ΑΡΧΙΚΗΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤέλος στα φθηνά δέματα από αύριο 1/7 προερχόμενα από Κίνα: Νέος δασμός 3 ευρώ από την ΕΕ

Τέλος στα φθηνά δέματα από αύριο 1/7 προερχόμενα από Κίνα: Νέος δασμός 3 ευρώ από την ΕΕ

Ο δασμός αυτός θα ισχύσει για μικρά δέματα αξίας κάτω των 150 ευρώ

Αλλαγές στις ηλεκτρονικές αγορές φέρνει από την Τετάρτη 1η Ιουλίου η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς τίθεται σε εφαρμογή ο νέος δασμός ύψους 3 ευρώ για μικρά δέματα που εισάγονται στις 27 χώρες-μέλη.

Το μέτρο αφορά κυρίως προϊόντα χαμηλής αξίας που αγοράζονται μέσω διαδικτύου και μέχρι σήμερα εξαιρούνταν από τελωνειακές επιβαρύνσεις. Στόχος της ΕΕ είναι να περιορίσει την ανεξέλεγκτη εισροή προϊόντων, κυρίως από την Κίνα, τα οποία σε αρκετές περιπτώσεις δεν πληρούν τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Πώς θα εφαρμόζεται ο νέος δασμός

Ο δασμός των 3 ευρώ αφορά δέματα αξίας μικρότερης των 150 ευρώ που εισάγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η χρέωση θα γίνεται ανά διαφορετικό είδος προϊόντος που περιλαμβάνεται σε ένα πακέτο. Για παράδειγμα, αν ένα δέμα περιέχει ένα μπλουζάκι και ένα ζευγάρι παπούτσια, ο αγοραστής θα επιβαρύνεται με δύο χρεώσεις των 3 ευρώ.

Αντίθετα, αν ένα πακέτο περιλαμβάνει πολλά τεμάχια του ίδιου προϊόντος, όπως περισσότερα μπλουζάκια, θα επιβάλλεται μόνο ένας δασμός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το μέτρο έχει προσωρινό χαρακτήρα και θα ισχύσει μέχρι την πλήρη αναμόρφωση του τελωνειακού συστήματος της ΕΕ, η οποία αναμένεται μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Έρχονται και επιπλέον τέλη

Από τον Νοέμβριο αναμένεται να προστεθούν και «τέλη επεξεργασίας» για τη χρηματοδότηση των τελωνειακών υπηρεσιών.

Το ακριβές ύψος τους δεν έχει ακόμη καθοριστεί, ωστόσο εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει έως και τα 2 ευρώ ανά δέμα.

Γιατί προχωρά η ΕΕ στο μέτρο

Η αρχική πρόθεση ήταν οι αλλαγές να εφαρμοστούν το 2028 μέσω της τελωνειακής μεταρρύθμισης. Ωστόσο, οι χώρες της ΕΕ αποφάσισαν να επισπεύσουν τη διαδικασία λόγω της μεγάλης αύξησης των μικρών παραγγελιών από πλατφόρμες όπως η Shein και η Temu.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν παρουσιαστεί, το 2024 εισήλθαν στην ευρωπαϊκή αγορά περίπου 4,6 δισεκατομμύρια μικρά δέματα, εκ των οποίων το 91% προερχόταν από την Κίνα.

Οι ευρωπαϊκές αρχές υποστηρίζουν ότι η αύξηση των εισαγωγών δημιουργεί προβλήματα τόσο στον έλεγχο της ασφάλειας των προϊόντων όσο και στον ανταγωνισμό με τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.

Ποιος θα πληρώνει τα 3 ευρώ

Τυπικά, την υποχρέωση καταβολής του δασμού έχουν οι εταιρείες και οι εισαγωγείς. Ωστόσο, οι επιχειρήσεις μπορούν να μετακυλίσουν το κόστος στους καταναλωτές, εφόσον τους ενημερώσουν σχετικά.

Οι ευρωπαϊκές αρχές διευκρινίζουν ότι ο καταναλωτής δεν είναι αυτός που έχει την άμεση φορολογική υποχρέωση, αλλά οι πωλητές και οι εισαγωγείς αποφασίζουν αν θα ενσωματώσουν το κόστος στην τελική τιμή.

Παράλληλα, οργανώσεις καταναλωτών έχουν προειδοποιήσει για πιθανές προσπάθειες εξαπάτησης μέσω ψευδών χρεώσεων.

Μπορούν οι πλατφόρμες να αποφύγουν τον δασμό;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναφέρει ότι θα παρακολουθεί πρακτικές που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αποφυγή του μέτρου, όπως η αλλαγή χώρας αποστολής.

Οι τελωνειακοί έλεγχοι, ωστόσο, βασίζονται στη χώρα προέλευσης του προϊόντος και όχι απλώς στη χώρα από την οποία αποστέλλεται.

Παράλληλα, αρκετές μεγάλες εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου δημιουργούν αποθήκες εντός Ευρώπης, ώστε να εισάγουν προϊόντα σε μεγάλες ποσότητες και στη συνέχεια να τα διαθέτουν στην αγορά.

Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγονται οι μικρές μεμονωμένες αποστολές, ενώ διευκολύνονται και οι τελωνειακοί έλεγχοι, καθώς οι αρχές μπορούν να εξετάζουν μεγαλύτερες και πιο ομοιόμορφες αποστολές προϊόντων.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διαβάστε ακόμα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ
ΕΓΚΥΡΑ ΚΑΙ
ΕΓΚΑΙΡΑ
Εγγράψου στα κανάλια
ενημέρωσης του Newsbreak

Διαβάστε επίσης