ΑΡΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ Η ταχυκαρδία δεν είναι πάντα ένα αθώο σύμπτωμα

Η ταχυκαρδία δεν είναι πάντα ένα αθώο σύμπτωμα

 Πολλοί άνθρωποι επισκέπτονται τον καρδιολόγο, γιατί όπως λένε νιώθουν ένα «φτερούγισμα» στην καρδιά ή έχουν την αίσθηση πως η καρδιά τους  «χάνει» ένα παλμό.

Στις περισσότερες περιπτώσεις τα συμπτώματα αυτά είναι αθώα, αλλά κάποιες φορές ενδέχεται να κρύβουν μια παθολογική κατάσταση. Η ταχυκαρδία είναι ένας γενικός όρος που αφορά όλες τις περιπτώσεις όπου οι καρδιακοί παλμοί είναι ταχύτεροι από τους φυσιολογικούς.

Φυσιολογικά οι καρδιακοί παλμοί ενός ανθρώπου σε κατάσταση ηρεμίας κυμαίνονται μεταξύ 50 και 75 το λεπτό.

«Η καρδιοπάθειες αυξάνουν τις πιθανότητες να εμφανιστούν ταχυκαρδίες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η ταχυκαρδία κρύβει απαραίτητα κάποια καρδιοπάθεια. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες, αλλά και αθώες καταστάσεις, που μπορεί να ευθύνονται για την ταχυκαρδία», τονίζει ο καρδιολόγος Γιώργος Χατζηγεωργίου.

Οι συνήθεις ύποπτες αιτίες

Στην πιο απλή περίπτωση, η ταχυκαρδία μπορεί να οφείλεται σε έντονη σωματική άσκηση ή σε στρες και έντονα συναισθήματα. Επίσης ορισμένοι άνθρωποι είναι ευάλωτοι σε διεγερτικές ουσίες όπως η καφεΐνη και άλλες  συγγενείς ουσίες που απαντώνται στο καφέ, το τσάι και τις σοκολάτες, με αποτέλεσμα να εμφανίζουν ταχυκαρδία μετά την κατανάλωσή τους.

Αντίστοιχες συνέπειες μπορεί να έχει το αλκοόλ και το κάπνισμα. Επίσης πολλές χημικές ουσίες του περιβάλλοντος έχουν παρόμοια δράση στη καρδιά  και επηρεάζουν συχνά όσοι εργάζονται σε χώρους που έρχονται σε διαρκή επαφή με αυτές. Πρόκειται  για ουσίες που περιέχονται σε χρώματα, κόλλες, βερνίκια, βενζίνη κ.α. Ταχυκαρδία προκαλούν πολλά ναρκωτικά, κυρίως η κοκαΐνη και οι αμφεταμίνες.

Τι μπορεί να κρύβει

Συχνά η ταχυκαρδία μπορεί να οφείλεται σε παθολογικά αίτια, όπως η υπέρταση, η στεφανιαία νόσος, η βαλβιδοπάθεια, η καρδιακή ανεπάρκεια και μερικές μυοκαρδιοπάθειες. «Πολλές φορές η ταχυκαρδία, μπορεί να είναι και αρρυθμία, όπου τότε ονομάζεται ταχυαρρυθμία. Αυτή μπορεί να οφείλεται σε κολπική μαρμαρυγή, σε γενετικά καρδιακά σύνδρομα όπως το Wolf-Parkinson-White, σε ηλεκτρολυτικές διαταραχές κ.ά.», αναφέρει ο καρδιολόγος Γιώργος Χατζηγεωργίου.

Τα είδη της ταχυκαρδίας

Οι ταχυκαρδίες ανάλογα με τα αίτια που τις προκαλούν χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες. Οι υπερκοιλιακές ταχυκαρδίες ξεκινούν από τους κόλπους της καρδιάς. Εκδηλώνονται αιφνίδια, διαρκούν από λίγα λεπτά έως μερικές ημέρες και σταματούν ξαφνικά.

