Σκεύασμα για την αρθρίτιδα «χτυπά» την αναπνευστική δυσχέρεια

Must Read

Φάρμακο κατά της ρευματοειδούς αρθρίτιδας φαίνεται ότι μπορεί να βελτιώσει την κλινική κατάσταση ασθενών που νοσούν βαριά από τον ιό.

Το Anakinra, ένας ανταγωνιστής που μπλοκάρει τη δράση της κυτταροκίνης ιντερλευκίνης-1 (IL-1), σύμφωνα με ιταλική μελέτη, φάνηκε να κατευνάζει τη λεγόμενη «καταιγίδα κυτταροκινών» και να καταπολεμά την οξεία αναπνευστική δυσχέρεια ορισμένων ασθενών.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Τζούλιο Καβάλι της Μονάδας Ανοσολογίας, Ρευματολογίας, Αλλεργίας και Σπανίων Νόσων του Νοσοκομείου Σαν Ραφαέλε και του Πανεπιστημίου Βίτα-Σαλούτε Σαν Ραφαέλε του Μιλάνου, δοκίμασαν τον Μάρτιο -στη διάρκεια 21 ημερών- το φάρμακο σε 29 ασθενείς με Covid-19, με μέση ηλικία 62 ετών, με μέτριο έως σοβαρό σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (ARDS) και με υπερφλεγμονή (επίπεδα C-αντιδρώσας πρωτεΐνης άνω του 100 ή/και φερριτίνης άνω του 900), που έπαιρναν κι άλλα φάρμακα.

Διαπιστώθηκε ότι έπειτα από τρεις εβδομάδες η θεραπεία με υψηλή δοσολογία Anakinra μείωσε τα επίπεδα της φλεγμονής και βελτίωσε την αναπνευστική λειτουργία στους 21 από τους 29 ασθενείς, δηλαδή σε ποσοστό 72%. Πέντε ασθενείς χρειάστηκε να διασωληνωθούν, ενώ τρεις πέθαναν.

Συγκριτικά, στην ομάδα ελέγχου χωρίς Anakinra αναπνευστική βελτίωση είχαν οκτώ ασθενείς, δηλαδή το 50%, επτά πέθαναν και ένας διασωληνώθηκε. Η επιβίωση έπειτα από 21 μέρες ήταν 90% στην ομάδα του Anakinra και 56% στην ομάδα ελέγχου.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This