ΠΟΕΔΗΝ για νοσοκομείο Μεταξά: «Απαράδεκτο να αναβάλλονται χημειοθεραπείες και να παίρνουν λεφτά οι εργολάβοι»

Τεράστιο το πρόβλημα της υποχρηματοδότησης

Must Read

Την τραγική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο νοσοκομείο Μεταξά την οποία κατήγγειλαν την περασμένη εβδομάδα οι εργαζόμενοι καθώς ακυρώνονται χημειοθεραπείες λόγω υποχρηματοδότησης και οι εργαζόμενοι φτάνουν στο σημείο να «ζητιανεύουν» τροφή και φάρμακα για τους ογκολογικούς ασθενείς επιβεβαιώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Μάλιστα, σε ανακοίνωσή της, τονίζει ότι είναι «απαράδεκτο το να αναβάλλονται χημειοθεραπείες λόγω έλλειψης χρημάτων και να σκορπάμε τα λεφτά σε εργολάβους».

«Στα νοσοκομεία ο κάθε εργαζόμενος των εργολάβων στοιχίζει περισσότερο από τον γιατρό», επισημαίνουν.

«ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΜΕΤΑΞΑ ΝΑ ΑΝΑΒΑΛΟΝΤΑΙ ΧΗΜΕΙΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΛΟΓΩ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΟΡΠΑΜΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ  ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΣΕ  ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ.

ΣΤΗ ΝΙΚΑΙΑ Ο ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΟΣ ΦΥΛΑΚΑΣ ΣΤΟΙΧΙΖΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ.

ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ  ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΟΝΤΑΙ 6.000 ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ.

Σήμερα στο  αντικαρκινικό νοσοκομείο ΜΕΤΑΞΑ αναβάλλονται χημειοθεραπείες.

Έχουν απομείνει 5.000 ευρώ στο νοσοκομείο για φάρμακα και όποιος ασθενής με καρκίνο πάει σήμερα για χημειοθεραπεία που   μπορεί να στοιχίζει περισσότερο αναβάλλεται.

Έχουμε πολλές φορές πει ότι η δημόσια υγεία δεν φτιάχνει με 5% δημόσιες δαπάνες υγείας. Ο μέσος όρος των χωρών της Ευρώπης είναι 7,5%.

Όπου υποχωρεί ο δημόσιος τομέας τα κενά καλύπτει ο ιδιωτικός τομέας με τον πολίτη να βάζει πιο βαθιά το χέρι στη τσέπη.

Η αναγέννηση του ΕΣΥ δεν εξαρτάται  από την αποτελεσματικότητα του Υπουργού υγείας που είναι αποδεδειγμένη, αλλά  συνολικά από τη κυβέρνηση. Από τα λεφτά.

Τα νοσοκομεία σήμερα εμφανίζουν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις 1,2 δισ. ευρώ. Θηλιά στο λαιμό των προϋπολογισμών τους.

Γίνεται όμως καλή διαχείριση των λιγοστών χρημάτων που λαμβάνουν τα νοσοκομεία;

Ασφαλώς και όχι. Παράδειγμα.

Σταδιακά από τα νοσοκομεία απολύονται 6.000 συμβασιούχοι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες καθαριότητα, φύλαξη, εστίαση και εγκαθίστανται εργολάβοι.

Επίσης οι πρόσθετες ανάγκες των νοσοκομείων στις εν λόγω υπηρεσίες καλύπτονται  με εργολάβους αφού τα νοσοκομεία δεν έχουν τη δυνατότητα να προσλάβουν συμβασιούχους.

Στα νοσοκομεία  ο κάθε εργαζόμενος των εργολάβων στοιχίζει περισσότερο από τον γιατρό.

Οι εργαζόμενοι που απασχολούν  οι εργολάβοι στα νοσοκομεία  δουλεύουν σε συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα. Λαμβάνουν τα μισά χρήματα από όσα δικαιούνται. Τα νοσοκομεία όμως πληρώνουν στους εργολάβους τα διπλά από ότι θα πλήρωναν εάν παρέμειναν ή προσλάμβαναν  συμβασιούχους.

Θέσαμε το ζήτημα αυτό στον Υπουργό Υγείας και τον Υφυπουργό οικονομικών κο Πετραλιά. Ήδη ζήτησαν στοιχεία από τις διοικήσεις των νοσοκομείων.

