Άνοιξε το «παράθυρο» για έρευνες του Oruc Reis σε Κρήτη-Ρόδο

Δημιουργήθηκε προηγούμενο και τώρα...

Must Read

Τι μας επιφυλάσσει το μέλλον με την Τουρκία, οι δύο διαπιστώσεις από την ανάλυση του κειμένου των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, η οποία θα κάνει πολύ μεγάλη ζημιά στην Ελλάδα.

Πρώτον: οι κυρώσεις του Μαρτίου, αν αποφασιστούν, αποσυνδέονται από την παράνομη δραστηριότητα του Oruc Reis. Με την διατύπωση που επελέγη για την Ανατολική Μεσόγειο, οι κυρώσεις αφορούν γεωτρύπανα και αν επεκταθούν, στην περίπτωση μας πάλι γεωτρύπανα θα αφορούν, όχι ερευνητικά σκάφη.

Αναφέρουν συγκεκριμένα τα συμπεράσματα δημιουργώντας προηγούμενο:

«Η ΕΕ παραμένει προσηλωμένη στην υπεράσπιση των συμφερόντων της και των συμφερόντων των κρατών μελών της, καθώς και στην προάσπιση της περιφερειακής σταθερότητας. Εν προκειμένω, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάλεσε το Συμβούλιο να εγκρίνει πρόσθετες καταχωρίσεις βάσει της απόφασής του της 11ης Νοεμβρίου 2019 σχετικά με περιοριστικά μέτρα λόγω των παράνομων γεωτρήσεων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Περισσότερο σαφές δεν θα μπορούσε να είναι: «Γεωτρήσεων», όχι «ερευνών». Οι πρόσθετες «καταχωρίσεις» –αποφεύγεται εντελώς η λέξη «κυρώσεις»- αφορούν παράνομες γεωτρήσεις.

Και το πραγματικό ερώτημα που τίθεται έως τον προσεχή Μάρτιο, είναι αν ο Ταγίπ Ερντογάν θα αναμένει την συνεννόηση με τις ΗΠΑ και όντως θα αποκλιμακώσει, ή θα εκμεταλλευθεί το παράθυρο που του άνοιξε η ΕΕ και θα συνεχίσει να ερευνά μέσα στα 12 μίλια αυτή τη φορά είτε νοτίως της Κρήτης, είτε μεταξύ Κρήτης-Ρόδου-Καρπάθου.

Δεύτερον: Σε ότι αφορά τον διάλογο, τα συμπεράσματα είναι εξ ίσου απογοητευτικά. Από το  κείμενο της Συνόδου Κορυφής διεγράφησαν οι όροι «ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα» που θα ήταν τα αντικείμενα του διαλόγου μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της προηγουμένης Συνόδου του Οκτωβρίου.

Όπως ήρθαν τα πράγματα, επιδίωξη της κυβέρνησης πρέπει να είναι αυτό που πρότεινε ο καθηγητής Βαληνάκης: «Κανένας διάλογος δεν πρέπει να αρχίσει πριν την Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου. Αφού η Ένωση επιφυλάχθηκε να οριοθετήσει τότε την σχέση της με την Άγκυρα, γιατί να βιάζεται η Ελλάδα; Έχει κανέναν λόγο; Θεωρητικά έχουμε μια τελευταία ευκαιρία να αναποδογυρίσουμε το τραπέζι. Ας την αξιοποιήσουμε».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This