Διπλάσια η πιθανότητα κινδύνου για τους παχύσαρκους ασθενείς με Covid 

Must Read

Καμπανάκια κινδύνου για τους παχύσαρκους που θα νοσήσουν από τον νέο κορωνοϊό χτυπούν Σουηδοί επιστήμονες. Σύμφωνα με την έρευνά τους, οι πολύ παχύσαρκοι ασθενείς με Covid-19, οι οποίοι έχουν δείκτη μάζας σώματος πάνω από 35, έχουν διπλάσια πιθανότητα για μακρόχρονη παραμονή σε Mονάδα Eντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) νοσοκομείου ή θανάτου σε αυτήν. Η διαπίστωση δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται.

Συσχετισμός του πάχους με τη βαριά νόσηση έχει υπάρξει ξανά. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η παχυσαρκία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για βαρύ Covid-19. Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο συννοσηρότητας, όπως διαβήτης τύπου 2 ή υπέρταση, και επίσης έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την ανάγκη για διασωλήνωση σε περιστατικά άλλων αναπνευστικών λοιμώξεων, όπως η γρίπη και η πνευμονία.

Αδυναμία επιβίωσης

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές της Ιατρικής Ακαδημίας Σαλγκρένσκα του πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ, με επικεφαλής τη δρα Λοβίζα Σιέγκρεν, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό «PLoS One», ανέλυσαν στοιχεία για 1.649 ενήλικους ασθενείς με Covid-19 εισηγμένους σε ΜΕΘ, από τους οποίους το 78% ήταν υπέρβαρο ή παχύσαρκο. Διαπιστώθηκε σημαντική συσχέτιση ανάμεσα στο αυξημένο σωματικό βάρος και στη διάρκεια παραμονής (πάνω από δύο εβδομάδες) ή στην αδυναμία επιβίωσης στη ΜΕΘ, δηλαδή τον θάνατο.

Οι ασθενείς με δείκτη μάζα σώματος πάνω από 35 (κιλά προς τετράγωνο του ύψους) είχαν περίπου διπλάσιο κίνδυνο θανάτου ή μακρόχρονης παραμονής στη ΜΕΘ και αυτό άσχετα με άλλα χρόνια προβλήματά τους, όπως η καρδιαγγειακή νόσος, η υπέρταση, ο διαβήτης, η νεφρική ή η ηπατική νόσος κ.ά. Οι ερευνητές συμπέραναν ότι η παχυσαρκία συνιστά ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για σοβαρή ή θανατηφόρα έκβαση της παραμονής στη ΜΕΘ. Γι’ αυτό τόνισαν την ανάγκη «τα άτομα με παχυσαρκία να παρακολουθούνται πιο στενά όταν νοσηλεύονται για Covid-19».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This