Παράδειγμα στο Νοσοκομείο Νίκαιας ανέθεσαν σε εργολάβο την φύλαξη για δύο μήνες με 10 φύλακες. Το  ποσό  είναι 71.622,40 ευρώ με το ΦΠΑ. Είναι αναρτημένο στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ.

Δηλαδή το μήνα οι 10 φύλακες κοστίζουν 35.800 ευρώ. Δηλαδή ο κάθε ένας 3.500 ευρώ ο μήνας. Εάν  προσλάμβανε συμβασιούχους ή επικουρικούς θα στοίχιζαν  ακριβώς τα μισά χρήματα(14.500 ευρώ) και οι εργαζόμενοι θα  λάμβαναν μεγαλύτερο μισθό  από ότι τώρα  μέσω του εργολάβου.

Στοιχίζουν περισσότερο από γιατρούς ο κάθε ένας από τους 6.000 εργαζόμενους που απολύεται και στη θέση τους αναλαμβάνει εργολάβος».

Η καταγγελία των εργαζομένων

Την υποχρηματοδότηση του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Μεταξά αποκαλύπτει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εργαζομένων. Υπάρχουν διαθέσιμα μόνο 5.000 ευρώ για φάρμακα, ενώ οι μηνιαίες ανάγκες φτάνουν τα 3.500.000 ευρώ τον μήνα. Αυτό, προειδοποιούν, θα οδηγήσει σε ακυρώσεις χημειοθεραπειών. Ταυτόχρονα, τα χρήματα δεν αρκούν για τη σίτιση των ογκολογικών ασθενών!

Η ανακοίνωση του Σύλλογου Εργαζομένων Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Μεταξά»

«Ζητιανεύοντας τροφή, φάρμακα και όλα τα απαραίτητα για τη νοσηλεία των ογκολογικών ασθενών»

Η κοινοποίηση 2 εγγράφων από το Τμήμα Διατροφής και το Φαρμακείο του νοσοκομείου αναδεικνύουν τις συνέπειες της συνεχούς υποχρηματοδότησης και του πετσοκόμματος που έχουν υποστεί οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων.

Από τη μια, το φαρμακείο ενημερώνει ότι ο προϋπολογισμός για το φάρμακο έχει εξαντληθεί (έχει απομείνει ένα υπόλοιπο 5.000 ευρώ, όταν οι μηνιαίες ανάγκες σε φάρμακα για τους ογκολογικούς ασθενείς φτάνουν τα 3.500.000 ευρώ το μήνα!) και τις επόμενες μέρες θα υπάρξουν ακυρώσεις χημειοθεραπειών και ατελείς φαρμακευτικές αγωγές των νοσηλευομένων ασθενών, καθώς εξαντλείται το στοκ που υπάρχει στο φαρμακευτικό τμήμα.

Και βέβαια ας μην ξεχνάμε ότι εδώ και 2 χρόνια το φαρμακείο λειτουργεί τραγικά υποστελεχωμένο με επισφάλεια και τον κίνδυνο να διακόψει ανά πάσα στιγμή την λειτουργία του.

Από την άλλη, χρήματα δεν υπάρχουν ούτε στους αντίστοιχους κωδικούς δέσμευσης (ΚΑΕ) των τροφίμων με κίνδυνο από την ερχόμενη εβδομάδα να μην μπορούν να σιτιστούν οι ασθενείς. Μετά από σχεδόν 2 χρόνια προμήθειας τροφίμων μέσω της ψυχοφθόρου και κοστοβόρου διαδικασίας των μικροεντολών προμήθειας έφτασε να γίνει η έναρξη των συμβάσεων των τροφίμων στις 8/8/23 με δέσμευση μόλις 28.000 ευρώ, που δεν επαρκούν για την κάλυψη της σίτισης των ασθενών ούτε για έναν μήνα.

Βέβαια να σημειώσουμε ότι έτσι και αλλιώς ο ίδιος ο προϋπολογισμός που εγκρίθηκε για τη διενέργεια του διαγωνισμού των τροφίμων (399.975,73 ευρώ με ΦΠΑ) είναι πετσοκομμένος στο μισό των αναγκών και μπορεί να καλύψει τη σίτιση των ασθενών για περίπου ένα εξάμηνο, όταν η αρχική εισήγηση του Τμήματος Διατροφής, μετά και τις συνεχείς ανατιμήσεις στα τρόφιμα που συνεχίζουν ανεξέλεγκτα μετά και τον πόλεμο στην Ουκρανία, ήταν για περίπου 700.000 ευρώ ετησίως.

