Ευθύμιος Λέκκας για προσεισμικό έλεγχο: «Θα γίνει σε 40.000 κτίρια, πλέον είναι υποχρεωτικός»

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ περιέγραψε την διαδικασία του ελέγχου

Must Read

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον προσεισμικό έλεγχο που αναμένεται να γίνει στα δημόσια κτίρια, με προτεραιότητα στα σχολεία και τα νοσοκομεία έδωσε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμης Λέκκας.

Ειδικότερα, μιλώντας το πρωί στην ΕΡΤ ανέφερε σχετικά με τον προσεισμικό έλεγχο ότι αρχικά ήταν προαιρετικός ενώ τώρα πλέον όχι.

«Από το 2002 είχε αρχίσει ο προσεισμικός έλεγχος κρίσιμων γενικά υπηρεσιών αλλά είχε ένα χαρακτήρα προαιρετικό. Ο κάθε φορέας, εάν ήθελε, ζητούσε να γίνει έλεγχος παρά τις εκκλήσεις του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Αν δεν ήθελε δεν τον έκανε. Τώρα πια οι έλεγχοι αυτοί γίνονται υποχρεωτικοί».

Πρόσθεσε πως μέσα σε ένα εξάμηνο θα γίνει ο πρωτοβάθμιος έλεγχος:

«Κάθε σχολείο, κάθε νοσοκομείο κάθε δημόσια υπηρεσία, το κτήριο που έχει μέσα σε ένα εξάμηνο θα πρέπει να ελεγχθεί και να γίνει ο πρωτοβάθμιος έλεγχος και αν απαιτηθεί, ο δευτεροβάθμιος».

Η διαδικασία

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα το ΤΕΕ θα ορίσει εξειδικευμένους μηχανικούς στα θέματα αντισεισμικής τεχνολογίας, θα τους εκπαιδεύσει ο ΟΑΣΠ και συνέχεια θα προβούν σε ταχύ πρωτοβάθμιο έλεγχο που μπορεί να γίνει μέσα σε έξι μήνες.

«Εάν τα κτήρια αυτά δεν πληρούν τους όρους της οπτικής αναγνώρισης, δηλαδή δεν είναι αντισεισμικά, τότε θα πάμε στον δευτεροβάθμιο έλεγχο όπου υπάρχουν έτοιμοι κανονισμοί για τις ενισχύσεις των κτηρίων», είπε ο κ. Λέκκας.

Όπως επισήμανε ο αρχικός έλεγχος αφορά 35.000 – 40.000 κτήρια από το σύνολο των 80.000 που ανήκουν στο Δημόσιο. «Θα αρχίσουμε από τα κτήρια κρίσιμων υπηρεσιών (σχολεία, νοσοκομεία, υπηρεσίες που δέχονται κόσμο) και στη συνέχεια θα πάμε σε άλλα κτήρια. Όλα αυτά τα στοιχεία θα συγκεντρώνονται σε μια βάση δεδομένων με ηλεκτρονικό τρόπο για να γίνει μια αποτίμηση του δομικού ιστού στη χώρα».

Οι έμπειροι μηχανικοί θα δουν τα τυχόν προβλήματα και εφόσον κάποιο κτήριο χρειαστεί επανεξέταση θα προχωρήσουν στον δευτεροβάθμιο έλεγχο. «Τώρα πια δεν κρίνουμε εάν το κτήριο είναι ακατάλληλο αλλά τη στάθμη (της αντισεισμικής θωράκισης) του κτηρίου».

Μετά τον έλεγχο και τα ευρήματα οι τεχνικοί θα εισηγούνται παρεμβάσεις και όπως τόνισε ο κ. Λέκκας θα γίνουν στρατηγικές επιλογές για τον έλεγχο και τις επιδιορθώσεις που θα απαιτηθούν σε κτήρια που έχουν μεγάλο πρόβλημα και χρήση.

Τέλος, όσον αφορά τον δευτεροβάθμιο έλεγχο «ο κάθε φορέας θα αποφασίσει τι θα κάνει με το κτήριο που δεν πληρεί τις προδιαγραφές αντισεισμικής επάρκειας».

Δείτε τις δηλώσεις του κ. Λέκκα:



Δείτε επίσης:

Ξεκινά ο προσεισμικός έλεγχος των δημόσιων κτιρίων – Με τον αντισεισμικό κανονισμό του 1959 το 78% των κατασκευών στη χώρα

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This