ΑΡΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ Γιατί η καθιστική ζωή είναι ασθένεια;

Γιατί η καθιστική ζωή είναι ασθένεια;

Το σώμα μας είναι φτιαγμένο για να κινείται, αν και τα τελευταία χρόνια περνάμε τις περισσότερες ώρες της ημέρας καθιστοί. Όμως, σύμφωνα όμως με τους ειδικούς, το καθισιό αποτελεί δυνητικά ασθένεια που ευθύνεται για τόσους θανάτους, όσους το κάπνισμα και η παχυσαρκία.

Η πολύωρη καθιστική στάση καταπονεί το μυοσκελετικό σύστημα. Η σπονδυλική στήλη δέχεται ανομοιόμορφες φορτίσεις που οδηγούν σε φθορά των δίσκων, επιφόρτιση των συνδέσμων και των αρθρώσεων και καταπόνηση των μυών που προσπαθούν να προσαρμοστούν στην κακή στάση του σώματος. Η συμπίεση των φλεβών και των νεύρων λόγω καθιστικής ζωής μπορεί να οδηγήσει σε εμφάνιση αντίστοιχα οιδήματος των κάτω άκρων και σε αίσθημα μουδιάσματος.

«Η καθιστική ζωή, αποτελεί ένα ισχυρό προδιαθεσικό παράγοντα για πολλά άλλα προβλήματα και παθήσεις. Πρόσφατες έρευνες συσχετίζουν το καθισιό με την παχυσαρκία, που αποτελεί βασικό παράγοντα για μεταβολικές διαταραχές, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και για  καρδιοπάθειες.

Άλλες μελέτες ενοχοποιούν την καθιστική ζωή για πρόωρη γήρανση, και νευροεκφυλιστικές εγκεφαλικές παθήσεις όπως η άνοια και το Αλτσχάιμερ. Με το καθισιό εκφυλίζονται τα κύτταρα με αποτέλεσμα να εκπίπτουν οι γνωστικές λειτουργίες, του εγκεφάλου, όπως η μνήμη και η συγκέντρωση. Τέλος η καθιστική ζωή έχει συσχετισθεί και με κάποιες μορφές καρκίνου, όπως τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης, των νεφρών, των ωοθηκών και του προστάτη», επισημαίνει ο ειδικός παθολόγος, Κωνσταντίνος Χαλκιάς.

Ακόμα, κι αν κάποιος διαθέτει καθημερινά κάποια ώρα για να γυμνάζεται, δεν φαίνεται να αντισταθμίζει την βλάβη που υφίσταται από την πολύωρη ακινησία σε μια καρέκλα. Η βλάβη που προκαλεί η καθιστική ζωή είναι αθροιστική, ενώ οι ειδικοί αναφέρουν ότι το πρόβλημα ξεκινά μετά από 4 με 5 χρόνια συνεχούς καθισιού.

Δυστυχώς, οι επιπτώσεις της καθιστικής ζωής είναι ανεξάρτητες από την συνολική καλή υγεία του ατόμου ή την παχυσαρκία, καθώς και οι αδύνατοι άνθρωποι που περνούν τις περισσότερες ώρες τις ημέρες «κολλημένοι» σε μια καρέκλα, διατρέχουν ανάλογο κίνδυνο.

«Μάλιστα οι μελέτες δείχνουν ότι όσο περισσότερο είναι αφοσιωμένος κανείς σε μια οθόνη, όπως οι έφηβοι που περνούν χρόνο στον υπολογιστή παίζοντας παιχνίδια, οι εργαζόμενοι σε γραφείο που είναι προσηλωμένοι στον υπολογιστή, ή οι συνταξιούχοι που είναι όλη μέρα στον καναπέ βλέποντας τηλεόραση, διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο», επισημαίνει ο κ. Χαλκιάς.

Αντίδοτο η κίνηση

Για να προστατευθεί κάποιος από τις συνέπειες της ακινησίας, πρέπει να σηκώνεται κάθε 20 λεπτά έως μισή ώρα από την καρέκλα και να περπατά. Η ειδοποίηση στο κινητό ή ένα ξυπνητήρι ανά τακτά χρονικά διαστήματα, μπορεί να μας υπενθυμίζει ότι πρέπει να σηκωθούμε και να μην ξεχαστούμε μπροστά σε μια οθόνη.