Δεν είναι επικίνδυνες άμεσα για την ζωή, αλλά εάν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα μπορεί να προκαλέσουν επιπλοκές όπως καρδιακή, ανεπάρκεια, εγκεφαλικό επεισόδιο, ειδικά εάν υπάρχει εγκατεστημένη καρδιακή νόσος.

Οι κοιλιακές ταχυκαρδίες ξεκινούν από τις κοιλίες και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης καθότι είναι δυνατόν να εξελιχθούν σε κοιλιακή μαρμαρυγή και να οδηγήσουν στο θάνατο. «Στην κοιλιακή μαρμαρυγή, η καρδιά χτυπά σε πολύ υψηλή συχνότητα, αδύναμα και ακανόνιστα, με αποτέλεσμα να μειώνεται η άντληση αίματος, με κίνδυνο να οδηγηθεί το άτομο σε ανακοπή καρδιάς», εξηγεί ο κ. Χατζηγεωργίου.

Υπάρχουν συμπτώματα;

Ο ίδιος εξηγεί ότι τα περισσότερα άτομα με ταχυκαρδία δεν έχουν συμπτώματα. «Υπάρχουν άνθρωποι που αντιλαμβάνονται ότι η καρδιά τους χτυπά γρήγορα και άλλοι που δεν το αντιλαμβάνονται. Το ίδιο συμβαίνει και στην περίπτωση της αρρυθμίας, όπου μερικοί χαρακτηριστικά αναφέρουν νιώθουν παύσεις που ακολουθούνται από αίσθημα ενός ισχυρού καρδιακού κτύπου. Αυτές οι μεταβολές του καρδιακού σφυγμού ονομάζονται «αίσθημα παλμών».

Μερικές φορές, η ταχυκαρδία δυσχεραίνει τη λειτουργία της καρδιάς, και αυτό μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως:

  • Ζάλη
  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • πόνος στο στήθος
  • Λιποθυμία

Απαραίτητες εξετάσεις

Η ταχυκαρδία θα πρέπει να οδηγήσει το άτομο στον καρδιολόγο. Εκείνος αρχικά θα ζητήσει ένα καρδιογράφημα, όπου θα αποτυπωθούν τυχόν ανωμαλίες στην ηλεκτρική λειτουργία της καρδιάς. Σε περίπτωση όμως που το αποτέλεσμα είναι αρνητικό και εξακολουθούν να υπάρχουν υπόνοιες, μπορεί να εφαρμοστεί φορητό σύστημα 24ωρης καταγραφής της καρδιακής λειτουργίας (Holter).

Αν ο γιατρός κρίνει ότι χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση,  μπορεί να υποβάλλει το άτομο σε τεστ κοπώσεως, για να προκληθεί αύξηση των καρδιακών παλμών και να φανεί τι κρύβεται πίσω από την ταχυκαρδία.

Τέλος, σε ορισμένες περιπτώσεις απαιτείται ηλεκτροφυσιολογική μελέτη της καρδιάς, μια αιματηρή εξέταση που γίνεται σε εξειδικευμένα εργαστήρια.

Γίνεται με την εισαγωγή καθετήρων, υπό τοπική αναισθησία, με σκοπό την χαρτογράφηση των ηλεκτρικών δυναμικών της καρδιάς.

Θεραπεία

 Η θεραπεία της ταχυκαρδίας εξαρτάται από τα αίτιά της. «Στην αρχή διερευνούμε εάν τα συμπτώματα μπορούν να μειωθούν με μη φαρμακευτικά μέσα. Αρχικά, σε μια μη παθολογική κατάσταση, ζητάμε από το άτομο να μειώσει τον καφέ, το τσιγάρο, να ρυθμίσει την λειτουργία του θυρεοειδούς του κλπ.

Σε περίπτωση που δούμε ότι αυτό δεν είναι αποτελεσματικό χορηγούμε φαρμακευτική αγωγή, που στοχεύει στην διατήρηση του φυσιολογικού καρδιακού ρυθμού και εξάλειψη των αρρυθμιών», εξηγεί ο κ. Χατζηγεωργίου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, κάθε ταχυκαρδία αντιμετωπίζεται διαφορετικά. Στην υπερκοιλιακή ταχυκαρδία, ο καρδιακός ρυθμός μειώνεται επιτυχώς με τη διέγερση του παρασυμπαθητικού συστήματος, με την δοκιμασία Valsava.

