Εξαιρετικά εύφλεκτη παραμένει η κατάσταση στα σύνορα του Ισραήλ με τη Συρία, με το Τελ Αβίβ να προειδοποιεί τον τζιχαντιστή επικεφαλής του καθεστώτος της Δαμασκού Αχμάντ Αλ-Σαράα (ο οποίος είναι γνωστότερος με το πολεμικό ψευδώνυμο Αμπού Μοχάμεντ αλ-Τζολάνι) να σταματήσει τις επιθέσεις εναντίον των Δρούζων της χώρας, διαφορετικά θα υποστεί σκληρές συνέπειες.
«Επαναλαμβάνω την προειδοποίησή μου προς τον επικεφαλής του συριακού καθεστώτος, αλ-Τζολάνι: Εάν οι επιθέσεις εναντίον των Δρούζων στη Συρία δεν σταματήσουν, θα απαντήσουμε με μεγάλη αυστηρότητα», δήλωσε την Πέμπτη, 1η Μαΐου, ο Ισραηλινός Υπουργός Άμυνας Ισραέλ Κατς και πρόσθεσε πως «μετά τις χθεσινές επιθέσεις εναντίον των Δρούζων στη Συρία, ο πρωθυπουργός και εγώ δώσαμε εντολή στον ισραηλινό στρατό να πραγματοποιήσει αρκετές προειδοποιητικές επιθέσεις εναντίον εξτρεμιστικών στοιχείων και δόθηκε ένα σαφές μήνυμα στο συριακό καθεστώς, το οποίο φέρει την ευθύνη για την πρόληψη τέτοιων επιθέσεων».
«Είμαστε δεσμευμένοι να προστατεύσουμε τους Δρούζους και παρακολουθούμε στενά την κατάσταση. Εάν οι επιθέσεις εναντίον των Δρούζων συνεχιστούν και το καθεστώς δεν τις σταματήσει, θα απαντήσουμε με μεγάλη ισχύ», κατέληξε ο Κατς.
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Avichay Adraee, δήλωσε σε δελτίο Τύπου πως «νωρίτερα σήμερα, δύο Σύριοι Δρούζοι πολίτες μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ για να λάβουν ιατρική περίθαλψη. Διακομίστηκαν στο Ιατρικό Κέντρο Ziv στο Σαφέντ, έχοντας τραυματιστεί εντός της Συρίας» και πρόσθεσε ότι «οι δυνάμεις των IDF έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή της νότιας Συρίας και παραμένουν έτοιμες να αποτρέψουν την είσοδο εχθρικών δυνάμεων στην περιοχή και στα χωριά των Δρούζων. Οι IDF συνεχίζουν να παρακολουθεί τις εξελίξεις και παραμένουν έτοιμοι να αμυνθού και να ανταποκριθούν σε διάφορα σενάρια».
Δρούζοι έφεδροι των IDF απειλούν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους
Πολλές εκατοντάδες Δρούζοι πολίτες και έφεδροι διαμαρτυρήθηκαν την Πέμπτη, 1η Μαΐου, σε κάθε γωνιά του Ισραήλ, απαιτώντας ισχυρότερη κυβερνητική δράση σε απάντηση στη συνεχιζόμενη θρησκευτική βία στη Συρία. Οι διαδηλωτές, οι οποίοι απέκλεισαν μεγάλους αυτοκινητόδρομους και κόμβους, αντανακλούν την αυξανόμενη οργή εντός της κοινότητας και του ισραηλινού στρατού για αυτό που αποκαλούν αργή και ανεπαρκή αντίδραση της κυβέρνησης Νετανιάχου στις φρικαλεότητες που διαπράττει το νέο κυβερνών καθεστώς της Συρίας.
Οι διαμαρτυρίες έρχονται μετά από αναφορές ότι τουλάχιστον 73 Δρούζοι πολίτες έχουν σκοτωθεί στη Συρία τις τελευταίες ημέρες, με τη βία να αποδίδεται στις τζιχαντιστές που είναι πιστοί στον προσωρινό πρόεδρο της Συρίας, Αχμάντ Αλ-Σαράα.