«Τα μικρά διαλείμματα κίνησης, έστω και με λίγα βήματα βοηθούν στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος, προλαμβάνονται τις μικροθρομβώσεις στα αγγεία των κάτω άκρων. Επίσης το περπάτημα βοηθά στην καύση του λίπους, αυξάνει τον μεταβολισμό, τον καρδιακό ρυθμό και βελτιώνει την αναπνευστική λειτουργία και το μυοσκελετικό σύστημα.

Η κίνηση δίνει ερεθίσματα στον εγκέφαλο για να ρυθμίζει τις ζωτικές λειτουργίες καλύτερα, ενώ η ακινησία αδρανεί όλα τα ζωτικά συστήματα», αναφέρει ο κ. Χαλκιάς.

Οι κατευθυντήριες οδηγίες για τη φυσική δραστηριότητα λένε ότι οι ενήλικες θα πρέπει να επιδιώκουν τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας έντασης ή 75 λεπτών αερόβιας φυσικής δραστηριότητας έντασης κάθε εβδομάδα. Το περπάτημα μπορεί να ενταχθεί πιο εύκολα από οτιδήποτε άλλο στην καθημερινότητα μας.

Ένας έξυπνος τρόπος εκγύμνασης, στο σπίτι είναι με όργανα αερόβιας γυμναστικής, όπως το στατικό ποδήλατο ή το ελλειπτικό. Μπορούμε να ασκούμαστε, ενώ παρακολουθούμε μια εκπομπή στην τηλεόραση.

«Με αυτόν τον τρόπο, ο χρόνος εκγύμνασης θα κυλάει πιο εύκολα και πιο ευχάριστα, ενώ παράλληλα δεν χρειαζόμαστε επιπλέον χρόνο για άσκηση, κάτι για το οποίο οι περισσότεροι παραπονιούνται λόγω αυξημένων καθημερινών υποχρεώσεων», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Χαλκιάς.

Τι λένε οι έρευνες

Πρόωρος θάνατος

Όσο μεγαλύτερη είναι η διάρκεια του καθισιού, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου, προειδοποιούν Αμερικανοί επιστήμονες. Ερευνητές των πανεπιστημίων Κολούμπια και Κορνέλ της Νέας Υόρκης, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 8.000 άτομα άνω των 45 ετών. Ο χρόνος ακινησίας μετρήθηκε επί μία εβδομάδα με ειδική συσκευή που φορούσαν και στη συνέχεια συσχετίσθηκε με τη θνησιμότητα από οποιαδήποτε αιτία, σε βάθος τετραετίας.

Από τα ευρήματα φάνηκε ότι ο μέσος χρόνος σωματικής ακινησίας μέσα στη μέρα ήταν 12,3 ώρες, από τις περίπου 16 ώρες που ήταν ξύπνιος κανείς μέσα στο 24ωρο. Το μέσο διάστημα σωματικής ακινησίας χωρίς διακοπή ήταν 11,4 λεπτά.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όσο περισσότερο χρόνο περνούσε κανείς καθισμένος, τόσο περισσότερο κινδύνευε να πεθάνει πρόωρα από κάποια αιτία, ενώ ο κίνδυνος αυξανόταν ακόμη περισσότερο, όταν τα διαστήματα καθισιού ήταν συνεχόμενα χωρίς διακοπές στο ενδιάμεσο.

Άνοια

Αν κάποιος περνάει αρκετές ώρες της ημέρας καθισμένος στον καναπέ, διατρέχει τον ίδιο κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας με τους ανθρώπους που φέρουν τα «ένοχα» γονίδια για την ασθένεια.

Έρευνα σε περισσότερους από 1600 ενήλικες άνω των 65 ετών , που διεξήχθη από το τμήμα Κινησιολογίας του Πανεπιστημίου McMaster στο Χάμιλτον του Οντάριο, έδειξε ότι εκείνοι που έκαναν καθιστική ζωή, είχαν τον ίδιο κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας με εκείνους που έφεραν την γονιδιακή μετάλλαξη της απολιποπρωτείνης Ε (APOE), η οποία σχετίζεται με την αύξηση του κινδύνου εμφάνισης άνοιας.

