Ξεκίνησε η δίκη της υπόθεσης των επιδομάτων σε «μαϊμού» τυφλούς! Στο εδώλιο πρώην νομάρχης και συνταξιούχος οφθαλμίατρος

Must Read

Άρχισε προχθές στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Πάτρας η δίκη για την πολύκροτη υπόθεση των επιδομάτων-μαϊμού στη Ζάκυνθο. Ο πρώην νομάρχης και υποψήφιος βουλευτής Διονύσης Γάσπαρος καθώς και ένας συνταξιούχος οφθαλμίατρος βαρύνονται με τις κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για κατ’ εξακολούθηση ψευδή βεβαίωση και απάτη από κοινού για ποσό πάνω από 120.000 ευρώ.

Αρχικά είχε γίνει καταγγελία για τουλάχιστον 800 περιπτώσεις επιδομάτων που έπαιρναν δήθεν τυφλοί στο νησί του Ιονίου. Στο κατηγορητήριο ωστόσο ο αριθμός μειώθηκε στο μισό. Ο πρώτος έλεγχος, που πραγματοποιήθηκε πριν από επτά χρόνια, έδειξε ότι το 82,4% όσων έπαιρναν επίδομα τυφλότητας στη Ζάκυνθο δεν ήταν πραγματικά τυφλοί.

Από τους 388 δικαιούχους που κλήθηκαν για επανέλεγχο προσήλθαν και εξετάστηκαν οι 221 και, όπως διαπιστώθηκε, μόνο οι 34 ήταν τυφλοί εφ’ όρου ζωής. Οι υπόλοιποι 167 απλώς δεν πήγαν για επανεξέταση.

Θα συνεχιστεί την επόμενη εβδομάδα

Κατά την πρώτη ημέρα της δίκης στο Εφετείο της Πάτρας κατέθεσε ο πρώην διευθυντής της Διεύθυνσης Υγείας και Πρόνοιας της τότε Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ζακύνθου, ο οποίος είχε διατυπώσει επιφυλάξεις για το καθεστώς ελέγχου. Η δίκη θα συνεχιστεί με τις απολογίες των κατηγορουμένων την επόμενη εβδομάδα.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε τον Φεβρουάριο του 2011 και είχε σοκάρει το πανελλήνιο για τον παράλογα φουσκωμένο αριθμό δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων τυφλότητας. Όπως αποδείχθηκε, αυτά παραχωρούνταν για χρόνια αφειδώς, κάνοντας το όμορφο νησί του Ιονίου να μοιάζει με μια αποικία που έπασχε από μια σπάνια παθογένεια.

Πάντως, φαίνεται πως κατά καιρούς έγιναν απόπειρες συγκάλυψης της υπόθεσης, καθώς, όπως έγινε γνωστό εκ των υστέρων, το 2006 το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας είχε επισκεφθεί τη Ζάκυνθο ύστερα από καταγγελία πολίτη περί ύπαρξης κυκλώματος που εξέδιδε πλαστά επιδόματα τυφλότητας, αλλά έφυγε άπραγο από το νησί. Επιπλέον, αναφέρεται πως η Υπηρεσία Πρόνοιας της Νομαρχίας Ζακύνθου είχε διαπιστώσει από το 2001 την περίεργη αύξηση των αιτήσεων για τα συγκεκριμένα επιδόματα και παρότι ζητούσε διαρκώς επανελέγχους, ο τότε νομάρχης τις υπέγραφε.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This