Στα προ Μνημονίου επίπεδα το ΑΕΠ

Το Reuters προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία πρόκειται να αναπτυχθεί σχεδόν 3% φέτος, αλλά πολλοί Ελληνες δεν βλέπουν τα οφέλη της ανάκαμψης

Must Read

Στην ανοδική πορεία της ελληνικής οικονομίας μετά τη δεκαετία της κρίσης αναφέρεται δημοσίευμα του δικτύου Reuters. «Πριν από μία δεκαετία η Ελλάδα βρισκόταν στη δίνη μιας καταστροφικής κρίσης χρέους που σημαδεύτηκε από χρόνια λιτότητας, κακουχίες και αναταραχές. Τώρα αξιωματούχοι και επενδυτές λένε ότι το 2024 θα μπορούσε να είναι η χρονιά που θα ολοκληρωθεί επιτέλους η ανάκαμψή της» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, όπως σημειώνει το Reuters, το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας -εκείνης που κινδύνευσε να καταστρέψει ολόκληρη την ευρωζώνη- είναι ότι τώρα την κρατά πίσω η στασιμότητα των μεγάλων χωρών της ευρωζώνης. Το πρακτορείο θυμίζει ότι ήταν αυτές οι χώρες που επέβαλαν αυστηρές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα. Η ελληνική οικονομία, προσθέτει, προβλέπεται να αναπτυχθεί σχεδόν 3% φέτος, πλησιάζοντας το μέγεθος που είχε το 2009, πριν από την οικονομική κρίση, πολύ περισσότερο από το 0,8% που προβλέπεται για τον μέσο όρο της ευρωζώνης. Ενδεικτικό της σημαντικής αυτής ανάκαμψης, σύμφωνα με το Reuters, είναι ότι το κόστος δανεισμού της χώρας έχει πέσει σε επίπεδα χαμηλότερα από εκείνα της Ιταλίας και ότι οι τράπεζες που διασώθηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης πρόκειται να ιδιωτικοποιηθούν πλήρως, για πρώτη φορά έπειτα από δεκαετίες, κάτι που ορισμένοι από τους μεγαλύτερους επενδυτές στη χώρα θεωρούν το τελικό σημάδι επιστροφής στην κανονικότητα. Ωστόσο, το δημοσίευμα αναφέρει πως παρότι η χώρα έχει ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα και καταγράφεται σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον, πολλοί Έλληνες λένε ότι δεν βλέπουν τα οφέλη της ανάκαμψης. Η ανεργία διαμορφώνεται πάνω από το 10% και είναι η δεύτερη υψηλότερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την Ισπανία, ενώ το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε αγοραστική δύναμη είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη. Χαρακτηριστικά αναφέρει πως ο μέσος μηνιαίος μισθός των 1.175 ευρώ είναι 20% χαμηλότερος από ό,τι πριν από 15 χρόνια, με τις τιμές να είναι πολύ υψηλότερες σε σχέση με το παρελθόν. Επίσης, αναφέρεται και στις προκλήσεις που παραμένουν για την ελληνική οικονομία, όπως η μείωση των γεννήσεων και η έλλειψη εργατικού δυναμικού, που απειλούν τις μακροπρόθεσμες προοπτικές, καθώς και τις φυσικές καταστροφές που σχετίζονται με το κλίμα -πυρκαγιές και πλημμύρες-, οι οποίες επιβαρύνουν τα δημόσια οικονομικά.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This