«Κρατάμε την μύτη κλειστή και πιέζουμε με δύναμη, για μερικά δευτερόλεπτα. Επαναλαμβάνουμε αρκετές φορές. Με αυτόν τον χειρισμό, προσπαθούμε να ανατάξουμε την αρρυθμία», αναφέρει χαρακτηριστικά. Εάν η τεχνική αποτύχει, τότε αποτελεσματική μπορεί να αποδειχθεί η συγχρονισμένη απινίδωση (ηλεκτροσόκ), που γίνεται με μέθη.

Σε περίπτωση όπου ο ασθενής εμφανίζει απειλητική για την ζωή του κοιλιακή ταχυκαρδία, τότε ως πρώτη γραμμή θεραπείας, θεωρείται η φαρμακευτική.

«Χορηγούμε στους ασθενείς διάφορες φαρμακευτικές ουσίες όπως η ξυλοκαΐνη, η προκαϊναμίδη κ.α, που έχουν αντιαρρυθμική δράση», λέει ο κ. Χατζηγεωργίου.

Στους ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται επαρκώς στα φάρμακα, γίνεται εμφύτευση απινιδωτή, μια συσκευή που μοιάζει με τον βηματοδότη.

«Η συσκευή εμφυτεύεται κάτω από το δέρμα, η οποία την ιδιότητα να ανιχνεύει την κοιλιακή ταχυκαρδία και να δίνει ρεύμα στην καρδιά, (όταν δεν καταφέρει με βηματοδότηση να την ανατάξει) και κατ΄αυτό τον τρόπο να επαναφέρει την καρδιακή συχνότητα και ρυθμό», προσθέτει.

Σε περιπτώσεις που έχει αποτύχει η φαρμακευτική αγωγή ή το άτομο έχει έντονα συμπτώματα όπως δύσπνοια ή υπόταση, τότε ο ασθενής υποβάλλεται σε ηλεκτρική κατάλυση, μια επεμβατική μέθοδο που μοιάζει με την στεφανιογραφία.

«Ο γιατρός χρησιμοποιεί ειδικούς καθετήρες και με ραδιοσυχνότητες καταστρέφει ένα μικρό κομμάτι της καρδιάς που εκπέμπει τα παθολογικά ηλεκτρικά σήματα», εξηγεί.

«Η μέθοδος έχει πολλά καλά αποτελέσματα, ωστόσο υπάρχει ένα μικρό ποσοστό ασθενών που υποτροπιάζουν», καταλήγει. Ωστόσο η επιστήμη συνεχώς εξελίσσεται και γεννά ελπίδες για το μέλλον.

«Βγαίνουν συνεχώς νέα αντιαρρυθμικά φάρμακα, πολύ πιο αποτελεσματικά, ενώ και οι επεμβατικές θεραπείες εξελίσσονται στο τεχνικό κομμάτι, προσφέροντας υψηλότερα αποτελέσματα και μεγαλύτερη ασφάλεια», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηγεωργίου.

Ακολουθήστε μας στο Facebook και μείνετε πάντα ενημερωμένοι!

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

120 δόσεις: Δεύτερη (και τελευταία) ευκαιρία για περισσότερους από 600.000 επιστήμονες

Τη δυνατότητα να έχουν μια δεύτερη ευκαιρία ένταξης στη ρύθμιση, σε έως 120 δόσεις, των οφειλών τους προς τα ταμεία και μετά τις 30...

Δημοσκόπηση MRB: Προβάδισμα 14,5 μονάδες για την ΝΔ

Στην πρώτη δημοσκόπηση της νέας περιόδου της MRB για το Star, η Κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρωθυπουργός συγκεντρώνει τη πλειοψηφία της θετικής γνώμης.Στην πρόθεση...

