Τρεις μητροπολίτες για τον θρόνο της Κύπρου

Αθανάσιος, Ησαΐας και Γεώργιος είναι το τριπρόσωπο της κάλπης για την Αρχιεπισκοπή - Από τους 548.793 πολίτες ψήφισαν μόνο οι 165.688

Must Read

Την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου αναμένεται να συνεδριάσει η Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου, ώστε να αποφασίσει την ημέρα κατά την οποία θα διεξαχθούν οι εκλογές για νέο Αρχιεπίσκοπο.

Οι τρεις υποψήφιοι αρχιερείς είναι οι μητροπολίτες Λεμεσού κ. Αθανάσιος, Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας και Πάφου κ. Γεώργιος. Το τριπρόσωπο καταρτίστηκε κατά τις εκλογές της Κυριακής 18 Δεκεμβρίου, όπου ψήφισαν κλήρος και λαός.

Αίσθηση προκάλεσε ότι υπήρξε χαμηλή συμμετοχή, αφού μόνο το 30,19% των εγγεγραμμένων προσήλθε για να ψηφίσει. Συγκεκριμένα, από τους 548.793 εγγεγραμμένους ψήφισαν συνολικά 165.688 πολίτες στις 942 κάλπες που είχαν στηθεί στη Μεγαλόνησο.

Πρώτος αναδείχθηκε ο μητροπολίτης Λεμεσού με ποσοστό 35,68%. Πραγματική μάχη έδωσαν για τη δεύτερη θέση, αφού μέχρι και το 95% της ενσωμάτωσης των ψήφων προηγείτο ο μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής, τελικά, όμως, αυτός που την κατέλαβε ήταν ο τοποτηρητής του αρχιεπισκοπικού θρόνου, μητροπολίτης Πάφου, ο οποίος συγκέντρωσε 18,39% των ψήφων. Ο μητροπολίτης Ταμασού έλαβε ποσοστό 18,10 %, παίρνοντας την τρίτη θέση.

Μέχρι την Τετάρτη, μπορεί κάποιος να καταθέσει ένσταση επί της εκλογικής διαδικασίας. Ολες οι ενστάσεις, εάν υπάρχουν, θα παραδοθούν από τον έφορο στον τοποτηρητή και στην Ιερά Σύνοδο.

Από την πλευρά της, η Σύνοδος, εντός πέντε ημερών, θα πρέπει να συνεδριάσει για να τις μελετήσει, να επικυρώσει το αποτέλεσμα και να καταρτίσει το τριπρόσωπο. Κατόπιν θα συνέλθει στο Μεγάλο Συνοδικό και θα εκλέξει σε μυστική ψηφοφορία τον Αρχιεπίσκοπο.

Αρχιεπίσκοπος θα αναδειχθεί εκείνος που θα συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία από τα 16 μέλη της Ιεράς Συνόδου. Σε περίπτωση μη επίτευξης πλειοψηφίας, θα επαναληφθεί η ψηφοφορία μεταξύ των δύο που θα λάβουν τις περισσότερες ψήφους και θα αναδειχθεί αυτός που θα λάβει την πλειοψηφία ανάμεσα στους δύο εναπομείναντες. Σε περίπτωση ισοψηφίας θα διενεργηθεί κλήρωση.

Μέχρι την Πρωτοχρονιά, λοιπόν, η Κύπρος θα έχει νέο Αρχιεπίσκοπο, ενώ η ενθρόνισή του αναμένεται να γίνει εντός 15 ημερών από το τέλος της εκλογικής διαδικασίας.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This