Α. Δημόπουλος: «Αν χρειαστεί θα ληφθούν μέτρα πριν δούμε επιβάρυνση σε νοσοκομεία και ΜΕΘ»

«Οι ειδικοί αναλύουν τα δεδομένα σε βάθος 5-7 ημερών»

Must Read

Σε μια ακόμη προειδοποίηση για λήψη μέτρων, αν διαπιστωθεί αύξηση των κρουσμάτων, ή των εισαγωγών στα νοσοκομεία, προχώρησε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Δημόπουλος. Αν και όπως είπε προς το παρόν η εικόνα είναι καλή, αν χρειαστεί θα γίνουν προληπτικές κινήσεις.

«Ο Φεβρουάριος και ο μισός Μάρτιος είναι οι πιο επικίνδυνοι μήνες για τον ιό της γρίπης. Παραδοσιακά στην Ελλάδα έχουμε το κύμα της γρίπης που είναι πιο καθυστερημένο από ό,τι στην Ευρώπη και μάλιστα στην Αττική σε σχέση με τη Βόρεια Ελλάδα. Αυτό οφείλεται στις χαμηλότερες θερμοκρασίες, οι οποίες συνεπάγονται μεγαλύτερο συγχρωτισμό. Παράλληλα, είχαμε και αύξηση της κινητικότητας λόγω της αγοράς και της οικονομίας. Αν η αύξηση των κρουσμάτων συνεχιστεί και δούμε ότι αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, θα ληφθούν νέα μέτρα», ανέλυσε αρχικά.

Και πρόσθεσε: «Προς το παρόν η εικόνα από τις μονάδες Covid είναι ότι δεν παρατηρείται καμία ιδιαίτερη αύξηση στις εισαγωγές και υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα κρεβάτια, ακόμα και στις ΜΕΘ. Οι ειδικοί αναλύουν τα δεδομένα σε βάθος 5-7 ημερών. Αν διαπιστωθεί ότι έχουμε οδηγηθεί σε αύξηση των κρουσμάτων, θα υπάρχουν προληπτικά μέτρα νωρίτερα, πριν δούμε επιβάρυνση στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ».

Μια εξήγηση που έδωσε ο κ. Δημόπουλος για την αύξηση των κρουσμάτων, αφορά την ηλικία: «Υπάρχει μια πιθανότητα τα άτομα που έχουν μολυνθεί και αντικατοπτρίζουν την αύξηση των κρουσμάτων να είναι σε νεαρότερη ηλικία και να περνούν τη νόσο πιο ήπια. Βέβαια αν αυτό συνεχιστεί θα υπάρξει διασπορά και προς την κοινότητα».

Αφού επεσήμανε ότι μέχρι το καλοκαίρι πρέπει να έχει εμβολιαστεί ο μισός πληθυσμός, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ αναφέρθηκε και στις καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων, που αποδίδονται σε δύο παράγοντες:

«Πρώτον οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες υπερεκτίμησαν ή έδωσαν φουσκωμένα στοιχεία για τη δυνατότητα παραγωγής και διάθεσης εμβολίων και το δεύτερο είναι ότι παράλληλα υπήρξαν κι εξαγωγές σε τρίτες χώρες. Και νομίζω ότι η τοποθέτηση της Επιτρόπου Υγείας, Στέλλας Κυριακίδου, ήταν πολύ σαφής και αυστηρή όσον αφορά στην επίσημη θέση της Ε.Ε. και στη συνέχεια η απόφαση της γαλλική κυβέρνησης μέσω της εταιρείας Sanofi να αναλάβει κατά κάποιο τρόπο την παραγωγή των εμβολίων. Αυτό που μπορεί να γίνει είναι να υπάρχει μια αλυσίδα παραγωγής και συνεργασίας εργοστασίων και φαρμακευτικών εταιρειών, πχ η μια εταιρεία να φτιάχνει την πρώτη ύλη, η άλλη να φτιάχνει τα διαλύματα, η άλλη τα μπουκαλάκια, ούτως ώστε να υπάρχει η δυνατότητα μαζικής παραγωγής εμβολίων. Αν δεν έχουμε έναν καθολικό εμβολιασμό και μείνουν πολλές χώρες του αναπτυσσόμενου ή τρίτου κόσμου εκτός μαζικού εμβολιασμού, θα είναι δώρον άδωρον».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This