Οι αποκαλύψεις για το κύκλωμα παράνομων συνταγογραφήσεων συνεχίζουν να σοκάρουν, φέρνοντας στο φως νέες λεπτομέρειες για τον τρόπο λειτουργίας των εμπλεκομένων. Κλοπές ΑΜΚΑ, καταχρηστική χρήση κωδικών γιατρών, και χιλιάδες παράνομες συνταγογραφήσεις αναδεικνύουν ένα βαθιά προβληματικό σύστημα, στο οποίο οι ελεγκτικοί μηχανισμοί αδυνατούν να ανταποκριθούν πλήρως.
Η τελευταία αποκάλυψη αφορά στη χρήση του ΑΜΚΑ ενός 72χρονου ασφαλισμένου από τη Θεσσαλονίκη, στο όνομα του οποίου συνταγογραφήθηκαν πάνω από 200 κουτιά αλπραζολάμης (Xanax). Οι συνταγές προήλθαν από τρεις διαφορετικούς γιατρούς σε Θεσσαλονίκη, Τρίκαλα και Αθήνα, και εκτελέστηκαν σε εννέα φαρμακεία. Μάλιστα, οι κάμερες ασφαλείας έχουν καταγράψει τους δράστες, ωστόσο, καμία επίσημη αναφορά δεν έχει φτάσει στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ, όπως επισημαίνουν πηγές του οργανισμού.
Παρά τις επαναλαμβανόμενες προσπάθειες του θύματος να καταγγείλει το περιστατικό, η αστυνομία απέρριψε την αναφορά του, προτείνοντάς του να απευθυνθεί… σε φαρμακείο. Αυτή η στάση προκαλεί έντονο προβληματισμό, καθώς η ΕΛΑΣ είναι αρμόδια για την καταγραφή τέτοιων υποθέσεων και τη διαβίβασή τους στον ΕΟΠΥΥ.
«Είναι προφανές ότι στην περίπτωση αυτή, η αστυνομία θα έπρεπε όχι μόνο να καταγράψει το περιστατικό, αλλά και να κινηθεί άμεσα και να ενημερώσει τον ΕΟΠΥΥ», δήλωσε στέλεχος του ΕΟΠΥΥ αναφορικά με την υπόθεση, στο iatropedia.gr και συμπλήρωσε:
«Όταν προκύπτει μια τέτοια καταγγελία, η διαδικασία είναι απλή: η αστυνομία έπρεπε να παραπέμψει το θέμα στον ΕΟΠΥΥ και από εκεί να κινηθούν οι διαδικασίες. Κι αυτό συμβαίνει πάντα, έχουμε άριστη σχέση με την ΕΛΑΣ και μας βοηθούν πολύ».
Οι επόμενες κινήσεις
Ο ΕΟΠΥΥ έχει ήδη ζητήσει αυστηρότερα μέτρα από το Υπουργείο Υγείας, ενώ καλεί την ΕΛΑΣ να αναλάβει ενεργό ρόλο στη διερεύνηση τέτοιων περιστατικών. Παράλληλα, προτρέπει τους ασφαλισμένους να καταγγέλλουν παρόμοιες περιπτώσεις, συμβάλλοντας στη συλλογική προσπάθεια περιορισμού αυτών των φαινομένων.
Η πάταξη της παράνομης συνταγογράφησης δεν αποτελεί απλώς ζήτημα διαφάνειας, αλλά και ζήτημα δημόσιας υγείας, καθώς φάρμακα με αυξημένη ζήτηση στην παράνομη αγορά, όπως τα αγχολυτικά, μπορεί να γίνουν εργαλεία εκμετάλλευσης από εγκληματικά κυκλώματα.
Δείτε επίσης:
ΑΝΤΕΕΕ ΡΕΕΕΕ ΠΙΑ…………………… :'( :(…………….