Κυπριακή ΑΟΖ: Γιατί εγκαταλείπουν το Οικόπεδο 7 οι εταιρείες ΕΝΙ και Total

Must Read

Αλλάζουν τακτική, πιθανόν για να αποφύγουν την ανοιχτή σύγκρουση με την Τουρκία, οι εταιρίες ENI και Total και αρχίζουν τις γεωτρήσεις τους όχι από το Οικόπεδο 7, όπως αρχικώς ήταν προγραμματισμένο, αλλά από το 11 της κυπριακής ΑΟΖ.

Η μετακίνηση σε άλλο ενεργειακό τεμάχιο της κυπριακής ΑΟΖ από την ιταλογαλλική κοινοπραξία προκάλεσε όργιο φημών και δημοσιευμάτων ότι οι δύο εταιρίες υπαναχωρούν λόγω των προκλήσεων της Τουρκίας στο Οικόπεδο 7.

Τεμάχια Κυπριακής ΑΟΖ

Ωστόσο, χθες το μεσημέρι τόσο οι εκπρόσωποι των ENI και Total όσο και το υπουργείο Ενέργειας της Κύπρου διαβεβαίωναν ότι δεν πρόκειται για υπαναχώρηση, αλλά για αλλαγή τακτικής λόγω συμβατικών υποχρεώσεων. Ακόμη και έτσι να είναι, πάντως, η Άγκυρα με την προβολή των όπλων εμφανίζεται να καταφέρνει να επιβάλλει τις θέσεις της, αμφισβητώντας ευθέως τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου.

Μάλιστα, την καχυποψία εντείνουν τόσο το γεγονός ότι η μετακίνηση στο Οικόπεδο 11, αντί του 7, στο οποίο έχουν κάνει «κατάληψη» οι Τούρκοι, συμβαίνει δύο μόλις μήνες προτού αρχίσει το πρόγραμμα γεωτρήσεων όσο και οι πρόσφατες δηλώσεις του CEO της ιταλικής εταιρίας ENI, Κλαούντιο Ντεσκάλτσι, ο οποίος είχε δηλώσει ότι «αν κάποιος εμφανίζεται με πολεμικά πλοία, δεν κάνω γεωτρήσεις».

«Οι εταιρίες εδώ και καιρό έχουν προγραμματίσει να αρχίσουν τη δραστηριότητά τους από το Οικόπεδο 11» ανέφεραν πηγές από το υπουργείο Ενέργειας της Κύπρου, ενώ από τις δύο εταιρίες τόνιζαν ότι λόγοι συμβατικών υποχρεώσεων ήταν αυτοί που υπαγόρευσαν την έναρξη των ερευνών και των γεωτρήσεων από το Οικόπεδο 11 αντί του 7. Δεν είναι, ωστόσο, η πρώτη φορά που η τουρκική προκλητικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ στέκεται εμπόδιο στην υλοποίηση του ενεργειακού προγράμματος της Λευκωσίας.

Και παλαιότερα η Άγκυρα είχε αναγκάσει την ΕΝΙ να απομακρύνει το γεωτρύπανό της από την κυπριακή ΑΟΖ και να μην επιχειρήσει τη γεώτρηση στον στόχο «Σουπιά» του Οικοπέδου 3, στέλνοντας πολεμικά πλοία να απειλούν με βύθιση το γεωτρύπανο. Η ισχύς εν τη ενώσει, άλλωστε, ήταν και ο στόχος της αδειοδότησης και της Total στο Οικόπεδο 7, καθώς θεωρούνταν δεδομένο ότι η Τουρκία θα προβάλει αξιώσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This