Καμπανάκι Κομισιόν: Βλέπει εκτίναξη του πληθωρισμού!

Οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης κυμαίνονταν στο 0,8% - Η Επιτροπή αναθεώρησε την πρόβλεψή της για αύξηση δείκτη τιμών καταναλωτή στο 3,1%!

Must Read

Υψηλή ανάπτυξη 8,5% προβλέπει η νέα έκθεση της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία, αντί για το 6,9% που προβλέπει ο Προϋπολογισμός. Ωστόσο, πίσω από τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, οι χειμερινές προβλέψεις της Κομισιόν έκρυβαν μια «βόμβα» μεγατόνων για τη χώρα μας.

Παρά τις προβλέψεις της κυβέρνησης ότι ο φετινός πληθωρισμός για ολόκληρο το έτος θα κυμαινόταν κοντά στο 0,8%, η Κομισιόν αναθεώρησε την πρόβλεψή της για αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή στο 3,1%! Αυτό σημαίνει ότι τα ελληνικά νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να έρχονται αντιμέτωπα με ένα άνευ προηγουμένου κύμα ακρίβειας, τόσο σε σφοδρότητα όσο και σε διάρκεια, αφού και για το 2023 οι προβλέψεις της Κομισιόν μιλούν για πληθωρισμό 1,1%. 

Οι τιμές σε καύσιμα, ρεύμα και τρόφιμα αναμένεται να πενταπλασιαστούν μέσα στο τρέχον έτος, λόγω των υψηλών πληθωριστικών πιέσεων, οδηγώντας σε απόγνωση τους καταναλωτές, ενώ οι μισθοί παραμένουν καθηλωμένοι στα ίδια επίπεδα. Σημειώνεται πως η όποια αύξηση στον κατώτατο μισθό δεν συμπαρασύρει όσους λαμβάνουν υψηλότερες αποδοχές, με αποτέλεσμα τα έσοδα ενός νοικοκυριού να παραμένουν σταθερά, αλλά να αυξάνεται δραματικά το κόστος ζωής και οι μηνιαίες δαπάνες.

«H Ελλάδα εμφάνισε τον χαμηλότερο μέσο ρυθμό πληθωρισμού στην Ευρωζώνη το 2021. Πληθωρισμός που ενισχύεται, πράγματι, σημαντικά το 2022, αλλά ο οποίος παραμένει χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, μέχρι και το 2023» σημείωσε σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

«Ροκανίζονται» τα νέα μέτρα στήριξης

Πάντως, οι υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης ανοίγουν τον δρόμο για τη δημιουργία ενός επιπλέον δημοσιονομικού χώρου, για την περαιτέρω στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Όμως, τα υψηλά ποσοστά πληθωρισμού αναμένεται να «ροκανίσουν» ή και να «εξαφανίσουν» τα όποια κονδύλια βρει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, αφού οι ανατιμήσεις που έπονται θα είναι πολύ υψηλότερες από κάθε μέτρο στήριξης που θα μπορέσει να εφαρμόσει το οικονομικό επιτελείο.

Είναι χαρακτηριστική ακόμα και η δήλωση του πρωθυπουργού, σε εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, ότι «καμία χώρα δεν είναι σε θέση να απορροφήσει πλήρως τις αυξήσεις». Αυτό σημαίνει ότι το «μάρμαρο» της ακρίβειας θα συνεχίζουν να πληρώνουν για πολλούς μήνες ακόμα ο απλός πολίτης και ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας, από τη στιγμή, μάλιστα, που η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά πως θα υπάρχουν ανατιμήσεις διαρκείας.

Φυσικά, μεγάλο ερώτημα αποτελεί το πότε (και το αν) θα υπάρξει αποκλιμάκωση των τιμών και επιστροφή τους στα προ κρίσης επίπεδα, καθώς εγκυμονεί ο κίνδυνος να μονιμοποιηθούν οι αυξήσεις σε κάποιες υπηρεσίες και προϊόντα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This