«Big Brother» το FBI: Απότομη αύξηση της αμφιλεγόμενης παρακολούθησης πολιτών

Το FBI έψαξε τα δεδομένα εκατομμυρίων Αμερικανών χωρίς εντάλματα

Must Read

Το FBI έψαχνε τα ηλεκτρονικά μηνύματα, τα μηνύματα κειμένου και άλλες ηλεκτρονικές επικοινωνίες έως και 3,4 εκατομμυρίων κατοίκων των ΗΠΑ χωρίς ένταλμα επί ένα χρόνο, αναφέρεται σε σχετική έκθεση.

Οι «αναζητήσεις» έγιναν μεταξύ Δεκεμβρίου 2020 και Νοεμβρίου 2021 από το προσωπικό του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών (FBI) καθώς αναζητούσαν ενδείξεις απειλών και τρομοκρατών στα ηλεκτρονικά δεδομένα που συλλέγονται νόμιμα βάσει του νόμου περί επιτήρησης ξένων πληροφοριών, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση διαφάνειας που εκδόθηκε την Παρασκευή από το Γραφείο του Διευθυντή Εθνικής Πληροφορίας (DNI).

Η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU) το χαρακτήρισε παραβίαση της ιδιωτικής ζωής «σε τεράστια κλίμακα».

«Η έκθεση ρίχνει φως στην έκταση αυτών των αντισυνταγματικών ερευνών από την πίσω πόρτα και υπογραμμίζει τον επείγοντα χαρακτήρα του προβλήματος», δήλωσε η Άσλεϊ Γκόρσκι, ανώτερη δικηγόρος του ACLU National Security Project. «Είναι καιρός να παρέμβει το Κογκρέσο για να προστατεύσει τα δικαιώματα των Αμερικανών».

Η εξουσία που χρησιμοποίησε το FBI σε αυτήν την περίπτωση ήταν σύμφωνα με το Άρθρο 702 της FISA, η οποία έχει οριστεί να λήξει στο τέλος του επόμενου έτους, εκτός εάν ανανεωθεί από το Κογκρέσο.

Η έκθεση δεν λέει ότι η δραστηριότητα ήταν παράνομη ή ακόμα και λάθος. Αλλά η αποκάλυψη θα μπορούσε να ανανεώσει τις συζητήσεις στο Κογκρέσο και τις δημόσιες συζητήσεις σχετικά με την εξουσία που έχουν οι υπηρεσίες των ΗΠΑ να συλλέγουν και να ελέγχουν πληροφορίες, ειδικά τα δεδομένα που αφορούν άτομα.

Συγκριτικά, λιγότερες από 1,3 εκατομμύρια αναζητήσεις/ερωτήματα που αφορούσαν δεδομένα Αμερικανών πραγματοποιήθηκαν μεταξύ Δεκεμβρίου 2019 και Νοεμβρίου 2020, σύμφωνα με την έκθεση 38 σελίδων, η οποία προσπάθησε να παράσχει μια αιτιολόγηση για την αύξηση των αναζητήσεων κατά το τελευταίο έτος.

«Κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, υπήρξαν μια σειρά από μεγάλες παρτίδες ερευνών που σχετίζονται με προσπάθειες παραβίασης υποδομών ζωτικής σημασίας για τις ΗΠΑ από ξένους φορείς στον κυβερνοχώρο», αναφέρεται συγκεκριμένα.

Και προσθέτει: «Αυτές οι αναζητήσεις, οι οποίες περιελάμβαναν περίπου 1,9 εκατομμύρια όρους ερευνών που σχετίζονται με πιθανά θύματα -συμπεριλαμβανομένων Αμερικάνων- αντιπροσώπευαν τη συντριπτική πλειονότητα της αύξησης των αναζητήσεων στις ΗΠΑ που διεξήχθησαν από το FBI κατά το προηγούμενο έτος».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This