Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Το πρόβλημα είναι η ομάδα των 300.000 ανεμβολίαστων 60 ετών και άνω»

«Κανονικά το Πάσχα στο χωριό»

Must Read

Αναφορά στην πορεία της πανδημίας έκανε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Εντατικής θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος χαρακτηρίζοντας τους θανάτους από κορωνοϊό «άδικες δολοφονίες».

«Είμαστε σε μία φάση με αρκετές άδικες δολοφονίες συνανθρώπων μας από έναν ιό. Έχουμε το όπλο να προστατευτούμε, αλλά δεν το διαλέγουμε. Αν δείτε τη χθεσινή έκθεση του ΕΟΔΥ, θα δείτε ότι το 95% των θανάτων ήταν ανθρώπων άνω των 60 ετών. Δυστυχώς υπάρχουν ακόμα περίπου 300.000 Έλληνες στην ηλικία άνω των 60 ετών που είναι εντελώς απροστάτευτοι, δεν έχουν εμβολιαστεί. Αν ήταν εμβολιασμένοι θα ήμασταν όπως άλλες χώρες που με παρόμοια κρούσματα με εμάς έχουν μονοψήφιο ή χαμηλό διψήφιο αριθμό θανάτων» σημείωσε αρχικά.

«Υψηλή προστασία θα παρέχουν τα εμβόλια της Sanofi και της Novavax»

Σε ό,τι αφορά στα νέα εμβόλια που αναμένεται να έρθουν στη χώρα ο καθηγητής εξήγησε: «σε αντίθεση με τα εμβόλια του mRNA, τα πρωτεϊνικά εμβόλια της Sanofi και της Novavax μας δίνουν έτοιμη την πρωτεΐνη ακίδα. Είναι σαν κάποια παλιού τύπου εμβόλια. Παρέχουν παρόμοια προστασία με τα mRNA εμβόλια, πολύ υψηλή. Αν μπορούσαμε να πείσουμε τους δύσπιστους συμπολίτες μας να κάνουν αυτά τα εμβόλια, θα λύναμε το πρόβλημα».

Στο πλαίσιο αυτο επεσήμανε, ότι η τρίτη δόση αυξάνει τα αντισώματα που έχουμε εναντίον του κορωνοϊού, αυξάνει την προστασία από κρίσιμη νόσο και θάνατο και μειώνει κατά 30-50% τον κίνδυνο να νοσήσουν. «Πλήρως δεν προστατεύει η 3η δόση», τόνισε ο κ. Βασιλακόπουλος.

«Πρόβλημα οι ανεμβολίαστοι άνω των 60 ετών»

«Έχουμε περίπου 30.000 Έλληνες κάθε μέρα που ενισχύουν το σύστημα ανοσίας τους. Έχουμε περίπου 20.000 κρούσματα, και περίπου 10.000 εμβολιασμούς πρώτης δόσης καθημερινά. Σε ένα μήνα θα έχουμε άλλο ένα εκατομμύριο ανθρώπων που θα έχουν εμβολιαστεί ή ανοσοποιηθεί λόγω της λοίμωξης. Έχουμε 5 εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν κάνει τρεις δόσεις και 7 εκατομμύρια που έχουν κάνει δύο δόσεις. Με όλα αυτά μαζί, θα έχουμε φτάσει σε ένα πολύ υψηλό τείχος ανοσίας. Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι η μικρή ομάδα των 300.000 ανεμβολίαστων 60 ετών και άνω που προκαλούν μεγάλο αριθμό θανάτων. Όταν οι κοινωνίες δεν αποδέχονται το εμβόλιο και οι ηγεσίες δεν έχουν τον τρόπο να το επιβάλουν, θα θρηνούμε πολλά θύματα» σημείωσε ο καθηγητής στην συνέχεια.

«Κανονικά το Πάσχα στο χωριό»

Τέλος, έκανε λόγο και για το Πάσχα, εξηγώντας ότι: «Φέτος οι Έλληνες θα μπορέσουμε να πάμε κανονικά στα χωριά μας να γιορτάσουμε εκείνες τις ημέρες», ωστόσο τόνισε πως δεν έχουμε ξεμπερδέψει με τον κορωνοϊό.

«Μέχρι το καλοκαίρι θα υπάρχουν εμβόλια για να εμβολιαστεί όλος ο πλανήτης. Με βάση και τις μολύνσεις, θα φτάσουμε λογικά σε ένα επίπεδο ανόσιας μέσα στο 2022 που θα πάψει ο κορωνοϊός να αποτελεί μια νόσο που δεν μπορείς καθόλου να αντιμετωπίσεις. Υπάρχουν και βοηθητικά εργαλεία. Το φάρμακο είναι χρήσιμο για να μειώνει τις πιθανότητες να νοσήουν βαριά, δεν είναι μαγικό χάπι που το παίρνω ανεμβολίαστος και γίνονται καλά, άρα δε χρειάζεται να εμβολιαστώ» κατέληξε.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This