Άνδρες της ΕΜΑΚ θα μπουν στο φλεγόμενο πλοίο – Αγωνία για τους 3 αγνοούμενους Έλληνες

Άκρως επικίνδυνη η επιχείρηση - Στο σημείο αναμένεται και κλιμάκιο της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών

Must Read

Στη μάχη για τον εντοπισμό των αγνοουμένων θα ριχτούν από ώρα σε ώρα άνδρες της 1ης ΕΜΑΚ οι οποίοι καταφθάνουν στην Κέρκυρα από την Αθήνα προκειμένου να μπουν στο πλοίο «Euroferry Olympia» με την ιταλική σημαία το οποίο τυλίχθηκε στις φλόγες ανοιχτά της Ερεικούσας.

Οι άνδρες της ΕΜΑΚ με ειδικό εξοπλισμό σε μια ιδιαίτερα δύσκολη και επικίνδυνη επιχείρηση θα επιχειρήσουν να μπουν στο πλοίο, το οποίο υπάρχει κίνδυνος να βυθιστεί εάν έχει δεχτεί πολύ νερό. Την ίδια ώρα οι καπνοί και οι υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να αποπροσανατολίσουν τους διασώστες.

Στο σημείο πυροσβέστες δίνουν μάχη, από το πλοίο που μεταφέρει πυροσβεστικά οχήματα τα οποία κάνουν κάνουν ρίψεις νερού, ενώ στην επιχείρηση συνδράμει και ένα ρυμουλκό. Στο σημείο κάνουν ρίψεις νερού από αέρος και τρία ελικόπτερα. Στο σημείο μεταβαίνει, σύμφωνα με ενημέρωση του υπουργείου Ναυτιλίας, και Κλιμάκιο της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Σημειώνεται οι οι επιβαίνοντες που έχουν διασωθεί ανέρχονται στους 278, ενώ 14 άτομα αγνοούνται μεταξύ των οποίων βρίσκονται και 3 Έλληνες. Οι υπόλοιποι σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, είναι Βούλγαροι, ένας Τούρκος κι ένας Λιθουανός. Στους 14 συμπεριλαμβάνονται σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες και οι δύο Βούλγαροι οι οποίοι βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο γκαράζ του πλοίου και επικοινωνούν με τις αρχές προκειμένου να καταφέρουν να βγουν στο κατάστρωμα και να διασωθούν.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε νωρίτερα στην κρατική τηλεόραση ο επικεφαλής της ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Γιώργος Γλυκοφρύδης, η επιχείρηση είναι δραματικά δύσκολη καθώς το πλοίο καίγεται από τη μία άκρη στην άλλη και οι πυκνοί καπνοί εμποδίζουν την ορατότητα.

Παράλληλα γίνονται έρευνες από σκάφη του Λιμενικού στη θάλασσα προκειμένου να σωθούν άνθρωποι που ενδεχομένως να έχουν πέσει στο νερό. Όσο η ώρα περνάει τόσο κορυφώνεται η αγωνία καθώς το έργο της διάσωσης θα γίνει πιο δύσκολο αν πέσει το σκοτάδι.

Η φωτιά ξεκίνησε από το γκαράζ νούμερο τρία

Σύμφωνα με την πλοιοκτήτρια εταιρία Grimaldi η φωτιά ξέσπασε στο στο γκαράζ νούμερο τρία, ενώ τονίζει ότι το πλήρωμα και ο και ο κυβερνήτης κινητοποιήθηκαν άμεσα και αφού ενημέρωσαν τις αρχές ανακοίνωσαν στους επιβάτες ότι θα εγκαταλείψουν το πλοίο.

https://www.youtube.com/watch?v=4AOSIYK2SI8

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες έχουν ταυτοποιηθεί από τις Αρχές 278 επιβαίνοντες, ενώ η στην επίσημη ενημέρωση από το Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας, αναφέρεται ότι το πλοίο είχε 239 επιβάτες, 51 πλήρωμα, 153 φορτηγά και 25 ΙΧ. Ωστόσο, σύμφωνα με την ΕΡΤ, τρία άτομα που φέρεται να επέβαιναν στο πλοίο, δεν είχαν δηλωθεί στη λίστα, με αποτέλεσμα να αυξηθεί ο αριθμός των ανθρώπων που αγνοούνται.

Υπενθυμίζεται ότι η φωτιά ξέσπασε στο κατάστρωμα του πλοίου, στα ανοιχτά της Ερεικούσας, λίγη ώρα αφότου είχε ξεκινήσει από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Ήταν περίπου 4.30 τα ξημερώματα όταν στο πλοίο σήμανε ο συναγερμός και το πλήρωμα ενημέρωσε τους επιβάτες ότι ξεκινάει άμεσα η διαδικασία εκκένωσης. Βοήθησαν τους επιβάτες να μπουν σε σωσίβιες λέμβους και αμέσως ενημέρωσαν το λιμενικό και τα παραπλέοντα σκάφη να σπεύσουν για βοήθεια.

Η νεότερη ενημέρωση από το υπουργείο Ναυτιλίας

«Κατέπλευσαν στον λιμένα ν. Κέρκυρας, το σκάφος της Ιταλικής Οικονομικής Αστυνομίας και το Ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ., τα οποία αποβίβασαν με ασφάλεια τους διασωθέντες του Ε/Γ-Ο/Γ ”EUROFERRY OLYMPIA” σημαίας Ιταλίας.

Πραγματοποιήθηκε πλήρης καταμέτρηση και ταυτοποίηση των επιβαινόντων του εν λόγω πλοίου, από στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, όπου και διαπιστώθηκε ότι έχουν διασωθεί διακόσια εβδομήντα οκτώ (278) άτομα, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και ένα άτομο το οποίο δεν υπήρχε στην επίσημη λίστα επιβατών.

Επίσης, συνεχίζεται η επιχείρηση απεγκλωβισμού δύο (02) αλλοδαπών επιβαινόντων οι οποίοι βρίσκονται εντός του πλοίου, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και η επιχείρηση εντοπισμού έντεκα (11) αγνοουμένων επιβατών, στους οποίους σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, περιλαμβάνονται τρεις (03) Έλληνες υπήκοοι. Σημειώνεται ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στο πλοίο από τρία (03) ρυμουλκά σκάφη με πυροσβεστική δυνατότητα και Ε/Γ-Ο/Γ ανοικτού τύπου το οποίο μεταφέρει δύο πυροσβεστικά οχήματα. Αναμένονται ένα πλωτό πυροσβεστικό καθώς και ένα ρυμουλκό με αυξημένη πυροσβεστική δυνατότητα.

Στο σημείο επίσης μεταβαίνει Κλιμάκιο της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, ενώ λαμβάνονται με μέριμνα της πλοιοκτήτριας εταιρείας ενδεικνυόμενα μέτρα αποφυγής θαλάσσιας ρύπανσης».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This