19η μέρα πολέμου: Νέος βομβαρδισμός 9όροφου κτιρίου στο Κίεβο λίγο πριν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις

Δύο νεκροί και τρεις τραυματίες - Ο Ζελένσκι επιμένει για απευθείας διάλογο με τον Πούτιν και ζητά «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στην Ουκρανία»

Must Read

Ο πόλεμος μαίνεται για σχεδόν είκοσι ημέρες, οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, ενώ την ίδια ώρα τα βλέμματα αλλά και οι ελπίδες όλου του κόσμου είναι στραμμένα στον τέταρτο κύκλο διαπραγματευτικών συνομιλιών μεταξύ ουκρανικών και ρωσικών αντιπροσωπειών που αναμένεται να διεξαχθούν σήμερα στις 10.30.

Μάλιστα, πριν από λίγη ώρα βομβαρδίστηκε 9όροφο κτίριο στη Κίεβο! Δύο νεκροί και τρεις τραυματίες από το αεροπορικό πλήγμα. Συγκλονίζουν οι εικόνες από τη φρίκη του πολέμου στην Ουκρανία. Η πυροσβεστική εκκένωση το κτίριο και άρχισε να σβήνει τη φωτιά.

 

Όπως καταγγέλλει η Κρατική Υπηρεσία Έκτακτης Ανάγκης, μία εννιαώροφη πολυκατοικία στο προάστιο Όβολον του Κιέβου βομβαρδίστηκε από τη Ρωσία. Η πολυκατοικία παραδόθηκε στις φλόγες κι ένα τμήμα της κατέρρευσε, με τους πυροσβέστες να δίνουν μάχη για να σβήσουν τη φωτιά.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες του Kyiv Independent, δύο άνθρωποι έπεσαν νεκροί και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν από τον βομβαρδισμό.

Μάλιστα, σε δηλώσεις του στη ρωσική κρατική τηλεόραση, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί και συνάντηση των προέδρων Πούτιν και Ζελένσκι.

Και ενώ οι διπλωματικές διαβουλεύσεις συνεχίζονται, στο μέτωπο της μάχης ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι τα ρωσικά στρατεύματα προσπαθούν να εδραιώσουν τις θέσεις τους στις περιοχές που έχουν καταλάβει, να διατηρήσουν τον ρυθμό της επίθεσής τους και προετοιμάζονται για νέες επιθέσεις, δυόμισι εβδομάδες αφότου η Ρωσία εισέβαλε στη γειτονική Ουκρανία.

«Ο εχθρός συγκεντρώσει σχηματισμούς και μετακινεί στρατηγικά αποθέματα στα σύνορά μας», ανέφερε το ουκρανικό γενικό επιτελείο εκτιμώντας πως πρέπει να αναμένονται νέες επιθέσεις στη Χαρκίβ, στη Σούμι και στο Μπρόβαρι, προάστιο του Κιέβου. Το επιτελείο κατήγγειλε ότι οι ρωσικές δυνάμεις καταστρέφουν στρατιωτικές και πολιτικές υποδομές, κάτι που αντίκειται στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, όπως σημείωσε.

Ζελένσκι: Ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στην Ουκρανία αλλιώς «θα δείτε ρουκέτες σε έδαφος του ΝΑΤΟ»

Πληροφορίες θέλουν τη Ρωσία να ετοιμάζει ακόμη κι επίθεση από τη Μαύρη Θάλασσα και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε νέο διάγγελμά του, διεμήνυσε στο ΝΑΤΟ πως αν δεν δημιουργήσει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη χώρα του, θα δει ρωσικές ρουκέτες στο έδαφός κρατών μελών του!

«Αν δεν αποκλείσετε τον εναέριο χώρο μας, θα είναι απλά ζήτημα χρόνου, οι ρωσικές ρουκέτες θα πέσουν στο δικό σας έδαφος, στο έδαφος του NATO, στα σπίτια πολιτών (κρατών-μελών) του NATO», υποστήριξε ο πρόεδρος της Ουκρανίας σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του τις πρώτες πρωινές ώρες.