Μπούκαραν με συλλεκτικό αυτοκίνητο στα Media Markt (video)

Με μια Ford Mustang του 1967, αξίας δεκάδων χιλιάδων ευρώ, επέλεξαν να... μπουκάρουν οι ληστές, σήμερα τα ξημερώματα, στο κατάστημα της Media Markt, που...

Πορεία στη μνήμη του Παύλου Φύσσα – Τρέμει τις καταδρομικές η ΕΛ.ΑΣ.

Η ΕΛ.ΑΣ. εκφράζει φόβους για καταδρομικού τύπου επιθέσεις με μολότοφ και πέτρες ενόψει της πορείας αντιεξουσιαστών στη μνήμη του Παύλου Φύσσα στις 18 Σεπτέμβρη.Ο...

«Εspresso»: Άνεργοι στην ουρά για πορνοστάρ

Ουρές σχημάτισαν χθες δεκάδες άνδρες και γυναίκες κάθε ηλικίας που αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και έφτασαν στο σημείο να πετάξουν τα ρούχα...

«Νίκη» της Λουξ: 30 μέρες διορία στην Coca Cola να αποσύρει την ξεδιάντροπη καμπάνια

Το Συμβούλιο Ελέγχου Επικοινωνίας υποχρεώνει την την Coca Cola Hellas να αποσύρει την καμπάνια με τις απεικονίσεις του μνημείου του Παρθενώνα και της Βουλής...

Τα ζώδια σήμερα Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου

ΚΡΙΟΣ: Μην εκβιάζετε καταστάσεις για να αποσπάσετε από το ταίρι σας μια υπόσχεση. Είναι παρακινδυνευμένο να εκφράσετε σε τρίτους τη γνώμη σας για την...

Ποια Πάολα; Δείτε την κόρη της, Παολίνα, να χορεύει τσιφτετέλι (video)

Η μονάκριβη κόρη της Πάολα Φωκά, την οποία απέκτησε με τον Φώτη Ζογλοπίτη, μεγάλωσε και είναι μια κούκλα έφηβη 16 ετών.Η Παολίνα που ακολουθεί...

Είναι καλλονή, είναι δισεκατομμυριούχος και διασκεδάζει σαν «μια από μας» στη Μύκονο! (video)

Η Αριάνα Ροκφέλερ, απόγονος της πανίσχυρης δυναστείας των Ροκφέλερ, άφησε για λίγες ημέρες το παραδεισένιο κτήμα της στην Φλόριντα και ταξίδεψε στo νησί των...

Η Ραμόνα τα «χώνει» στην Τούνη: Ανησυχώ που τα κορίτσια θέλουν να ντύνονται σαν κι αυτήν! (video)

Για όλους και για όλα μίλησε η εκρηκτική περσόνα Ραμόνα Βλαντή σε συνέντευξη που παραχώρησε σε τηλεοπτική εκπομπή.Ένα από τα θέματα που σχολίασε η...

Οι καμπύλες της Έλενας Παπαρίζου δε μας αφήνουν να… αγιάσουμε! (video)

Εν όψει ενός ακόμη «φορτωμένου» χειμώνα, η Έλενα Παπαρίζου είπε να παρατείνει λίγο ακόμη τις καλοκαιρινές της εξορμήσεις, καθώς το επιτρέπει, προς το παρόν...

Ο Βαλμπουενά τρέχει με… 100 και είναι ο «πονοκέφαλος» της Τότεναμ!

Από τους ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού και της Τότεναμ που θα πατήσουν στο χορτάρι του γηπέδου «Γ. Καραϊσκάκης» το βράδυ της Τετάρτης, αλλά και εκείνους...

Ηθοποιός από το «Χτυποκάρδια στο Μπέβερλι Χιλς» έφυγε από τη ζωή στα 49 του (video)

Ένας ακόμη που «έφυγε» νωρίς… Νικημένος από τον καρκίνο, ο ηθοποιός Brian Turk άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία μόλις 49 ετών.Ο Turk, ο...