Israeli Druze are protesting in northern Israel, blocking roads and intersections, and demanding the IDF’s intervention to protect the Druze community in southern Syria. pic.twitter.com/AnK1YJThzU
— OSINTWarfare (@OSINTWarfare) May 1, 2025
Οι εντάσεις, μάλιστα, είναι αυξημένες και μεταξύ Δρούζων στρατιωτών και αξιωματικών εντός των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF), με ορισμένους εξ αυτών να κατηγορούν την κυβέρνηση ότι γυρίζει την πλάτη της στη μειονότητα των Δρούζων της Συρίας. Οι έφεδροι φέρονται να έχουν συντονίσει σχέδια διαμαρτυρίας σε κλειστά φόρουμ και ορισμένοι προειδοποιούν ανοιχτά ότι μπορεί να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, εάν το Ισραήλ δεν δράσει.
«Υπάρχει μια ιστορική συμμαχία ζωής μεταξύ Εβραίων και Δρούζων», δήλωσε σε ισραηλινό Μέσο έφεδρος Δρούζος των IDF και πρόσθεσε πως «ακριβώς όπως ορθωθήκαμε, για να πολεμήσουμε για αυτή τη χώρα και, αν χρειαστεί, να πεθάνουμε γι’ αυτήν -ειδικά μετά και τις φρικαλεότητες της 7ης Οκτωβρίου- πρέπει τώρα να σηκωθούμε και να σταματήσουμε τις τρέχουσες φρικαλεότητες στη Συρία, που στοχοποιούν τους αδελφούς μας». «Αυτή η συμμαχία δεν γνωρίζει σύνορα. Και, αν χρειαστεί, θα πάμε οι ίδιοι, για να προστατεύσουμε τις οικογένειές μας στη Συρία», κατέληξε.
BREAKING: Dozens of Druze are protesting outside Netanyahu’s home, urging Israel to do more to protect Syria’s Druze from Islamist attacks.
Israel defends Christians and Druze—yet it’s the one the world condemns.pic.twitter.com/d4Or40k88Y
— Eyal Yakoby (@EYakoby) May 1, 2025
Τις τελευταίες ημέρες, πάντως, το Ισραήλ πραγματοποίησε αρκετές προειδοποιητικές αεροπορικές επιδρομές εναντίον τζιχαντιστικών ομάδων που δρουν κοντά στη Δαμασκό και στην περιοχή των Υψιπέδων του Γκολάν, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής Χάντερ όπου ζουν οι Δρούζοι. Αυτές οι επιχειρήσεις πραγματοποιήθηκαν κατόπιν εντολής της πολιτικής ηγεσίας, μετά από οδηγίες του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και του υπουργού Άμυνας Ισραέλ Κατς.
Ορισμένοι αξιωματικοί των Δρούζων υπηρετούν, επί του παρόντος, κατά μήκος των ισραηλινοσυριακών συνόρων και έχουν συμμετάσχει σε προσπάθειες συντονισμού με τους πολίτες στην ουδέτερη ζώνη. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, περίπου 60 Σύριοι θρησκευτικοί ηγέτες των Δρούζων έλαβαν άδεια εισόδου στο Ισραήλ μέσω του περάσματος Κουνέιτρα που ελέγχεται από τους IDF, για να επισκεφθούν συγγενείς κατά τη διάρκεια της εορτής των Δρούζων Ναμπί Σουάιμπ.
Παρέμβαση για την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στη Συρία πραγματοποίησε την Πέμπτη και ο Λευκός Οίκος, με την εκπρόσωπό του Καρολάιν Λέβιτ να δηλώνει ότι οι ΗΠΑ «παρακολουθούν στενά» την κατάσταση και «έχουν πλήρη επίγνωση της πρόσφατης βίας κατά της μειονότητας των Δρούζων». Η ίδια κάλεσε τις προσωρινές Αρχές της Συρίας να θεωρήσουν τους υπεύθυνους υπόλογους και να διασφαλίσουν την ασφάλεια όλων των πολιτών.
Δείτε επίσης:
- Για «εκστρατεία γενοκτονίας» κατηγορεί τον τζιχαντιστή Τζολάνι ο θρησκευτικός ηγέτης των Δρούζων της Συρίας
- Η Ευρωπαϊκή Ένωση Χρηματοδοτεί τους Ισλαμιστές Τρομοκράτες!