Το αίσθημα ζητιανιάς για την προμήθεια τροφής για τους ογκολογικούς ασθενείς του νοσοκομείου είναι διάχυτο στην προσπάθεια που κάνουν οι συνάδελφοι να το πετύχουν. Και όλα αυτά για τη τροφή, δηλαδή για κάτι τόσο ζωτικό, από πολλές απόψεις, για τον ογκολογικό ασθενή, ο οποίος παρουσιάζει πληθώρα ιδιαιτεροτήτων στο τι μπορεί να φάει, αλλά και αυξημένες ανάγκες για την κάλυψη των απαραίτητων θερμίδων και θρεπτικών συστατικών για να ανταπεξέλθει στις δύσκολες θεραπείες που ακολουθεί.

Έτσι, λοιπόν, φτάσαμε αυτή τη στιγμή να παρακαλάμε για την έγκριση άλλης μιας τροποποίησης του προϋπολογισμού του νοσοκομείου, αρχικά από το ΔΣ του νοσοκομείου και στη συνέχεια από Δ.Υ.Πε. και Υπουργείο. Και μολονότι μάθαμε ότι η έγκριση από το ΔΣ του νοσοκομείου τελικά δόθηκε χτες υπάρχει η αναμονή για την έγκριση του υπουργείου.

Ως πότε όλες αυτές οι διαδικασίες θα συνεχίζονται για να λειτουργούν ως κόφτες των προϋπολογισμών των νοσοκομείων; Πότε επιτέλους θα δούμε να δεσμεύονται όλα τα απαραίτητα χρήματα για τα νοσοκομεία προκειμένου να καλύπτονται οι ανάγκες, χωρίς να προκύπτουν ελλείψεις, σε όλα τα απαραίτητα για τον ασθενή υλικά, τρόφιμα, φάρμακα, υπηρεσίες;

Διότι βέβαια όπως μπορούμε να καταλάβουμε παρόμοια είναι η κατάσταση που αφορά την προμήθεια όλων των υλικών του νοσοκομείου, του υγειονομικού, της τεχνικής υπηρεσίας, των εργαστηρίων ή και υπηρεσιών, όπως η καθαριότητα ή η παρασκευή και διανομή γευμάτων. Συνεχώς μικροεντολές προμήθειας, ελάχιστοι ετήσιοι διαγωνισμοί και απευθείας αναθέσεις. Με ελλείψεις και δυσκολία στο προγραμματισμό της δουλειάς των τμημάτων να είναι στην ημερήσια διάταξη.

Παράλληλα με όλα τα παραπάνω, γινόμαστε μάρτυρες το τελευταίο διάστημα δημοσιευμάτων που μιλάνε για ατασθαλίες της Διοίκησης του νοσοκομείου και ελέγχους από την Αρχή Διαφάνειας και άλλους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους που έχουν βγάλει πορίσματα και συνεχίζουν να ελέγχουν δεδομένα και στοιχεία, τα οποία εδώ και αρκετό διάστημα έχουν κοινοποιηθεί και στις εκάστοτε διοικήσεις του Υπουργείου.

Επίσης, δεν πάει πολύς καιρός από τότε που είχαμε καταγγείλει, μαζί με εργαζόμενους στην Οικονομική Υπηρεσία, την προσπάθεια εκφοβισμού τους, προκειμένου να εκτελέσουν τις εντολές της διοίκησης, ακόμη και αν αυτές δεν συνάδουν με το νόμο.

Παρόλα αυτά καμιά παρέμβαση δεν έχει γίνει από το Υπουργείο το οποίο, ακολουθώντας την πολιτική της εξαθλίωσης των δημόσιων νοσοκομείων και της ιδιωτικοποίησής τους, φαίνεται να βολεύεται από τέτοιες καταστάσεις. Το άλλοθι μιας κακοδιαχείρισης από πλευράς Διοίκησης δεν αθωώνει την πολιτική μιας κυβέρνησης, ενός υπουργείου και μιας διοίκησης νοσοκομείου που μετατρέπουν την Υγεία σε εμπόρευμα, ενώ αποτελεί ιερό δικαίωμα του κάθε ένα από εμάς.

