Κρήτη: Η γη δεν σταματά να τρέμει στο Αρκαλοχώρι – Καταφθάνουν κοντέινερ για τους σεισμόπληκτους (video)

Μετά και τους τελευταίους ελέγχους και αυτοψίες από τους μηχανικούς του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, 7 στα 10 σπίτια στις πληγείσες περιοχές χαρακτηρίζονται ως μη κατοικήσιμα

Must Read

Με τη γη να μην σταματά να τρέμει στο Αρκαλοχώρι και στις υπόλοιπες πληγείσες περιοχές της Κρήτης, οι εμπειρογνώμονες συνέχισαν την καταγραφή των ζημιών σε σπίτια και λοιπά κτίρια, με τις καταστροφές από τους πρόσφατους σεισμούς να είναι τεράστιες, καθώς 7 στα 10 σπίτια χαρακτηρίζονται ως μη κατοικήσιμα.

Ειδικότερα, κατά τους σημερινούς ελέγχους και αυτοψίες από τους μηχανικούς του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους και Δημόσια κτίρια των πληγεισών περιοχών στους Δήμους Μίνωα – Πεδιάδας, Αρχάνων – Αστερουσίων, Ηρακλείου, Μαλεβιζίου, Οροπεδίου Λασιθίου και Γορτύνας, σε 2.185 συνολικά αυτοψίες σε κτίρια, καταγράφηκαν τα εξής:

  • από τις 1.844 κατοικίες, οι 1.331 κρίθηκαν μη κατοικήσιμες
  • από τους 79 επαγγελματικούς χώρους, οι 51 κρίθηκαν ακατάλληλοι
  • από τις 127 αυτοψίες σε ιερούς ναούς και δημόσια κτίρια, «κίτρινα» χαρακτηρίστηκαν τα 72
  • από τα 135 υπόλοιπα κτίρια (αποθήκες, στάβλοι, κλπ.), τα 125 κρίθηκαν ακατάλληλα προς χρήση

Σύμφωνα, εξάλλου, με την ανακοίνωση του υπουργείου, έγιναν έλεγχοι και σε 18 σχολικές μονάδες, οι 6 εκ των οποίων κρίθηκαν ακατάλληλες προς χρήση, ενώ, κατόπιν αυτοψία και στο Κέντρο Υγείας στο Οροπέδιο Λασιθίου, το κτίριο κρίθηκε κατάλληλο προς χρήση.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, ο δορυφόρος Sentinel-1  κατέγραψε εδαφική παραμόρφωση 14-18 εκ. στο Αρκαλοχώρι από τον σεισμό. Ειδικότερα, όπως εξηγεί στο cretalive.gr ο καθηγητής Φίλιππος Βαλιανάτος, συντονιστής, μαζί με την επίκουρη καθηγήτρια Δρα Μ. Κούλη στο Ινστιτούτο Φυσικής Εσωτερικού Γης & Γεωκαταστοφών, «χρησιμοποιώντας δορυφορικές εικόνες πριν και μετά τον σεισμό και εφαρμόζοντας την τεχνική της δορυφορικής συμβολομετρίας, οι ερευνητές του Ινστιτούτου υπολογίσαμε την παραμόρφωση στη ευρύτερη περιοχή του Αρκαλοχωρίου, όπως την προκάλεσαν ο κύριος σεισμός και ο μεγαλύτερος μετασεισμός που ακολούθησε».

«Οι εικόνες μάς δείχνουν το πώς η παραμόρφωση κατανέμεται στην περιοχή που ήταν το επίκεντρο του σεισμού, αλλά και την μεγάλη βύθιση που προκάλεσε η σεισμική διέγερση. Οι παραμορφώσεις που προέκυψαν είναι από 14 έως 18 εκατοστά», εξηγεί ο καθηγητής. Σημειώνεται πως μέσα στις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθούν νέοι υπολογισμοί, προς επιβεβαίωση των μετρήσεων του πεδίου της παραμόρφωσης.

Καταφθάνουν κοντέινερ για τους σεισμόπληκτους

Από την Παρασκευή 1η Οκτωβρίου αναμένεται να ξεκινήσει στην Κρήτη η παραλαβή των πρώτων κοντέινερ που θα φιλοξενήσουν πληγέντες του σεισμού της περασμένης Δευτέρας, ο οποίος προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές σε κατοικίες και άλλα κτίρια, με επίκεντρο τους Δήμους Μινώα Πεδιάδος και Αρχανών Αστερουσίων. «Η στόχευση είναι κανένας άνθρωπος να μη μείνει χωρίς στέγη», δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας ΠΑΜ-ΠΣΕΑ και Διαχείρισης Τεχνικών Μέσων της Περιφέρειας Κρήτης, Γιάννης Λεονταράκης, ο οποίος εξήγησε ότι, σύμφωνα με τα όσα έχουν αναπτυχθεί μέχρι σήμερα ως σχεδιασμός, στην περιοχή τις επόμενες ημέρες, θα φτάσουν περίπου 100 κοντέινερ.