Από την άλλη μεριά οι άνθρωποι που ασκούνταν φάνηκε ότι είχαν χαμηλότερες πιθανότητες εμφάνισης άνοιας, συγκριτικά με εκείνους που δεν ασκούνταν.

Πρόωρη γήρανση

Αυξημένη βιολογική ηλικία κατά 8 χρόνια έχουν οι γυναίκες που κάθονται περισσότερες από 10 ώρες καθημερινά σύμφωνα με νέα μελέτη. Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο στην Καλιφόρνια, παρακολούθησαν τις κινήσεις 1.481 γυναικών ηλικίας άνω των 64 ετών και βρήκαν μια ισχυρή σύνδεση ανάμεσα στην καθιστική ζωή και στην πρόωρη γήρανση των κυττάρων.

Συγκεκριμένα βρήκαν ότι τα τελομερή στο DNA τους (που χρησιμεύουν στο να προστατεύουν τα χρωμοσώματα από την καταστροφή) ήταν κοντύτερα, όταν οι γυναίκες ακολουθούσαν καθιστική ζωή. Η πρόωρη γήρανση των κυττάρων φαίνεται ότι αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη, καρκίνο και καρδιαγγειακά νοσήματα.

Καρκίνος

Σύμφωνα με το Κέντρο Αντιμετώπισης του Καρκίνου Ρόζγουελ Παρκ, στη Νέα Υόρκη, η  καθιστική ζωή αυξάνει δραματικά τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου των νεφρών και της ουροδόχου κύστης. Από τα ευρήματα της μελέτης φάνηκε ότι όσοι δεν κινούνται, έχουν κατά 73% αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο της ουροδόχου κύστης και κατά 77% αυξημένο για καρκίνο των νεφρών.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο κίνδυνος φάνηκε να είναι ο ίδιος τόσο για τους παχύσαρκους συμμετέχοντες όσο και για τους συμμετέχοντες χωρίς πολλά περιττά κιλά, εύρημα που υποδεικνύει ότι η σχέση καθιστικής ζωής και καρκίνου δεν έχει να κάνει μόνο με την παχυσαρκία.

Αναπηρία

Οι άνθρωποι που από τη μέση ηλικία και μετά υιοθετούν καθιστική συμπεριφορά, κινδυνεύουν περισσότερο από αναπηρία, σύμφωνα με νέα έρευνα. Επιστημονική ομάδα της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου George Washington, ανέλυσε τη σωματική δραστηριότητα 134.000 ενηλίκων, ηλικίας 50-71 ετών.

Ανεξαρτήτως των επιπέδων σωματικής δραστηριότητας, ο κίνδυνος σωματικής αναπηρίας αυξήθηκε 25% και 65%, αντίστοιχα, μεταξύ των ατόμων που έβλεπαν τηλεόραση τρεις με τέσσερις ώρες την ημέρα ή πάνω από πέντε, συγκριτικά με εκείνους που έβλεπαν λιγότερο από δύο. Από την άλλη, οι συμμετέχοντες που ήταν σωματικά ενεργοί πάνω από επτά ώρες την εβδομάδα, δεν είχαν κανέναν κίνδυνο απώλειας της κινητικότητάς τους.

Ακολουθήστε μας στο Facebook και μείνετε πάντα ενημερωμένοι!

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΗΠΑ: Από το Ιράν εκτοξεύθηκαν οι πύραυλοι Κρουζ που χτύπησαν την Aramco

Mαίνεται ο πόλεμος δηλώσεων ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ιράν με δηλώσεις που εγείρουν φόβους σύγκρουσης. Μετά την ανάληψη ευθύνης για την επίθεση στην πετρελαιοπηγή...

Δημοσκόπηση MRB: Προβάδισμα 14,5 μονάδες για την ΝΔ

Στην πρώτη δημοσκόπηση της νέας περιόδου της MRB για το Star, η Κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρωθυπουργός συγκεντρώνει τη πλειοψηφία της θετικής γνώμης.Στην πρόθεση...

Έρχεται σχέδιο «ασπίδα» για τα Εξάρχεια και την Αττική!

