Ποιες κυρώσεις και ποιο πλαφόν… Το ρωσικό πετρέλαιο συνεχίζει να «ρέει» άφθονο

Οι θαλάσσιες εξαγωγές αργού της Ρωσίας αυξάνονται, με τις κυρώσεις της ΕΕ να απέχουν μόλις μια εβδομάδα

Must Read

Ο συνολικός ημερήσιος όγκος αργού πετρελαίου που εξάγεται από τη Ρωσία ανέκαμψε στα 2,89 εκατομμύρια βαρέλια το επταήμερο έως τις 25 Νοεμβρίου, με το ανώτατο όριο τιμών (πλαφόν) της ΕΕ να πλησιάζει, ανέφερε το Bloomberg.

Σύμφωνα με την έκθεση, ο όγκος του αργού πετρελαίου στα πλοία που κατευθύνονται προς την Κίνα, την Ινδία και την Τουρκία, συν τις ποσότητες στα πλοία που δεν έχουν ακόμη δείξει τελικό προορισμό, αυξήθηκαν και πάλι σε νέο υψηλό των 2,5 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα τις τέσσερις εβδομάδες έως 25 Νοεμβρίου.

Αυτό είναι τρεισήμισι φορές υψηλότερο από τον όγκο που απεστάλη τις τέσσερις εβδομάδες αμέσως πριν από την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου.

Τα δεξαμενόπλοια που μεταφέρουν ρωσικό αργό γίνονται «πιο μυστικοπαθή σχετικά με τους τελικούς προορισμούς τους», αναφέρει το Bloomberg.

Ο όγκος του αργού πετρελαίου στα πλοία που έφευγαν από τη Βαλτική και έδειχναν τον επόμενο προορισμό τους στο Πορτ Σάιντ ή στη Διώρυγα του Σουέζ, σύμφωνα με πληροφορίες, εκτινάχθηκε σε σχεδόν 650.000 βαρέλια την ημέρα.

«Παραμένει πιθανό τα περισσότερα από αυτά τα πλοία να αρχίσουν να σηματοδοτούν τα λιμάνια της Ινδίας μόλις περάσουν από το κανάλι», ανέφερε το πρακτορείο.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο συνολικός όγκος αργού πετρελαίου που αναμένεται να καταλήξει στην Ασία έφτασε τα 2,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα σε κυλιόμενο μέσο όρο τεσσάρων εβδομάδων, συμπεριλαμβανομένων 115.000 βαρελιών την ημέρα σε δεξαμενόπλοια «των οποίων το σημείο εκφόρτωσης είναι ασαφές». Ο συνδυασμένος αριθμός σημείωσε νέο υψηλό για το έτος μέχρι στιγμής.

Εν τω μεταξύ, οι θαλάσσιες εξαγωγές αργού της Ρωσίας προς τις ευρωπαϊκές χώρες μειώθηκαν κάτω από 500.000 βαρέλια την ημέρα τις 28 ημέρες έως τις 25 Νοεμβρίου.

Οι ροές μειώθηκαν κατά 104.000 βαρέλια την ημέρα, ή 18%, από την περίοδο έως τις 18 Νοεμβρίου. Τα στοιχεία  δεν περιλαμβάνουν τις αποστολές προς Τουρκία.

Το δημοσίευμα έρχεται καθώς τα κράτη της ΕΕ παλεύουν να αποφασίσουν για το ανώτατο όριο τιμής του ρωσικού αργού, με το μέτρο να τίθεται σε ισχύ στις 5 Δεκεμβρίου.

«Εάν αποτύχουν οι πολιτικοί, κάτι που παραμένει μια εξωτερική πιθανότητα, οι εταιρείες της ΕΕ δεν θα μπορούν πλέον να παρέχουν ασφάλειες και άλλες υπηρεσίες σε πλοία που μεταφέρουν ρωσικό αργό και θαλάσσιες εισαγωγές στο μπλοκ», έγραψε το Bloomberg.

«Εάν τα καταφέρουν, οι ευρωπαϊκές χώρες θα συνεχίσουν την παύση των αγορών από τη Ρωσία, αλλά οι εταιρείες θα έχουν το δικαίωμα να μεταφέρουν ρωσικό αργό σε ευρωπαϊκά πλοία και να παρέχουν ασφάλιση και υπηρεσίες, εφόσον το φορτίο αγοράστηκε σε τιμή κάτω από το ανώτατο όριο».

Η Μόσχα έχει ήδη απειλήσει να απαγορεύσει την προμήθεια αργού σε χώρες που συμμετέχουν στο καθεστώς ανώτατων τιμών.

«Αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει τις θαλάσσιες ροές προς τη Βουλγαρία και πιθανώς τις παραδόσεις αγωγών προς την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Τσεχική Δημοκρατία, οι οποίες έχουν λάβει εξαιρέσεις από την απαγόρευση εισαγωγών της ΕΕ», σημειώνει το Bloomberg.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This