Tι αλλάζει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Must Read

Με την ολοκλήρωση της όγδοης εβδομάδας λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την προστασία της πρώτης κατοικίας και την ευνοϊκή ρύθμιση και επιδότηση των στεγαστικών, καταναλωτικών και επιχειρηματικών δανείων, με υποθήκη στην κύρια κατοικία, τα στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους δείχνουν πως από 1/7/2019 μέχρι 25/8/2019:

– έχουν εισέλθει στην πλατφόρμα 76.263 χρήστες

έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησης 16.200 χρήστες.

– έχουν υποβληθεί 26 αιτήσεις και διαβιβαστεί στις τράπεζες και, όπως έγραψε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, έχουν δοθεί 2 προτάσεις ρύθμισης από τις τράπεζες, ενώ εκκρεμεί η αποδοχή από τη μεριά των δανειοληπτών.

Υπενθυμίζεται ότι, στο πλαίσιο του Νόμου 4605/2019 οι ευνοϊκές προτάσεις – ρυθμίσεις περιλαμβάνουν:

   –  Μακροχρόνια αποπληρωμή σε 24-25 έτη

   –  Επιτόκιο 2%

   –  Επιδότηση από το Κράτος κατά 40-50% της μηνιαίας δόσης.

Το επόμενο βήμα είναι να εξετάσουν οι πολίτες τις προτάσεις αυτές και να τις αποδεχθούν (υπογράφοντας τις σχετικές συμβάσεις), μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου.

Ακολούθως θα πρέπει να πληρώσουν την πρώτη δόση, οπότε και ενεργοποιείται η σχετική ρύθμιση και στη συνέχεια ξεκινάει η χορήγηση της κρατικής επιδότησης σε μηνιαία βάση.

Η πλατφόρμα θα αναβαθμιστεί τον Σεπτέμβριο, ώστε το Δημόσιο να είναι σε θέση να καταβάλλει, να ελέγχει και να διακόπτει την επιδότηση των δόσεων στεγαστικού δανείου.

Ανακοινώθηκαν οι δύο πρώτες συμφωνίες μεταξύ δανειοληπτών-τραπεζών

Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε την επίτευξη των δύο πρώτων συμφωνιών ανάμεσα σε δανειολήπτες και τράπεζες για ρύθμιση στεγαστικών δανείων ακόμα και σε βάθος 25ετίας με χαμηλό επιτόκιο 2% και επιδότηση δόσης 40% στη μία περίπτωση και 50% στη δεύτερη. Για την καταβολή επιδότησης, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η αναβάθμιση της πλατφόρμας. Οι πρώτες ενισχύσεις αναμένεται να καταβληθούν το φθινόπωρο, πιθανώς τον Οκτώβριο.

Με την αναβάθμιση της πλατφόρμας οι δικαιούχοι επιδότησης θα καλούνται να συμπληρώσουν το ΙΒΑΝ του τραπεζικού λογαριασμού τους, στο οποίο κάθε μήνα θα πιστώνεται η επιδότηση. Ο έλεγχος των δανειοληπτών θα γίνεται σε μηνιαία βάση, προτού αυτή καταβληθεί.

Στον προϋπολογισμό έχει εγγραφεί το ποσό των 150 εκατ. ευρώ, όμως θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να δαπανηθεί εντός των επομένων μηνών, δεδομένου ότι οι αιτήσεις οι οποίες έχουν διαβιβαστεί στις τράπεζες είναι 26, παρότι στην πλατφόρμα έχουν εισέλθει περίπου 76.000 χρήστες.

Το ισχύον πλαίσιο προστασίας προβλέπει επιδότηση της δόσης του δανείου από 20% έως και 50% για όσους ενταχθούν στη ρύθμιση και αφορά στεγαστικά, επισκευαστικά, καταναλωτικά δάνεια με προσημείωση πάντα την πρώτη κατοικία. Όπως έχει γίνει γνωστό, το ποσοστό της επιδότησης διαμορφώνεται με βάση την εισοδηματική και περιουσιακή κατάσταση του δανειολήπτη, όσον αφορά τα νοικοκυριά, ενώ για τους επαγγελματίες υπάρχουν αντίστοιχα εισοδηματικά κριτήρια που οδηγούν σε 30% οριζόντια επιδότηση. Για μονοπρόσωπα νοικοκυριά με ετήσιο εισόδημα έως 3.125 ευρώ, το ποσό της επιδότησης ανέρχεται σε 50% για στεγαστικά δάνεια ή άλλους τύπους δανείων, ενώ για τα επιχειρηματικά δάνεια η επιδότηση ορίζεται στο 30%.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This