«Τα κοντέινερ θα βοηθήσουν στο να μπορούν οι άνθρωποι, τώρα που αρχίζει να χαλάει και ο καιρός, να είναι πιο προστατευμένοι. Επιθυμούμε μέσα στις επόμενες ημέρες να μην υπάρχει κανένας άνθρωπος μέσα στις σκηνές», δήλωσε ο κ. Λεονταράκης. Την πρώτη βραδιά μέσα στις σκηνές που έχουν τοποθετηθεί στο εκθεσιακό κέντρο, διανυκτέρευσαν 280 άτομα, τη δεύτερη νύχτα 200, ενώ απόψε αναμένεται να φιλοξενηθούν 180 άτομα.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Λεονταράκη, περισσότερα από 70 άτομα και από τους δύο δήμους έχουν μεταφερθεί σε ξενοδοχεία, «ενώ, ακόμη και μέχρι σήμερα αρκετός είναι ο κόσμος που διανυκτερεύει κοντά στις περιουσίες του, μέσα σε αυτοκίνητα», όπως πρόσθεσε ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας.

Ιδιαίτερα συγκινητική, πάντως, όπως διευκρίνισε ο κ. Λεονταράκης, είναι η ανταπόκριση ιδιωτών που προσφέρουν σπίτια τα οποία διαθέτουν, για να μπορέσει ο κόσμος να φιλοξενηθεί. «Είναι πραγματικά πολύ συγκινητική η προσφορά τους και δείχνει για μία ακόμη φορά ότι ο ανθρωπισμός είναι λέξη που απορρέει από την ελληνική γλώσσα και την ελληνική ψυχή», ανέφερε ο κ. Λεονταράκης που γνωστοποίησε ότι, από το πρωί της Παρασκευής όσοι ενδιαφέρονται για σπίτι μέσω του προγράμματος «Εστία», θα μπορούν να το δηλώνουν.

«Αύριο, από νωρίς το πρωί, εκπρόσωποι της Αναπτυξιακής Ηρακλείου θα βρίσκονται στο Αρκαλοχώρι και θα δέχονται τις αιτήσεις πολιτών που επιθυμούν να μετακινηθούν σε σπίτια μέσω του προγράμματος», είπε ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας, ο οποίος εξήγησε ότι, ο αριθμός των σεισμόπληκτων που αναζητούν σπίτι για να μείνουν, μεταβάλλεται συνεχώς. «Όσο οι έλεγχοι είναι σε εξέλιξη, τόσο αυξάνεται και ο αριθμός των ανθρώπων που αναγκάζονται να μετακινηθούν από τα σπίτια τους. Η εικόνα που έχουμε από την πρώτη φάση των ελέγχων είναι ότι σε ένα ποσοστό που φτάνει μέχρι και το 80%, τα σπίτια και στους δύο δήμους είναι ακατάλληλα για να μείνουν οι άνθρωποι, τουλάχιστον για όσο διάστημα βρίσκεται σε εξέλιξη το φαινόμενο και συνεχίζονται οι μετασεισμοί», συμπλήρωσε ο κ. Λεονταράκης.

Στη Βουλή τα μέτρα στήριξης

Η τροπολογία με τα πρώτα μέτρα στήριξης των πληγέντων από τον καταστροφικό σεισμό στο Ηράκλειο της Κρήτης κατατέθηκε στη Βουλή, με τη σχετική ρύθμιση να αναμένεται να ψηφιστεί την Παρασκευή από την Ολομέλεια.

Σύμφωνα με τη συνοδευτική έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η εν λόγω ρύθμιση μεταξύ άλλων προβλέπει: «χορηγείται πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής, με τη μορφή έκτακτης εφάπαξ ενίσχυσης σε πληγέντα φυσικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που περιέρχονται ή περιήλθαν προσωρινά ή μόνιμα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας του σεισμού:

  • Για ζημιές σε επαγγελματικές κτιριακές εγκαταστάσεις 3.000 εως 14.000 ευρώ
  • Για ζημιές σε κατοικίες και λοιπά κτίρια μη επαγγελματικής χρήσης 3.000 εως 14.000 ευρώ
  • Ειδικώς για φυσικά πρόσωπα αρωγή έναντι αποζημίωσης οικοσκευής από 2.000 έως 6.000 ευρώ
  • Το σύνολο της πρώτης αρωγής έναντι στεγαστικής συνδρομής δεν μπορεί να υπερβαίνει ανά δικαιούχο τις 120.000 ευρώ

Παράλληλα, θεσπίζονται μέτρα των πληγεισών επιχειρήσεων και των φορέων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και ειδικότερα χορηγείται ως πρώτη αρωγή, έναντι επιχορήγησης για την αντιμετώπιση ζημιών έκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση ύψους 2.000 ευρώ μέχρι 8.000 ευρώ ανά επιχείρηση»

  • Δείτε σχετικό ρεπορτάζ:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This