Συλλήψεις διαδηλωτών στη Ρωσία

Πάνω από οκτακόσιοι διαδηλωτές συνελήφθησαν στη Ρωσία, όπου καταγράφηκε κύμα κινητοποιήσεων εναντίον του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με ακτιβιστές. Διαδηλώσεις έγιναν σε τουλάχιστον 35 πόλεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας χθες, σύμφωνα με τον ιστότοπο OVD-Info. Το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών από την πλευρά του επιβεβαίωσε κάπου 300 συλλήψεις σε κινητοποίηση που έγινε χωρίς την άδεια των αρχών στην πρωτεύουσα Μόσχα.

Ετοιμάζουν το «τελικό χτύπημα» οι ρωσικές δυνάμεις

Στην περιφέρεια Λουγκάνσκ (ανατολικά), οι ρωσικές δυνάμεις συγκεντρώνονται στην προέλαση προς το Σεβεροντονιέτσκ. Στις πόλεις Τοπόλσκε και Σπακίβκα, στην περιφέρεια της Χαρκίβ, υπέστησαν απώλειες και υποχώρησαν, πάντα σύμφωνα με το ουκρανικό επιτελείο. Οι πληροφορίες αυτές είναι αδύνατο να επιβεβαιωθούν με ανεξάρτητο τρόπο.

Οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν επίσης να περικυκλώσουν τις ουκρανικές στα ανατολικά της χώρας, καθώς προελαύνουν από την κατεύθυνση του Χαρκόβου στα βόρεια και της Μαριούπολης στα νότια. Από την άλλη, οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας εξαπολύουν αντεπιθέσεις κατά των ρωσικών στρατευμάτων στη νότια περιοχή του Μικολάιβ και στην ανατολική του Χαρκόβου, όπως δήλωσε ο αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών, Βαντίμ Ντενιζένκο.

Σύμφωνα επίσης με το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, ο ρωσικός στόλος στη Μαύρη Θάλασσα οργανώνεται για μεγάλης έκτασης επίθεση, καθώς διαπιστώνεται ότι βρίσκεται σε ετοιμότητα μάχης. Η ίδια πηγή εκτιμά ότι ετοιμάζεται επίθεση στο Βουλεντάρ, 40 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Βολνοβάχα, στην περιοχή του Ντονιέτσκ. Στην περιοχή της Οδησσού αυξάνονται τα οχυρωματικά έργα, με τους κατοίκους να προετοιμάζονται για τη νέα επίθεση.

4ος γύρος διαπραγματεύσεων

Εν μέσω των εχθροπραξιών, οι διπλωματικές προσπάθειες συνεχίζονται και τα δύο μέρη εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία τους. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε σήμερα ότι έδωσε εντολή στους διαπραγματευτές να «κάνουν τα πάντα» προκειμένου να κλειστεί «συνάντηση» του ιδίου με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ θα βρίσκονται δίπλα στον Ουκρανικό λαό που πλήττεται μετά την ρωσική εισβολή ενώ τεράστιο ενδιαφέρον έχει να δούμε και ποια αναμένεται να είναι η στάση της Κίνας απέναντι στην Ρωσία.

Η Ρωσία ζήτησε βοήθεια από την Κίνα

Στο μεταξύ οι Financial Times δημοσιεύουν ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε πως η Ρωσία ζήτησε από την Κίνα στρατιωτική βοήθεια για την Ουκρανία. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Λευκός Οίκος φοβάται ότι η κίνηση αυτή αποτελεί ένδειξη όλο και στενότερων δεσμών μεταξύ Πεκίνου και Μόσχας… Το Πεκίνο δεν άργησε να απαντήσει ότι προτεραιότητά του είναι να αποτρέψει την κρίση στην Ουκρανία να βγει εκτός ελέγχου.

Διαβάστε ακόμα:

Ο πυρηνικός εφιάλτης είναι πιο κοντά μας από όσο νομίζουμε!

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This