ΑΡΧΙΚΗΚΟΣΜΟΣΙράν: Επιβεβαιώνει προσχέδιο συμφωνίας με τις ΗΠΑ - Τα 14 σημεία

Ιράν: Επιβεβαιώνει προσχέδιο συμφωνίας με τις ΗΠΑ – Τα 14 σημεία

Προβλέπει παύση εχθροπραξιών, άρση κυρώσεων και διαπραγματεύσεις 60 ημερών

Το Ιράν επιβεβαίωσε την ύπαρξη προσχεδίου συμφωνίας με τις ΗΠΑ, το οποίο όπως μεταδίδουν ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης  περιγράφεται ως μνημόνιο κατανόησης 14 σημείων και θα μπορούσε να αποτελέσει βάση για τον τερματισμό της μεταξύ τους σύγκρουσης.

Όπως αναφέρεται, το σχέδιο δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, καθώς πρέπει να εγκριθεί από τα αρμόδια θεσμικά όργανα στο Ιράν.


Το προσχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, άμεση και μόνιμη παύση των εχθροπραξιών σε όλα τα μέτωπα, καθώς και δέσμευση των ΗΠΑ για μη παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Τεχεράνης και σεβασμό της ιρανικής κυριαρχίας.

Παράλληλα, περιλαμβάνει την άρση του αμερικανικού ναυτικού αποκλεισμού εντός 30 ημερών, την αποχώρηση αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων από περιοχές γύρω από το Ιράν, καθώς και την επαναλειτουργία των Στενών του Ορμούζ με ευθύνη της ιρανικής πλευράς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στο οικονομικό σκέλος, το σχέδιο προβλέπει αναστολή κυρώσεων που αφορούν τις ιρανικές εξαγωγές πετρελαίου, αποδέσμευση 24 δισ. δολαρίων παγωμένων κεφαλαίων και ένα πρόγραμμα ανοικοδόμησης του Ιράν από τις ΗΠΑ και συμμάχους τους, ύψους τουλάχιστον 300 δισ. δολαρίων.

Προβλέπεται επίσης η διεξαγωγή διαπραγματεύσεων διάρκειας 60 ημερών για την επίτευξη οριστικής συμφωνίας, με επίκεντρο το πυρηνικό πρόγραμμα και την πλήρη άρση των κυρώσεων, ενώ το Ιράν επαναβεβαιώνει ότι δεν θα προχωρήσει στην ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, οι ΗΠΑ δεσμεύονται να μην ενισχύσουν τη στρατιωτική τους παρουσία στην περιοχή ούτε να επιβάλουν νέες κυρώσεις.

Σύμφωνα με τα ιρανικά μέσα, τα ζητήματα του ιρανικού πυραυλικού προγράμματος και της στήριξης προς οργανώσεις που χαρακτηρίζονται ως «δυνάμεις αντίστασης» δεν περιλαμβάνονται στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων.

Η τελική συμφωνία, εφόσον επιτευχθεί, θα πρέπει να επικυρωθεί μέσω ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Δείτε επίσης:

Το Axios καρφώνει πάλι τον Τραμπ για το Ιράν

Ράλι στις αγορές παρά τα αντιφατικά μηνύματα για τη συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν

Ακολουθήστε το newsbreak.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διαβάστε ακόμα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ
ΕΓΚΥΡΑ ΚΑΙ
ΕΓΚΑΙΡΑ
Εγγράψου στα κανάλια
ενημέρωσης του Newsbreak
Εγγραφή

Διαβάστε επίσης