Η Ευρώπη σηκώνει τα χέρια: Δεν μπορούμε χωρίς την αμερικανική τεχνολογία

Σύμφωνα με προσχέδιο στρατηγικής που εξασφάλισε το Politico και πρόκειται να δημοσιευθεί μέσα στην άνοιξη, οι Βρυξέλλες παραδέχονται ότι η Ευρώπη δεν έχει ουσιαστικές νέες ιδέες για να ενισχύσει τον ρόλο της ως ισχυρού τεχνολογικού παίκτη.

Must Read

Σε έναν κόσμο που κυριαρχείται τεχνολογικά από τις Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται να παραδέχεται ότι η απεξάρτηση από τους αμερικανικούς τεχνολογικούς κολοσσούς δεν είναι ρεαλιστικός στόχος — τουλάχιστον όχι για την ώρα.

Σύμφωνα με προσχέδιο στρατηγικής που εξασφάλισε το Politico και πρόκειται να δημοσιευθεί μέσα στην άνοιξη, οι Βρυξέλλες παραδέχονται ότι η Ευρώπη δεν έχει ουσιαστικές νέες ιδέες για να ενισχύσει τον ρόλο της ως ισχυρού τεχνολογικού παίκτη. Κι αυτό, την ώρα που η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο αναζωπυρώνει τους ευρωπαϊκούς φόβους για την κυριαρχία των ΗΠΑ σε κρίσιμες τεχνολογίες όπως τα κοινωνικά δίκτυα, οι cloud υπηρεσίες και η τεχνητή νοημοσύνη.

Η ΕΕ αναγνωρίζει πλέον ότι «η πλήρης απεξάρτηση είναι μη ρεαλιστική» και πως η συνεργασία με τις ΗΠΑ θα παραμείνει απαραίτητη σε ολόκληρη την τεχνολογική αλυσίδα αξίας. Η στρατηγική μάλιστα επισημαίνει ότι συνεργασίες θα χρειαστούν και με χώρες όπως η Κίνα, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και η Ινδία.

Η ανάγκη για τεχνολογικές συμμαχίες με «ομοϊδεάτες χώρες» παρουσιάζεται ως βασική απάντηση στη νέα γεωπολιτική πραγματικότητα. Η ιδέα είναι να ενισχυθεί η έρευνα, να διευρυνθούν οι ευκαιρίες για ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και να ανακοπεί η εξάρτηση από την τεχνογνωσία και τις υποδομές τρίτων. Αυτό όμως έρχεται σε αντίθεση με τις ολοένα και πιο ηχηρές εκκλήσεις για τεχνολογικό προστατευτισμό.

Η στάση απέναντι στην Κίνα είναι πιο αμυντική. Το προσχέδιο επαναλαμβάνει την πρόθεση της ΕΕ να ηγηθεί διεθνώς στην ασφάλεια των δικτύων 5G — κάτι που έμμεσα σημαίνει συνέχιση του αποκλεισμού κινεζικών προμηθευτών όπως η Huawei. Παράλληλα, προτείνει την επέκταση του μοντέλου «ψηφιακής διπλωματίας» που έχουν εφαρμόσει από κοινού ΗΠΑ και ΕΕ, ώστε να αποθαρρύνουν τρίτες χώρες από το να χρησιμοποιούν κινεζικό εξοπλισμό.

Η στρατηγική επισημαίνει ακόμη ότι οι γεωπολιτικές εντάσεις και η πολυπλοκότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας στους ημιαγωγούς απαιτούν ευέλικτες και στοχευμένες συνεργασίες. Η ΕΕ εξετάζει το ενδεχόμενο να κατασκευάσει μονάδες τεχνητής νοημοσύνης εκτός της επικράτειάς της, καθώς και να συνεργαστεί με άλλες χώρες στον τομέα της κυβερνοασφάλειας και της αντιμετώπισης επιθέσεων τύπου ransomware.

Η «Ψηφιακή Στρατηγική για τη Διεθνή Σκηνή» της ΕΕ αναμένεται να παρουσιαστεί επίσημα στις 4 Ιουνίου, αλλά ήδη προκαλεί ερωτήματα για το αν ανταποκρίνεται στην πρόκληση: μπορεί η Ευρώπη να χτίσει πραγματική τεχνολογική κυριαρχία ή θα παραμείνει εξαρτώμενη από τους αμερικανικούς γίγαντες — απλώς προσπαθώντας να περιορίσει τις πιο ορατές συνέπειες της εξάρτησης;

Δείτε Επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This