Καλπάζει ο πληθωρισμός!

Εκτιμήσεις για πάνω από 5% τον Δεκέμβριο

Must Read

Σε απόγνωση βρίσκονται χιλιάδες καταναλωτές που βλέπουν το κόστος ζωής τους να γίνεται όλο και πιο ακριβό κάθε μέρα που περνά και την ίδια ώρα να καλούνται να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους με μισθούς… Μνημονίων.

Η ενεργειακή κρίση δεν φαίνεται ότι θα κοπάσει άμεσα και αυτό φαίνεται από τη διακύμανση των τιμών στο χρηματιστήριο ενέργειας. Το ηλεκτρικό ρεύμα παραμένει πάνω από τα 200 ευρώ/MWh, που προκαλεί αλλεπάλληλες αυξήσεις στους λογαριασμούς των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Παρά την έκπτωση των 39 ευρώ που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, τα τιμολόγια που έχουν πάρει στα χέρια τους τις τελευταίες εβδομάδες οι καταναλωτές προκαλούν αλλεπάλληλα «εγκεφαλικά», αφού ακόμα και οι ίδιοι δεν πιστεύουν τα ποσά που καλούνται να πληρώσουν.

Ωστόσο, πέρα από τους «φουσκωμένους» λογαριασμούς τους ρεύματος και τις δαπάνες για τη στέγαση, τη σίτιση και τις μετακινήσεις τους για την εργασία τους (με την τιμή της αμόλυβδης θα κινείται κατά μέσο όρο στα 1,735 ευρώ το λίτρο), θα πρέπει να αποπληρώσουν και τις μηνιαίες δόσεις σε ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος, ρυθμίσεις οφειλών σε Εφορία και Ταμεία, δόση τράπεζας, αλλά και πληρωμή των τελών κυκλοφορίας έως το τέλος του έτους.

Εκτόξευση των τιμών

Εντός της ημέρας αναμένεται να ανακοινωθούν τα επικαιροποιημένα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για τον πληθωρισμό Νοεμβρίου, τον οποίο πριν από λίγες ημέρες η Eurostat τοποθέτησε στο 4,3%. Με τις μετρήσεις να διαφέρουν στην ΕΛ.ΣΤΑΤ., οικονομολόγοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο το «κοντέρ» τον Δεκέμβριο, να ξεπεράσει ακόμα και το 5%.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. για τον Οκτώβριο, οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφονται στο φυσικό αέριο (132,3%), στα αεροπορικά εισιτήρια (30%), στο πετρέλαιο θέρμανσης (45,9%), στα καύσιμα (22,3%), στο ηλεκτρικό (18,9%).

Μάλιστα, λόγω της ανόδου στο ενεργειακό κόστος, μεγάλες αυξήσεις τιμών καταγράφονται σε βασικά είδη διατροφής, όπως ελαιόλαδο (22%), αρνί και κατσίκι (16,3%), πουλερικά (8,5%), ψάρια νωπά (7,9%), ψωμί (3,9%), κ.ά.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This