Στην επέτειο της 10ης συνόδου κορυφής της «Πρωτοβουλίας των Τριών Θαλασσών», το Μαυροβούνιο και η Αλβανία έγιναν μέλη αυτής της διεθνούς ομάδας.
Η «Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών» αποτελείται από 14 χώρες της Βαλτικής, της Αδριατικής και της Μαύρης Θάλασσας και ξεκίνησε από κοινού από την Πολωνία και την Κροατία το 2015.
Ο τότε Πολωνός πρόεδρος Άντρζεϊ Ντούντα και η τότε πρόεδρος της Κροατίας Κολίντα Γκράμπαρ-Κιτάροβιτς ανακοίνωσαν την «ανάληψη» μιας νέας πρωτοβουλίας, η οποία αρχικά προοριζόταν ως ένα έργο υποδομής για την (επαν)ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των χωρών της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης.
Η πρώτη συνάντηση στη σύνοδο κορυφής της «Πρωτοβουλίας των Τριών Θαλασσών» πραγματοποιήθηκε το 2016 στο Ντουμπρόβνικ.
Οι χώρες που συμμετέχουν
Πρόκειται για μια διεθνή οικονομική και πολιτική πρωτοβουλία, στην οποία συμμετέχουν:
η Αυστρία, η Βουλγαρία, η Κροατία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Εσθονία, η Ελλάδα, η Λετονία, η Λιθουανία, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Σλοβακία, η Σλοβενία, η Αλβανία και το Μαυροβούνιο.
Στόχος της παρούσας Πρωτοβουλίας, σύμφωνα με το echedoros.blog, είναι η συνεργασία στους τομείς της ενέργειας, της εφοδιαστικής, των μεταφορών, αλλά και της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών στην Κεντρική Ευρώπη.
Τα σημαντικότερα έγγραφα είναι οι δηλώσεις από το Ντουμπρόβνικ (2016), τη Βαρσοβία (2017), το Βουκουρέστι (2018) και τη Λιουμπλιάνα (2019).
Στη διακήρυξη που υπογράφηκε στο Βουκουρέστι το 2018, οι τρεις κύριοι στόχοι ήταν η ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης, η ενίσχυση της πολιτικής σταθερότητας της ΕΕ και ο εμπλουτισμός των διατλαντικών δεσμών.
Παρεμπιπτόντως, το 2017, ο τότε Πρόεδρος των ΗΠΑ και νυν Ντόναλντ Τραμπ ήρθε στη σύνοδο κορυφής στη Βαρσοβία.
Μαζί με την Ιαπωνία, τη Γερμανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), ο στρατηγικός εταίρος αυτής της ομάδας είναι οι ΗΠΑ.
Επί του παρόντος, η Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών περιλαμβάνει 143 έργα μεταφορών, ενέργειας και ψηφιακών υποδομών, μεταξύ των οποίων προτεραιότητα έχουν ο αγωγός διασύνδεσης φυσικού αερίου με τη Λιθουανία και τη Σλοβακία, ο δρόμος Via Karpatia και ο σιδηροδρομικός διάδρομος Βαλτικής – Αδριατικής.
Τα σημαντικότερα ενεργειακά έργα, όπως οι τερματικοί σταθμοί υγροποιημένου αερίου στην Κροατία και την Πολωνία, χρηματοδοτήθηκαν από την ΕΕ.
Πώς χρηματοδοτείται η πρωτοβουλία
Έχει συσταθεί επενδυτικό ταμείο από το οποίο θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν κοινά έργα, γράφει το Al Jazeera Balkans.
Τα κράτη δεν συμμετέχουν άμεσα στο ταμείο, αλλά οι τράπεζες ανάπτυξής τους.
*Φωτογραφία 3seas.eu
Δείτε επίσης:
- Μαυροβούνιο: Πολιτική κρίση με φόντο τα επενδυτικά σχέδια Άραβα επιχειρηματία
- Αλβανία: Η αντιπολίτευση διαμαρτύρεται για παράτυπα ψηφοδέλτια στη διασπορά
- Viral η τρολιά του Τραμπ: Έχρισε τον εαυτό του Πάπα και το… απογείωσε