Οι αλλεπάλληλες επιθέσεις αντιεξουσιαστών το τελευταίο διάστημα, κατά αστυνομικών, τραπεζών και στα γραφεία της ΝΔ, αλλά και οι λιγοστές συλλήψεις κουκουλοφόρων οδήγησαν την ηγεσία...

Ο πόλεμος ξεκίνησε! Ναρκέμποροι σκότωσαν τον Αφγανό γιατί πήγε να «πουλήσει» σε ξένη… πιάτσα!

Η αστυνομία βλέπει «πόλεμο» μεταξύ εμπόρων ναρκωτικών πίσω από την δολοφονία του 18χρονου Αφγανού που έγινε το απόγευμα της Κυριακής στην πλατεία Αμερικής.Ο αλλοδαπός...

«Εspresso»: Άνεργοι στην ουρά για πορνοστάρ

Ουρές σχημάτισαν χθες δεκάδες άνδρες και γυναίκες κάθε ηλικίας που αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και έφτασαν στο σημείο να πετάξουν τα ρούχα...

«Νίκη» της Λουξ: 30 μέρες διορία στην Coca Cola να αποσύρει την ξεδιάντροπη καμπάνια

Το Συμβούλιο Ελέγχου Επικοινωνίας υποχρεώνει την την Coca Cola Hellas να αποσύρει την καμπάνια με τις απεικονίσεις του μνημείου του Παρθενώνα και της Βουλής...

«δημοκρατία»: Απατεώνες θησαυρίζουν με τα καπάκια για αναπήρους!

Μια απίστευτη φάμπρικα εκμετάλλευσης της ανθρώπινης συμπόνιας έχουν στήσει διάφοροι επιτήδειοι, οι οποίοι για μερικές εκατοντάδες ευρώ κλέβουν τα πλαστικά καπάκια νερού και αναψυκτικών...

Ποια Πάολα; Δείτε την κόρη της, Παολίνα, να χορεύει τσιφτετέλι (video)

Η μονάκριβη κόρη της Πάολα Φωκά, την οποία απέκτησε με τον Φώτη Ζογλοπίτη, μεγάλωσε και είναι μια κούκλα έφηβη 16 ετών.Η Παολίνα που ακολουθεί...

Είναι καλλονή, είναι δισεκατομμυριούχος και διασκεδάζει σαν «μια από μας» στη Μύκονο! (video)

Η Αριάνα Ροκφέλερ, απόγονος της πανίσχυρης δυναστείας των Ροκφέλερ, άφησε για λίγες ημέρες το παραδεισένιο κτήμα της στην Φλόριντα και ταξίδεψε στo νησί των...

Η Ραμόνα τα «χώνει» στην Τούνη: Ανησυχώ που τα κορίτσια θέλουν να ντύνονται σαν κι αυτήν! (video)

Για όλους και για όλα μίλησε η εκρηκτική περσόνα Ραμόνα Βλαντή σε συνέντευξη που παραχώρησε σε τηλεοπτική εκπομπή.Ένα από τα θέματα που σχολίασε η...

Οι καμπύλες της Έλενας Παπαρίζου δε μας αφήνουν να… αγιάσουμε! (video)

Εν όψει ενός ακόμη «φορτωμένου» χειμώνα, η Έλενα Παπαρίζου είπε να παρατείνει λίγο ακόμη τις καλοκαιρινές της εξορμήσεις, καθώς το επιτρέπει, προς το παρόν...

Πώς θα κάνετε το σπίτι σας να μοσχομυρίζει

Υπάρχουν πάρα πολλοί φυσικοί τρόποι για να φτιάξετε μια μυρωδάτη ατμόσφαιρα στο σπίτι ή τον χώρο σας με πολύ απλά βήματα.Αφήστε να σιγοβράσει...

Ηθοποιός από το «Χτυποκάρδια στο Μπέβερλι Χιλς» έφυγε από τη ζωή στα 49 του (video)

Ένας ακόμη που «έφυγε» νωρίς… Νικημένος από τον καρκίνο, ο ηθοποιός Brian Turk άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία μόλις 49 ετών.Ο Turk, ο...

