Τα… γαλλικά Μητσοτάκη στο Μακρόν

Must Read

Την δήλωση στήριξης του προέδρου Μακρόν για την Κύπρο και την αποδοχή της πρότασης Μητσοτάκη να εκτεθούν τα γλυπτά του Παρθενώνα που υπάρχουν στον Λούβρο στο Μουσείο της Ακρόπολης στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια της Επανάστασης (όπως είχε αποκαλύψει πρώτη η εφημερίδα «ΕΣΤΙΑ») προβάλλει η ελληνική κυβέρνηση, η οποία δεν κρύβει την ικανοποίησή της για τα αποτελέσματα της επίσκεψης στο Παρίσι. 

Η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι αποτελεί μοναδική συμβολή στον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική  Επανάσταση ότι ο Γάλλος Πρόεδρος αποδέχθηκε την πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού, να έρθει από το Λούβρο και να εκτεθεί η μετόπη από τη νότια όψη του Παρθενώνα, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές. Μια από τις μετόπες βρίσκεται στην Αθήνα, μια εκτίθεται στο Λούβρο και δεκαπέντε άλλες στο Βρετανικό Μουσείο, μετά την λεηλασία των γλυπτών από τον Λόρδο του Έλγιν. Στο πλαίσιο αυτό Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμμανουέλ Μακρόν συμφώνησαν να υπάρξει το 2021 έκθεση με μοναδικά εκθέματα από το Λούβρο και από άλλα ιδρύματα στο Μουσείο της Ακροπόλεως και στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο των Αθηνών, ενώ ταυτόχρονα να πραγματοποιηθεί έκθεση χάλκινων ευρημάτων από την Ελλάδα για πρώτη φορά στο Λούβρο.

Αποτιμώντας την επίσκεψη στο Παρίσι πηγές του Μεγάρου Μαξίμου σημειώνουν ότι ήταν η πρώτη Έλληνα πρωθυπουργού μετά την ολοκλήρωση της δεκαετούς κρίσης και την απόφαση του ελληνικού λαού στις 7 Ιουλίου να γυρίσει οριστικά σελίδα. Η συνάντηση έγινε σε εξαιρετικό κλίμα, διήρκησε πάνω από μιάμιση ώρα, ενώ η σύζυγος του πρωθυπουργού ξεναγήθηκε από την Μπριζίτ Μακρόν στο Μέγαρο των Ηλυσίων. Οι δύο ηγέτες, όπως ανέφερε και ο κ. Μητσοτάκης στους δημοσιογράφους, συνομίλησαν στα γαλλικά δίχως διερμηνέα, εξασφαλίζοντας περισσότερο χρόνο και άμεση επικοινωνία, για όλα τα κρίσιμα ζητήματα. Άλλωστε και η συνέντευξη που παραχώρησε ο πρωθυπουργός στο France 24 ήταν σε άπταιστα γαλλικά.

Κατά την συνάντηση συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο στην οποία η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας. Αν και ο κ. Μητσοτάκης δεν μίλησε δημοσίως για τις προκλήσεις της Τουρκίας, ωστόσο συνομιλώντας με δημοσιογράφους επισήμανε την δημόσια δήλωση του κ. Μακρόν, ότι Γαλλία και ΕΕ θα εκφράσουν την αλληλεγγύη τους προς την Κύπρο σχετικά με τις δραστηριότητες της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ. «Δεν θα δείξουμε την παραμικρή αδυναμία στον τομέα αυτόν» δήλωσε συγκεκριμένα ο Γάλλος πρόεδρος.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν και για την συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας στον αμυντικό τομέα και σύμφωνα με πληροφορίες στους προσεχείς μήνες θα υπάρξουν ενέργειες στο πεδίο αυτό.

Απόλυτη προτεραιότητα η ανάπτυξη 

Είναι σαφές ότι ο κ. Μητσοτάκης θέλει την πολιτική στήριξη του Εμμανουέλ Μακρόν στο πεδίο της οικονομίας για να προχωρήσει το σχέδιό του για αλλαγή του μείγματος της οικονομικής πολιτικής. Αλλά και στο πεδίο αυτό οι διαρροές από το Μαξίμου ήταν περιορισμένες καθώς την επόμενη εβδομάδα υπάρχουν οι συναντήσεις στο Βερολίνο με Μέρκελ και Σολτς και ως γνωστόν τα κλειδιά στην ΕΕ τα κρατά η Γερμανία. Πάντως και στον Μακρόν, όπως θα κάνει και με την Μέρκελ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέπτυξε την κεντρική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τη μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις από το 28% στο 24% το 2020 -για τα εισοδήματα του 2019- και στη συνέχεια στο 20% το 2021 για τα εισοδήματα του 2020 και απηύθυνε πρόσκληση στους Γάλλους επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα ώστε να βρεθούν μπροστά από τις εξελίξεις και να ενισχύσουν από την πλευρά τους την αναπτυξιακή δυναμική που διαμορφώνεται. Το ενδιαφέρον των Γάλλων επενδυτών είναι σημαντικό και καλύπτει σειρά τομέων όπως η ενέργεια, τα δίκτυα οι κατασκευές και ο τουρισμός. Πάντως η ελληνική αποστολή δεν περιλαμβάνει στις προς ιδιωτικοποίηση την επιχείρηση υδάτων, όπως ανέφερε η Figaro στο άρθρο της που συνόδευε την συνέντευξη Μητσοτάκη την ημέρα της επίσκεψης.

Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε στον Γάλλο πρόεδρο της βούλησή του, η Ελλάδα να βρεθεί στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ώστε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας (RescEU) να αποκτήσει τις μόνιμες, σταθερές και αναγκαίες δομές που χρειάζεται, για να συνδράμει σε έκτακτες καταστάσεις όπως οι πυρκαγιές. Ο ρόλος του κ. Μακρόν στο ζήτημα αυτό είναι κεντρικός και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν για στενή συνεργασία. Τέλος συμφωνία των δύο υπάρχει και στην νέα αρχιτεκτονική της ΕΕ που θα πρέπει κατά την άποψή τους να περιλαμβάνει τον κοινό προϋπολογισμό καθώς και κοινή αμυντική πολιτική και άμυνα. 

Αν και προέρχονται από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, κάτι που επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκη στη συνέντευξή του στο France 24, έχουν συναντίληψη σε σειρά θεμάτων και κυρίως στην “ανάγκη” για περαιτέρω απελευθερώσεις στο οικονομικό πεδίο. Πάντως συζήτησαν την ανασύσταση του “προοδευτικού χώρου” στην ΕΕ με συγκλίσεις του ΕΛΚ με τους Πράσινους, τους Φιλελεύθερους και τους Σοσιαλιστές κατά περίπτωση. 

 

 

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This