Αθ. Τσακρής: «Άπιαστο να λήξει το lockdown 1η Δεκεμβρίου… Aργότερα μπορεί να γίνει κάποια άρση περιορισμών»

Το «μπορεί» δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα γίνει...

Must Read

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της επιστημονικής επιτροπής του Υπουργείου Υγείας Αθανάσιος Τσακρής μίλησε για την παράταση του lockdown και το ενδεχόμενο να γίνει κάποια άρση περιορισμών αργότερα, ενώ δεν εμφανίστηκε και σίγουρος για την επιστροφή των παιδιών στα δημοτικά σχολεία.

«Είναι μάλλον άπιαστο να λήξει το lockdown 1η Δεκεμβρίου, πολύ δύσκολο, λίγο αργότερα μπορεί να γίνει κάποια άρση περιορισμών… Θα δούμε αν μπορούν να γυρίσουν τα παιδιά στα δημοτικά. Υπάρχει σκέψη να ανοίξει λιανεμπόριο – εστίαση πριν τα Χριστούγεννα. Υπάρχει οργανωμένο σχέδιο από τα αρμόδια υπουργεία, αν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, αλλά πρέπει να γίνει οργανωμένα με συγκεκριμένους κανόνες, και όχι με παρεκτροπές όπως στην προηγούμενη φάση», τόνισε χαρακτηριστικά.

Και συνέχισε παραπέμποντας στις επόμενες ημέρες: «Να δούμε πόσο αυτό θα επηρεάσει την αποτελεσματικότητα μέτρων που λαμβάνονται… Θα δούμε και τις επόμενες μέρες και εβδομάδες πριν δούμε που θα πρέπει να κατευθυνθούμε για την καλύτερη αντιμετώπιση της επιδημίας. Είναι γεγονός ότι εδώ υπάρχει επιβράδυνση της επιδημίας όπως καταγράφεται από τα επιδημιολογικά δεδομένα του ΕΟΔΥ».

Σύμφωνα με τον Αθανάσιο Τσακρή η επιτυχία του πρώτου lockdown στην Ελλάδα «ήταν ότι το πήραμε νωρίτερα. Άλλα όλη η Ευρώπη δεν συνειδητοποίησε με τις πρώτες αλλαγές θερμοκρασίας θα εκτιναχθεί η επιδημία και βλέπουμε να καταγράφει τα μισά κρούσματα καθημερινά στον πλανήτη μας. Η Ευρώπη δοκιμάζεται πολύ άσχημα από την εξέλιξη της επιδημίας».

Για μικρή και σταδιακή πτώση των κρουσμάτων μίλησε ο καθηγητής: «Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος. Θα δούμε αν η επιβράδυνση θα συνεχιστεί. Καταγράφεται πτώση του ενεργού ρυθμού αναπαραγωγής θα περιμένουμε μερικές μέρες για να κάνουμε κάποιες συστάσεις. Θα είναι μικρή και σταδιακή η πτώση (των κρουσμάτων) αν το καταφέρουμε και αν δεν μας δημιουργήσουν νέα δεδομένα οι καιρικές συνθήκες».

Για να καταλήξει με μια γενική διαπίστωση: «Το επιδημικό κύμα κάμπτεται με δυσκολία. Στην ευρωπαϊκή ήπειρο περίπου 10% έχουν μειωθεί τα κρούσματα που καταγράφονται, κάτι που δείχνει ότι στη χειμερινή περίοδο είναι πολύ δύσκολο να κάμψεις την εξάπλωση του ιού. Όλη η Ευρώπη νομίζω υποεκτίμησε τη δυναμική του ιού για δεύτερη φορά. Η πρώτη ήταν το Φεβρουάριο – Μάρτιο που νομίζαμε ότι ο ιός ήταν μόνο για την Κίνα. Δεν έγινε καλά αντιληπτό ότι ο ιός θα ακολουθήσει το κλασικό επιδημιολογικό κύμα που ξεκινά με τις πρώτες μεταβολές της θερμοκρασίας. Όλη η Ευρώπη βρέθηκε με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, με τουρισμό, συγχρωτισμό, χαλάρωση μέτρων, συναθροίσεις».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This