Ράνια Κωστάκη: Μια ροζ… οπτασία στη Μύκονο! (video)

Επιτυχημένη ραδιοφωνική παραγωγός και DJ, αλλά και σχεδιάστρια ρούχων, η Ράνια Κωστάκη είναι ένα από τα πιο οικεία πρόσωπα του χώρου, με τη φωνή...

Η Ζήνα «έσωσε» τη χλιδάτη βάφτιση

Μια γερακίνα «έσωσε» τη Γιάννα Αγγελοπούλου και τους VIP καλεσμένους στη δεξίωση για τη βάφτιση της εγγονής της από drone που λίγο έλειψε να...

Πρωταγωνίστρια του «8 λέξεις» πήγαινε σχολείο με την κοιλιά… τούρλα!

Η Ειρήνη Καραγιώργη είναι ένα από τα πρόσωπα που θα μας απασχολήσουν αρκετά μέσα στη νέα τηλεοπτική σεζόν, καθώς ο Ανδρέας Γεωργίου την έχρισε...

Επική «εκδίκηση» σε πελάτη σουπερμάρκετ που πάρκαρε παράνομα!

Σε πάρκινγκ ενός σούπερ μάρκετ Coto του Buenos Aires στην Αργεντινή σκέφθηκαν οι εργαζόμενοι του καταστήματος έναν πρωτότυπο τρόπο για να «τιμωρήσουν» έναν πελάτη...

Γιατί θα κλείσουν τα σχολεία στις 27 Σεπτεμβρίου

Την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019 δεν θα πραγματοποιηθούν μαθήματα στα σχολεία, σύμφωνα με εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας, με σκοπό την ενεργοποίηση των μαθητών για...

ΣΧΟΛΙΑ

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τέλος το κάπνισμα και στις παιδικές χαρές!

«Ο αντικαπνιστικός νόμος πρόκειται να εφαρμοστεί καθολικά από 1η Οκτωβρίου», δήλωσε ο υπουργός Υγείας...

«Φάμπρικα» παράνομων υιοθεσιών από 19χρονη πολύτεκνη (video)

Ανεξήγητο περιστατικό αγοραπωλήσιας βρέφους σημειώθηκε πριν λίγες μέρες στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας.Σύμφωνα με το...

Ευρωπαϊκό «χρυσό» στις καθυστερήσεις για το αεροδρόμιο της Μυκόνου!

Ακόμα μια αρνητική πρωτιά για την Ελλάδα, που είδε τρία βασικά της αεροδρόμια να...

Αγόρασε μια Lamborghini και «με το καλημέρα» την έστειλε στο… Diablo!

Τον δρόμο προς το συνεργείο πήρε μια αστραφτερή Lamborghini Diablo, την οποία είχε μόλις...

Στο υπουργείο Εργασίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Τι θα συζητήσει

Στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων βρίσκεται αυτή την ώρα ο  πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης,...

Αποκλειστικό: Ο ΕΟΔΥ γίνεται και πάλι… ΚΕΕΛΠΝΟ!

Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση αναμένεται να προκαλέσει  -εάν και εφόσον υλοποιηθεί- η πρόθεση του υπουργείου...

Απέραντο… πάρκινγκ οι δρόμοι της Αθήνας

Αυξημένη είναι η κίνηση σε αρκετούς δρόμους στο κέντρο της πόλης. «Κόκκινος» είναι ο...

Με περισσότερες ηλεκτρονικές αποδείξεις θα «χτίζεται» το αφορολόγητο

Αλλαγές όσον αφορά το ύψος των ηλεκτρονικών αποδείξεων με τις οποίες θα «χτίζεται» το...

Διάσωση 31 παράτυπων μεταναστών στη Λήμνο – Συνελήφθη ο διακινητής

Χθες το πρωί εντοπίστηκαν και διασώθηκαν 31 παράτυποι μετανάστες από στελέχη του Λιμενικού Σώματος...

GNTM: Η Ελληνίδα «Κάμερον Ντίαζ» που εξόργισε τους κριτές (video)

Η 21χρονη Χριστίνα Πίππα δεν κατάφερε να γίνει γνωστή ως το next top model...