Covid-19 και εποχικές αλλεργίες: Τα συμπτώματα που βοηθούν στη διάκριση μεταξύ τους

Must Read

Συγκεκριμένες συμβουλές, ούτως ώστε να μπορεί κάποιος να ξεχωρίσει την εποχική αλλεργική ρινίτιδα από τη λοίμωξη που οφείλεται στον κορωνοϊό, έδωσε η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας, Ζωή Δεμέστιχα.

Την άνοιξη βρίσκεται σε έξαρση η αναπνευστική αλλεργία του ανώτερου και κατώτερου αναπνευστικού συστήματος, δηλαδή η εποχική αλλεργική ρινίτιδα, η αλλεργική επιπεφυκίτιδα και το αλλεργικό άσθμα. Όπως λένε οι αλλεργιολόγοι, η αυξημένη συχνότητα οφείλεται στην παρουσία γύρης αεροαλλεργιογόνων φυτών στην ατμόσφαιρα.

Την άνοιξη, όμως, εξακολουθεί να παρατηρείται αυξημένη νοσηρότητα του πληθυσμού εξαιτίας των ιώσεων, της γρίπης και -φέτος- της λοίμωξης από τον κορωνοϊό. Η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας, εξήγησε ότι η διάκριση της εποχικής αλλεργικής ρινίτιδας από λοίμωξη που οφείλεται σε κορωνοϊό, βασίζεται στη συμπτωματολογία, που θα καθησυχάσει και θα βοηθήσει τον ασθενή να γνωρίζει σε ποιον γιατρό θα απευθυνθεί.

Όπως επισήμανε, η εποχική αλλεργική ρινίτιδα διακρίνεται από την επαναληψιμότητα των συμπτωμάτων κάθε άνοιξη: «Η αλλεργική φλεγμονή είναι άσηπτη φλεγμονή (δηλ. δεν οφείλεται σε μικροβιακό παράγοντα) και συνεπώς δεν υπάρχει πυρετός, εκτός και αν υπάρχουν επιπλοκές όπως, για παράδειγμα, παραρρινοκολπίτιδα ή άλλα».

Γνωστά τα συμπτώματα της αλλεργίας

Τα συμπτώματα της αλλεργίας είναι το φτέρνισμα, το μπούκωμα ή η καταρροή, η φαγούρα στη μύτη και τον στοματοφάρυγγα, η καταβολή δυνάμεων (συχνότερα από τη χρήση αντιισταμινικων σκευασμάτων), ενώ συχνά συνυπάρχει αλλεργική επιπεφυκίτιδα με κόκκινα, οιδηματώδη μάτια, υδαρείς διαφανείς εκκρίσεις, κνησμό, φωτοφοβία και δακρύρροια. Όταν κάποιος πάσχει από αλλεργικό άσθμα, την άνοιξη παρουσιάζει επίταση των συμπτωμάτων, δηλαδή βήχα, δύσπνοια ή συριγμό, κάτι που όμως το γνωρίζει ο αλλεργικός ασθενής.

Διαβάστε επίσης: Κορωνοϊός: Ιαπωνικό αντιγριπικό δοκιμάστηκε σε 340 ασθενείς με «ξεκάθαρο αποτέλεσμα»

«Όταν, όμως, η λοίμωξη προέρχεται από κορωνοϊό, τα συμπτώματα, όπως άλλωστε συνεχώς ακούμε αυτές τις ημέρες, είναι πυρετός, δύσπνοια, ξηρός βήχας, κακουχία, πόνοι σε αρθρώσεις-μύες, πονοκέφαλος και, σπάνια, διάρροια», εξήγησε η κυρία Δεμέστιχα.

Όπως κατέληξε η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας, η διάγνωση και η θεραπεία θα γίνουν από τον γιατρό και ο καλύτερος σύμβουλος για την προσβολή από κορωνοϊό είναι η ψυχραιμία και η παραμονή στο σπίτι, για την αποφυγή συνωστισμού και μετάδοσης του ιού.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This