαβε κανείς!

Must Read

Η Ελλάδα είναι σεισμογενής χώρα γνωστό αυτό. Οι ειδικοί μας λένε ότι «πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τους σεισμούς». Πασίγνωστο!

Πάμε πίσω, τέτοια μέρα, 22 Ιανουαρίου του 1982 στη μαγευτική Ρόδο που είναι πανέμορφη και τον χειμώνα. Η ώρα είναι 2.20 το μεσημέρι. Εκείνη την εποχή ιδιωτικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί δεν υπήρχαν. Ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Δωδεκανήσου ήταν η μοναδική απόλαυση των κατοίκων της σε μια μπάντα συχνοτήτων γεμάτη με σταθμούς που μιλούσαν τουρκικά, αραβικά και εβραϊκά.

Το κρατικό ραδιόφωνο μετέδιδε μουσική και διαφημίσεις. Ηχογραφημένη. Ξαφνικά τελειώνει η μια μπομπίνα (δεν υπήρχαν τα σημερινά ψηφιακά συστήματα) και ο τεχνικός πατά το PLAY για να παίξει η επόμενη επίσης με μουσική και διαφημίσεις μέχρι να πάει 2.30 και να συνδεθεί ο σταθμός με το Α’ πρόγραμμα της ΕΡΤ για το δελτίο ειδήσεων.

Αντί για μουσική ακούγεται η φωνή του εκφωνητή που αναγγέλει:

«Μόλις έγινε σεισμός. Είναι μεγαλύτερος των δέκα ρίχτερ. Παρακαλούνται οι κάτοικοι να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, να μην οδηγήσουν αυτοκίνητα, κι όσοι βρίσκονται στο δρόμο να δίνουν προτεραιότητα στα ασθενοφόρα που μεταφέρουν τραυματίες. Υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να ακολουθήσει κι άλλος ισχυρός σεισμός…»

Η Ελλάδα και τότε… χόρευε στους ρυθμούς του Εγκέλαδου. Το 1978 είχε γίνει ο μεγάλος σεισμός στη Θεσσαλονίκη κι ένα χρόνο νωρίτερα, το 1981, ο σεισμός στις Αλκυονίδες που έπληξε και την Αθήνα.

Πολλοί κάτοικοι του νησιού βγήκαν στους δρόμους έντρομοι. Μπορεί να μην κατάλαβαν τον σεισμό, αλλά η ραδιοφωνική ανακοίνωση δεν άφηνε περιθώρια αμφιβολίας.

Οι περισσότεροι κατέφυγαν στα πάρκα και τις πλατείες με τρανζιστοράκια περιμένοντας να ακούσουν τα νεώτερα. Στις 2.30 άρχισε το δελτίο ειδήσεων από την Αθήνα, αλλά δεν ανέφερε λέξη για τον σεισμό. Κάποια στιγμή γύρω στις 2.45 διακόπτεται η σύνδεση με την Αθήνα και ο τοπικός εκφωνητής αναγγέλει:

«Η ανακοίνωση που μεταδόθηκε προηγμένως για σεισμό οφείλεται σε παραδρομή. Επρόκειτο περί λάθους».

Έτσι απλά!

Τι είχε συμβεί; Ακριβώς επειδή οι σεισμοί ήταν συχνό φαινόμενο οι υπεύθυνοι του σταθμού είχαν ηχογραφήσει μια ανακοίνωση που καλούσε τους πολίτες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Τώρα πως προεξωφλούσαν ότι θα ήταν δέκα ρίχτερ και πάνω, ο θεός κι η ψυχή τους. Σε μια τέτοια περίπτωση πέρα από τις καταστροφές από το σεισμό υπήρχε και κίνδυνος από τσουνάμι και τόσα άλλα. Είχαν την μπομπίνα έτοιμη να παίξει εάν γινόταν σεισμός. Ο τεχνικός όμως που ήταν βάρδια εκείνο το μεσημέρι από λάθος αντί να πατήσει το κουμπί με τη συνέχεια του προγράμματος πάτησε αυτό για τον… καταστρεπτικό σεισμό που θα… έφερνε κι άλλο!

Ένα μικρό δείγμα των δημοσιευμάτων Αθηναϊκών εφημερίδων για τον σεισμό που δεςν έγινε!

Όλες οι αθηναϊκές εφημερίδες την επόμενη μέρα κατέγραψαν το γεγονός, αλλά δυστυχώς δεν μπορέσαμε να εντοπίσουμε τι έγινε μετά. Πως αντέδρασε η τοπική κοινωνία, πως δικαιολογήθηκε ο ραδιοφωνικός σταθμός και τα σχετικά. Όποιος γνωρίζει κάτι ας μας το στείλει…

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This