Δεν μπορούμε να ανεχτούμε την υποβάθμιση της λειτουργίας του νοσοκομείου μας κατά αυτόν τον τρόπο!

Απαιτούμε την άμεση επίλυση όλων των παραπάνω ζητημάτων.

Απαιτούμε την πρόσληψη όλου του απαραίτητου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την απρόσκοπτη προμήθεια όλου του απαραίτητου εξοπλισμού, φαρμάκων, τροφίμων και άλλων υλικών για την εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου.

Εμείς θα είμαστε εδώ να παλεύουμε για να συνεχίσει να λειτουργεί το νοσοκομείο μας και να εξυπηρετεί τους ασθενείς που το έχουν ανάγκη και θα καταγγέλλουμε τις πολιτικές που επιβάλλουν κυβερνήσεις και διοικήσεις και οι οποίες εξαθλιώνουν το Δημόσιο Σύστημα Υγείας.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

 
ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Μια τσίχλα για τον κύριο Γερουλάνο

Θυμάστε μια παλαιότερη διαφήμιση πασίγνωστης τσίχλας στην οποία ακουγόταν το σλόγκαν «καλύτερα να μασάς παρά να μιλάς»; Πιθανόν θα έπρεπε...
ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Στο πλευρό της Ντόρας το ΠΑΣΟΚ! Ερώτηση κατά Κικίλια για το λιμενάρχη Χανίων!

Θέση στον καυγά Μπακογιάννη – Κικίλια πήρε το… ΠΑΣΟΚ και τάχθηκε με την Ντόρα Μπακογιάννη, καθώς κατέθεσε ερώτηση στον Βασίλη...
ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ο Αβραμόπουλος και το ΥΠΕΞ

Το κυβερνητικό τοπίο είναι ομιχλώδες, ειδικά σε ό,τι αφορά τις προθέσεις του πρωθυπουργού για το ΥΠΕΞ. Η όλη η φημολογία...
SLIDER

Θύελλα στη ΝΔ – «Γαλάζιοι» βουλευτές ζητούν εξηγήσεις για το «λουκέτο» σε 204 ΕΛΤΑ

Έντονη αναταραχή προκαλεί στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας η απόφαση για το κλείσιμο 204 καταστημάτων των Ελληνικών...
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Μητσοτάκης στην ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου Σινά – «Εθνικό καθήκον μας το ενδιαφέρον για τη Μονή»

Στην τελετή ενθρόνισης του νέου Αρχιεπισκόπου Σινά, Φαράν και Ραϊθώ και Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Αγίας Αικατερίνης Όρους Σινά, κ....
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ

Δημοσκόπηση: Πώς κρίνετε τους 41 επιστημονικούς συνεργάτες που ανακοίνωσε ο Τσίπρας;

Ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε την Πέμπτη 41 ονόματα που στελεχώνουν το Επιστημονικό Συμβούλιο του ομώνυμου Ινστιτούτου. Η κίνηση αυτή ερμηνεύται...
SLIDER

Θρίλερ η οικογενειακή τραγωδία στο Ηράκλειο! Οι απανθρακωμένοι, ο διασωληνωμένος, η σακούλα και το μαχαίρι

Διαστάσεις θρίλερ ή ακόμα και ταινίας τρόμου (ελέω Halloween) παίρνει η οικογενειακή τραγωδία που συνέβη στην οδό Χαλέπα στην περιοχή...
SLIDER

Σαλαμίνα: Ανθρωποκυνηγητό για τη ληστεία με θύμα 75χρονη – Της έσπασαν το κεφάλι

Ανθρωποκυνηγητό έχει εξαπολύσει η Ελληνική Αστυνομία για τους ληστές που σκότωσαν μια 75χρονη γυναίκα μέσα στο σπίτι της στη Σαλαμίνα,...
SLIDER

Καλούν σε προανάκριση τους ψυχιάτρους της Αττικής που έκαναν εφημερίες σε δημόσιες κλινικές

Με έντονη ανησυχία, η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία ενημερώθηκε για την επικείμενη κλήση σε προανάκριση όλων των ψυχιάτρων των δημόσιων ψυχιατρικών...

Διαβάζονται τώρα