Ράνια Κωστάκη: Μια ροζ… οπτασία στη Μύκονο! (video)

Επιτυχημένη ραδιοφωνική παραγωγός και DJ, αλλά και σχεδιάστρια ρούχων, η Ράνια Κωστάκη είναι ένα από τα πιο οικεία πρόσωπα του χώρου, με τη φωνή...

Η Ζήνα «έσωσε» τη χλιδάτη βάφτιση

Μια γερακίνα «έσωσε» τη Γιάννα Αγγελοπούλου και τους VIP καλεσμένους στη δεξίωση για τη βάφτιση της εγγονής της από drone που λίγο έλειψε να...

Πρωταγωνίστρια του «8 λέξεις» πήγαινε σχολείο με την κοιλιά… τούρλα!

Η Ειρήνη Καραγιώργη είναι ένα από τα πρόσωπα που θα μας απασχολήσουν αρκετά μέσα στη νέα τηλεοπτική σεζόν, καθώς ο Ανδρέας Γεωργίου την έχρισε...

Επική «εκδίκηση» σε πελάτη σουπερμάρκετ που πάρκαρε παράνομα!

Σε πάρκινγκ ενός σούπερ μάρκετ Coto του Buenos Aires στην Αργεντινή σκέφθηκαν οι εργαζόμενοι του καταστήματος έναν πρωτότυπο τρόπο για να «τιμωρήσουν» έναν πελάτη...

Γιατί θα κλείσουν τα σχολεία στις 27 Σεπτεμβρίου

Την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019 δεν θα πραγματοποιηθούν μαθήματα στα σχολεία, σύμφωνα με εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας, με σκοπό την ενεργοποίηση των μαθητών για...

ΣΧΟΛΙΑ

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αγέλη λύκων «βολτάρει» στο Μαρτίνο Βοιωτίας! (video)

Το πρωί της Πέμπτης 12/09, o Άρης Παπανικολάου, αγρότης από τη Βοιωτία, ήρθε αντιμέτωπος...

Η Μαντώ Γαστεράτου περιμένει έναν… μικρό πρίγκιπα!

Η παρουσιάστρια και ραδιοφωνική παραγωγός, που τη φετινή σεζόν θα βρίσκεται στην ομάδα της...

Μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου η ομαλοποίηση της παραγωγής πετρελαίου

Στο αρχικό επίπεδό του έχει επανέλθει ο ανεφοδιασμός της αγοράς με πετρέλαιο εκ μέρους...

«Ναυάγησαν» οι διαβουλεύσεις! Στις 10 Νοεμβρίου πρόωρες κάλπες στην Ισπανία

Ο ηγέτης των Σοσιαλιστών της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ δεν θα επιδιώξει να διεξαχθεί μια...

120 δόσεις: Δεύτερη (και τελευταία) ευκαιρία για περισσότερους από 600.000 επιστήμονες

Τη δυνατότητα να έχουν μια δεύτερη ευκαιρία ένταξης στη ρύθμιση, σε έως 120 δόσεις,...

Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά στη Θεσπρωτία

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε στο Τσαγγάρι Σουλίου Θεσπρωτίας το απόγευμα...

Ο χάρτης επικινδυνότητας πυρκαγιάς για αύριο, Τετάρτη – Οι άνεμοι εξασθενούν αλλά προσέχουμε!

Υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς για αύριο, Τετάρτη σε Λακωνία και Κύθηρα σύμφωνα με το...

Ποτσετίνο: «Εάν δεν είμαστε συγκεντρωμένοι, θα υποφέρουμε»

Ο Μαουρίτσιο Ποτσετίνο θεωρεί ότι η Τότεναμ πρέπει να δείξει στον αγώνα με τον...

Φρίκη! 5χρονος πυροβόλησε και σκότωσε τον 4χρονο αδερφό του

Ένα αγοράκι 5 ετών πυροβόλησε και σκότωσε τον 4χρονο αδερφό του στο Τέξας, σύμφωνα...

«Επαρκούν τα αποθέματα πετρελαίου και είμαστε σε επιφυλακή για τυχόν κερδοσκοπία»!

«Όλοι οι φορείς της αγοράς μετέφεραν το μήνυμα ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας,...