Εθνική επιτυχία για τον Κώστα Καραμανλή η αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία (video)

Ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε ότι η χώρα μας αντιμετωπίζει εθνική απειλή από την Τουρκία - Χαιρετισμός και από τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Must Read

Στην εκδήλωση για τα 47 χρόνια από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας, που πραγματοποίησε το Ίδρυμα Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής, μίλησε ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής.

Στην ομιλία του φυσικά και δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην πρόσφατη αμυντική συμφωνία της χώρας μας με τη Γαλλία, την οποία και χαρακτήρισε «εθνική επιτυχία». Όπως είπε: «Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική η πρόσφατη αμυντική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας και συνιστά αναμφισβήτητη εθνική επιτυχία. Όχι μόνο για την σημασία της στην προάσπιση κοινών αξιών και συμφερόντων, αλλά και διότι σηματοδοτεί μια συνολική αντίληψη για την πορεία της Ευρώπης. Εύχομαι να είναι ένα βήμα προς την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βήμα αναγκαίο και ήδη υπερήμερο στο νέο παγκόσμιο περιβάλλον».

Μάλιστα δεν δίστασε να ασκήσει κριτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση για «επαμφοτερίζουσα στάση έναντι της Τουρκίας, η οποία συμπεριφέρεται ως ταραξίας στην ευρύτερη περιοχή, εγείροντας αξιώσεις που προσβάλλουν κατάφωρα και το γράμμα και το πνεύμα του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συνθηκών». Ενώ κατηγόρησε ορισμένα κράτη ότι «κλείνουν το μάτι στην Τουρκία».

Έδωσε μεγάλη έμφαση στην εθνική ομοψυχία και συνεννόηση, απαραίτητα για να υπερασπιστεί η χώρα μας αποτελεσματικά την εδαφική της ακεραιότητα και τα δικαιώματά της, παράλληλα με το αξιόμαχο και την αποτρεπτική ικανότητα των ενόπλων μας δυνάμεων.

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα προστατεύει τα σύνορά της που είναι ταυτόχρονα και σύνορα ευρωπαϊκά

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για τον ίδιο η παρουσία του στην εκδήλωση του Ιδρύματος Γ. Καραμανλή. Αναφερόμενος στην ταύτιση της πολιτικής διαδρομής του Κωνσταντίνου Καραμανλή με την πορεία της Ελλάδος προς την Ενωμένη Ευρώπη είπε:

«Η Ελλάς ανήκει και επιθυμεί να ανήκει εις την Ευρώπη όπου την έχουν τοποθετήσει η γεωπολιτική της θέση, η ιστορία και η παράδοσή της και δεν επιθυμεί την ένταξή της αποκλειστικώς και μόνον για λόγους οικονομικούς. Την επιδιώκει προπάντων για λόγους πολιτικούς που αναφέρονται εις την σταθεροποίηση της Δημοκρατίας και εις το μέλλον του έθνους. Στις 12 Ιουνίου του 1975 η Ελλάδα μόλις έχει καταθέσει το επίσημο αίτημά της να εισέλθει ισότιμα στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες. Και σε επιστολή του προς τους πρέσβεις των τότε 9 κρατών-μελών ο Κωνσταντίνος Καραμανλής συνοψίζει λιτά την ουσία του. Μία διαδρομή η οποία θα ολοκληρωνόταν νικηφόρα 4 χρόνια αργότερα με την υπογραφή της Συνθήκης των Αθηνών που όριζε τη χώρα μας ως δέκατο ευρωπαίο εταίρο από την 1η Ιανουαρίου του 1981. Η πρόσδεση στο Κοινοτικό άρμα ισοδυναμούσε με μία πολλαπλή εγγύηση του πολιτεύματος και με οικονομική και κοινωνική ευημερία. Ο συμβολισμός του 1975 ταξιδεύει από τότε στις περιστάσεις και στο χρόνο. Γιατί πράγματι η ενδυνάμωση της Δημοκρατίας στην πατρίδα μας συμβάδισε όλες τις τελευταίες δεκαετίες με την εδραίωση της ευρωπαϊκής της πορείας».

Κλείνοντας ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως αυτή η σαραντάχρονη εμπειρία της Ελλάδας με την παρουσία της στην Ευρωπαϊκή Ένωση «μετουσιώνεται σήμερα σε ωριμότητα και δυναμισμό. Η Ελλάδα αγρυπνά και προστατεύει τα σύνορά της που είναι ταυτόχρονα και σύνορα ευρωπαϊκά. Έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην από κοινού διαχείριση της πανδημίας και των εμβολιασμών όπως και στην αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της. Έτσι άλλωστε η ΕΕ πέτυχε τη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης το οποίο στο εξής θα χρηματοδοτεί το μέλλον όλων των κρατών μελών. Ταυτόχρονα, η Αθήνα υπηρετεί την αναβάθμιση του ρόλου της Ευρώπης σε κάθε περιοχή στρατηγικών ενδιαφερόντων της υπογράφοντας υποδειγματικές συμφωνίες συνεργασίας με τους γείτονές της, ιδρύοντας κοινά σχήματα δράσης με τα κράτη της Μεσογείου και τον αραβικό κόσμο και προωθώντας την ευρωπαϊκή συνεργασίας στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας. Όπως πρόσφατα με τη νέα εταιρική σχέση Ελλάδος Γαλλίας.

Έναν επίσης εθνικό στόχο που η χώρα μας διεκδικούσε από το 1974 και για τον οποίο και εσείς κ. πρόεδρε αγαπητέ Κώστα, κι εσείς κ. πρόεδρε αγαπητέ Αντώνη, είχατε εργαστεί σκληρά. Πρόκειται για μια συμφωνία την οποία ο λαός μας χαιρέτισε αφήνοντας στο περιθώριο τους λίγους που την αμφισβήτησαν όχι μόνο γιατί προβλέποντας μία ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής μας θωρακίζει αλλά και γιατί γίνεται το πρώτο θεμέλιο στο οικοδόμημα της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας. Τον μόνο δρόμο για την ήπειρό μας σ’ έναν κόσμο που αλλάζει. Γιατί όπως είπα και στη Βουλή, τώρα είναι η ώρα οι πραγματικοί Ευρωπαϊστές να γίνουν Ευρωπαίοι πραγματιστές».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This